VVD wil verplaatsing peperbus bij muurresten Vrouwenkerk

15

Het historische trafohuisje in de vorm van een ‘peperbus’ dat op het Vrouwenkerkhof in Leiden staat, moet worden verplaatst. Dat wil de VVD Leiden. Raadslid Juliette Gillissen van die partij vroeg gisteren om die verplaatsing tijdens de vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen. “Haal die vier meter hoge spuuglelijke groene puist weg zodat ie niet op elke toeristische foto staat.” Met die woorden probeerde Gillissen voldoende steun te krijgen bij de andere partijen.

Op het Vrouwenkerkhof staan muurresten van de Vrouwenkerk waar de pelgrims in de 17e eeuw kerkten. Met het pelgrimjaar in aantocht wil de VVD dat de restanten van de kerk niet worden ‘ontsierd’ door het groene gevaarte. De peperbus hoeft van de VVD niet van het plein te verdwijnen, maar wel weg van de kerkruïne.

“Het gaat om een historisch trafohuisje dat juist als historisch element is teruggeplaatst op die plek op het plein,” wist cultuurwethouder Yvonne van Delft te melden. Gillissen bleef van mening dat hij dan wel op de meest onmogelijke plek op het plein is gezet. “Verplaats hem dan in elk geval naar een andere plek op het plein.”

Verschillende raadsleden steunen het verzoek als verplaatsen tenminste niet te veel geld kost en de huidige plek geen bijzondere historische betekenis heeft voor het trafohuis.

Delen

15 reacties

 1. Is ‘hoe iets op een toeristische foto staat’ een argument voor geschiedvervalsing? Het transformatorhuisje/peperbus heeft zijn eigen historie en hoort op die plek. Hou dat geld lekker in de gemeentepot.

 2. Cees Mentink op

  Verplaats die PEPERBUS niet, alsjeblieft NIET.I
  Ik en met mij duizenden en duizenden MULO-leerlingen,
  hebben daar heerlijke herinneringen liggen.
  Meisjes van de MULO aan de Haarlemmerstraat kwamen
  ons daar opzoeken…. (meer zeg ik niet).
  Foei… JULIETTE…. en daar nog bij lachen ook.
  Brrrr.

 3. Ook nog eens. Dat ding stond in de jaren 80 te verroesten op een gemeenteterrein en is dankzij Stichting Industrieel Erfgoed opgeknapt en op zijn oorspronkelijke fundament teruggezet, het heeft toen ook de status van Gemeentelijk Monument gekregen. Als het nou om een praktische reden gaat is herplaatsing een goede optie, maar het staat niet in de weg, is alleen maar volgens mw. Gillissen op de ‘meest onmogelijke plek’ gezet. De cultuurwethouder heeft gelijk.

 4. Zo’n raadslid wil zich natuurlijk af en toe graag profileren. In Leiden worden veel oude panden ontsierd door lelijke en niet passende nieuwbouw in de buurt of moderne puien, maar deze kleine ruïne? Misschien heeft mevrouw te weinig om handen.

 5. Alle azijnpisser: wat er ook goed bedoeld wordt ,er is altijd wel een reageurder die het er niet mee eens is.

  • Dat is zeker waar Haagees, en nu ben ik er zo een. Maar ik vind echt: a) het is niet nodig; b) niet eens zo gek lang geleden hebben andere Leidenaars vanuit liefde voor het erfgoed van onze stad hun stinkende best gedaan om de trafozuil in nette staat daar te krijgen (heeft ook geld gekost) en c) een raadslid – van welke partij dan ook – kan haar tijd beter besteden dan vergadertijd en gemeentegeld te verspillen aan een toeristenfoto.

 6. We hebben een wethouder financiën die niet kan rekenen. megalomane geldverslindende verkeersprojecten waar niemand op zit te wachten en een te dure verbouwing van het stadhuis. En dan nog dit stuk onbenul van een raadslid. Gaat lekker zo.

 7. Op welk moment mag je als burger corrigerend op gaan treden (fysiek) omdat het niveau van de zittende raadsleden nu echt onder een (met de grootst mogelijke geestelijke inspanning bereikbaar) begrijpelijk minimum is gezakt?

 8. Een inwoner van Leiden op

  Lijkt me dat er wel belangrijkere zaken in Leiden zijn om je druk over te maken. Geen mens die zich stoort aan de plek waar de peperbus staat. Nou ja, die Gillissen dan. Kijkt ze er op uit vanuit haar woning of zo? Misschien kan die dame het uit eigen portomonnee betalen als ze zonodig verplaatsing wil.

 9. René Dentener op

  Kan Donald Trump die muurresten niet eens opkopen en naar de VS transporteren voor plaatsing op een museumterrein? Dan kan dit oerlelijke stukje Leiden misschien eindelijk eens tot een aantrekkelijk pleintje worden ingericht waar je in de zomer lekker buiten op een ruim terras kunt zitten i.p.v. op die achenebbisje samengepropte terrasjes die daar nu staan voor de horeca. Belachelijk, hoeveel geld er niet is uitgegeven aan die paar stukken steen op deze plek. Al in 1990 adviseerde de monumentencommissie om de muurresten af te breken. Als de Amerikanen zo graag willen dat het in stand blijft, laat ze het dan op transport naar hun eigen land zetten dan hoeven wij er tenminste niet meer tegen aan te kijken. Wat een idioterie.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline