Vanaf 1 april 2020 mag plastic, blik en drankkarton gewoon weer bij het restafval in Oegstgeest. (Archieffoto: Sleutelstad / Reanne van Kleef)

PMD vanaf april in de grijze bak: Oegstgeest gaat over op nascheiding

De gemeente Oegstgeest stopt het het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingen, blik en drankkartons (PMD). Vanaf 1 april 2020 wordt dat afval samen met het restafval opgehaald en pas bij afvalverwerker AVR van elkaar gescheiden. “Wij constateren dat er in de afgelopen twee jaar behoorlijk veel ontwikkeling heeft plaatsgevonden op het gebied van nascheiding. Nieuwe installaties bij onze afvalverwerker kunnen PMD beter scheiden dan wij het nu zelf doen”, schrijft de gemeente in een toelichting.

In Oegstgeest wordt op dit moment per jaar zo’n 9 kilo herbruikbaar PMD per persoon opgehaald. Maar daarnaast komt er ook nog 23 kilo PMD per persoon in het restafval terecht en daar wil de gemeente iets aan doen zodat de doelstelling van 75% gescheiden afval in 2023 kan worden gehaald. “Afvalverwerkers kunnen inmiddels een scheiding– en recyclepercentage van 70% behalen. Dat is veel hoger dan de 27% die we nu halen”, aldus de gemeente, die voor 2023 daarnaast ook streeft naar minder dan 100 kilo restafval per persoon per jaar.

Grijze bak behouden
Het besluit om hiervoor over te gaan op nascheiding is echter niet onomstreden. Vlak voor de verkiezingen van 2018 stemde een meerderheid van de gemeenteraad nog voor de invoering van omgekeerd inzamelen, waarbij PMD aan huis wordt opgehaald en restafval naar centrale ondergrondse containers wordt gebracht. Coalitiepartijen VVD en CDA staken daar na de verkiezingen echter meteen weer een stokje voor en spraken in het coalitieakkoord af dat de grijze bak aan huis niet vervangen wordt. Coalitiepartner Progressief Oegstgeest had liever gezien dat zoveel mogelijk afval gescheiden wordt ingezameld, om daarmee ook bij te dragen aan bewustwording.

Weinig tijd
Die onderlinge verschillen in de coalitie hebben achter de schermen de afgelopen tijd tot flinke discussies geleid. Des te opvallender is het dat het besluit om over te gaan op nascheiding niet eerst in de gemeenteraad is besproken. Als reden geeft het college van burgemeester en wethouders dat er nu de kans was om het contract met afvalverwerker AVR vroegtijdig aan te passen, maar dat snelheid daarvoor wel geboden was. Dat staat in een toelichting aan de gemeenteraad, waarbij het college ook aangeeft dat nascheiding een ‘onmisbaar middel’ is om de afvaldoelstellingen te halen.

Jaar onderzoek
Oegstgeest sluit met dit nieuwe beleid aan bij de manier waarop Leiden haar afval inzamelt. Sinds begin dit jaar wordt al het afval daar gezamenlijk ingezameld en pas bij de afvalverwerker van elkaar gescheiden. Op dat moment keek Oegstgeest ook al naar de mogelijkheden voor nascheiding, maar er was nog bijna een jaar aan onderzoek en gesprekken nodig om nu tot die beslissing te komen. Ook in Leiderdorp is de afgelopen tijd geëxperimenteerd met het inzamelen van afval, waarbij nascheiding als beste optie uit de bus is gekomen. De gemeenteraad van Oegstgeest vergadert binnenkort over een nieuw afvalbeleid op de lange termijn waarbij ‘een financiële prikkel om tot minder restafval te komen ook nog tot de mogelijkheden blijft behoren’, aldus verantwoordelijk wethouder Matthijs Huizing.

Overgang naar nieuw systeem
Inwoners van Oegstgeest moeten PMD tot en met 31 maart 2020 nog apart aanbieden. Hoe de overgang naar het nieuwe systeem eruit ziet, wordt de komende periode uitgewerkt. Begin 2020 ontvangen inwoners hierover zowel persoonlijk als via de (sociale) media van de gemeente meer informatie. De belangrijkste vragen en antwoorden zijn alvast op een rijtje gezet op www.oegstgeest.nl/afvalscheiding.

Duurzaamheid Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×