Science071: Wetenschap graaft dieper met Minecraft

Vandaag in Science071: Historica Csilla Ariese legt uit hoe zij en de Stichting Videogames and Archeology at Leiden University (VALUE) de mogelijkheden van het videospel Minecraft benutten om historische gebouwen een nieuw leven in de digitale wereld te geven. Verder horen we Mandy nog een keer met het laatste wetenschapsnieuws. Zo zijn mensen niet zo goed als ze denken in het herkennen van nepnieuws. Verder hebben de klimaatveranderingen invloed op zowel de insectenpopulatie als op de evolutie van het schotse Edelhert. Redacteur Daan  voor ons de wetenschapsvraag over groene stroom.


Ze begonnen als een hobbyproject maar zijn nu een stichting die al meerdere projecten in samenwerking met de universiteit en de provincie hebben opgezet. VALUE werkt aan een project waarin archeologische monumenten worden nagebouwd in het spel Minecraft! Redacteur Mandy ging in gesprek met historica Dr. Csilla Ariese die meewerkt binnen dit project.

In het wetenschapsnieuws van deze week vertelt redactrice Mandy ons alles over nieuw onderzoek dat uitwijst dat mensen niet zo goed zijn in het herkennen van nepnieuws. Door klimaatverandering daalt de insectenpopulatie enorm en ook de Schotse edelherten reageren erop door middel van evolutie. En wist je dat mogelijk het kleinste zwarte gat ooi ontdekt is? 

De wetenschapsvraag van deze week is: Wat is groene stroom? Daan legt uit wat de voor en nadelen zijn van de soorten groene en grijze stroom, want zo zwart wit (of groen grijs) is dat niet. Ook legt hij uit hoe het nu kan dat het ene huis groene en het andere huis grijze stroom heeft. Ten slotte geeft Daan wat tips voor je als je echt groen bezig wilt zijn!

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×