(Foto: Tessa Könemann).

Leidse triatleet verdient titel Ironman op Hawaï ondanks tegenslag

Niels Ros kijkt met een goed gevoel terug op de triatlon die hij half oktober afwerkte tijdens het WK op Hawaï, de geboortegrond van de zogenaamde Ironman: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en daarna nog een marathon lopen. Zijn tijd van 10 uur en 4 minuten was bijna een uur langzamer dan zijn persoonlijke record. Maar het feit dat hij in Kona op Hawaï de eindstreep had gehaald, ondanks alle materiaalpech met zijn fiets maakte veel goed.

“Mijn fiets kwam kapot uit het vliegtuig en tijdens de wedstrijd liep de ketting er steeds af,” zegt Niels Ros in de studio van Sport071. Maar aan opgeven dacht hij geen seconde. “Ik had er heel lang voor getraind en waar ik me eindelijk voor geplaatst had en daar mocht ik aan meedoen. Ik vind deze wedstrijd echt dé triatlon. Het is waar het ooit begonnen is en waar alle andere triatlons uit voort zijn gekomen. Ik vind strijden mooi, juist omdat het zo tegenzat op de fiets moest ik extra strijden tijdens de marathon. Dat is mooi.”

Train meer dan ooit
Ros is acht jaar geleden begonnen met trainen voor triatlon omdat hij niet meer zo vaak kon hardlopen op het niveau dat hij wilde. “Hardlopen was voor mij een te belastende sport om zo vaak te doen als ik het toen deed. Toen ben ik erbij gaan fietsen en ook zwemmen. En nu train ik meer dan ooit.”

Ros plaatste zich in juni onverwachts voor de wereldkampioenschappen in Hawaï. Eigenlijk was hij afgereisd naar het Ierse Cork als begeleider van andere atleten. Maar toen ging het beter dan verwacht. “En toen wilde ik ook naar Hawaï en de hele wedstrijd uitlopen.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met triatleet Niels Ros over zijn race op Hawaï.

Zwemmen is inmiddels het favoriete onderdeel van Ros, ondanks dat hij pas laar ermee begon. “We trainen vaak op de Vlietlanden, samen met mijn vrienden lekker fietsen. Onder water is het vaak heel erg mooi. Op Hawaï zwommen er zelfs schildpadden met ons mee. Niet tijdens de wedstrijd, maar wel tijdens de trainingen.”

De overgangen van zwemmen naar fietsen naar lopen zijn belangrijke onderdelen om op te trainen. Ros doet vaak een uur fietsen, een uur hardlopen en dan weer terug naar fietsen. “Bij een hele triatlon trek ik wel een hardloopshirtje aan voor ik aan de marathon begin. Bij kortere triatlons heb je daar geen tijd voor.”

Ros kan hooguit twee triatlons per jaar doen. “Ik moet lang herstellen. Meteen na de finish zit je vol met adrenaline, maar de dag erna lopen je benen vol en denk ik wel eens: wat heb ik gedaan?” Maar voor volgend jaar staan er weer een paar nieuwe doelen op het vizier. “Ik wil dit jaar alleen wedstrijden in Nederland, het NK halve triatlon in Nieuwkoop en in september in Almere het WK en het is natuurlijk heel gaaf om daar aan de start te staan. Het is nog een beetje onduidelijk wat ik moet doen om me te kwalificeren maar dat ga ik wel proberen.”

Triatlon bij ZVL-1886
Wie kennis wil maken met de triatlon kan in Leiden terecht bij ZVL-1886. De Leidse zwemclub die bij de meeste mensen vooral bekend is van het waterpolo heeft ook een triatlon-afdeling en organiseert in augustus elk jaar een triatlon-evenement. Waar overigens geen hele triatlon op het programma staat, maat wel de kortere varianten. Ga voor meer informatie naar de website van ZVL 1886.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×