(Foto: PR/Tessa Kortekaas).

Triatlete Kortekaas stelt deelname WK 2020 zeker met winst in Maleisië

Tijdens een zware triatlon in Maleisië heeft Tessa Kortekaas zich verzekerd van een startbewijs voor het wereldkampioenschap triatlon op Hawaï in oktober 2020. Alleen voor de winnares van de multisportwedstrijd over 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en ruim 42 km hardlopen (een volwaardige marathon) lag er een ticket klaar. “Dat wordt mijn eerste triatlon bij de profs op Hawaï. Het mooiste wat er is.”

Met dat doel was Tessa Kortekaas ook afgereisd naar Maleisië. “Het was niet helemaal onverwacht, ik wist dat ik een kans maakte om te winnen en ik wilde me graag plaatsen voor het WK.” Het is altijd lastig te voorspellen wie de meeste kans maakt op een overwinning. Iemand die op papier beter is, kan een slechte dag hebben en iemand die onder je op de ranglijst staat kan ineens boven zichzelf uitstijgen. “in een Ironman weet je het nooit, er kan van alles gebeuren.”

Rond de negenenhalf uur is een gemiddelde tijd voor Kortekaas. Onderweg gaat er alleen maar vloeibaar eten in, gelletjes en energiedranken. “Het stapelen van pasta in de week voor een wedstrijd is een beetje achterhaalt. Ik eet niet extra, maar ik doe minder trainingsarbeid. Alleen kort en rustig. Dus dat komt dan een beetje op hetzelfde neer.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Tessa Kortekaas over haar overwinning bij de triatlon in Maleisië.

Een leven als prof klinkt glamoureuzer dan het is. “Er is weinig aandacht voor de triatlon, we krijgen geen startgeld of geld van een sponsor, maar wel materiaal. Misschien dat er na mijn winst in Maleisië iets verbeterd.”

In Maleisië liep Kortekaas lange tijd op de tweede plek. En de nummer drie lag twee minuten achter haar. “Ik wilde aan de ene kant graag versnellen, maar ik wilde niet het risico lopen dat ik mezelf zou opblazen. Ik had steeds de fietser met het bordje tweede vrouw bij me en op een gegeven moment werd dat gewisseld voor het bordje eerste vrouw. Ik kon het nauwelijks geloven. Maar toen was het nog 8 km en je weet dat er nog van alles mis kan gaan.” Maar hoe dichter bij de finish hoe meer Kortekaas zich realiseerde dat ze eerste zou worden. “En dan wordt je ook gedragen door het publiek.”

“Je wilt elke Ironman die je doet de finish halen, maar die in Hawaï is heel speciaal. Finishen is zo mooi. De plek doet er minder toe. Ik heb vorig jaar Hawaï gedaan als amateur en toen liep ik een parcoursrecord in mijn categorie – al is dat dit jaar weer verbroken. De omstandigheden waren toen heel gunstig. In Maleisië waren de weersomstandigheden heel erg zwaar. Vooral door de luchtvochtigheid. En juist die dag van de race regende het ook helemaal niet.”

Kortekaas deed in haar jeugd aan wedstrijdzwemmen en maakte later de overstap naar schaatsen en fietsen. Een paar jaar geleden begon ze met de triatlon. “Ik ben echt een dieseltje. De halve triatlon is niet echt iets voor mij. Ik kan gewoon niet sneller lopen, daar zou ik aan moeten wennen. Ik doe wel af en toe een sprint-triatlon als training, maar ik zal er nooit goed in worden.”

Kortekaas kijkt erg uit naar de WK volgend jaar op Hawaï en heel 2020 zal in het teken staan van die wedstrijd. In haar eerste deelname als prof hoopt ze op een plek tussen de 10 en 20. “Het is bij triatlon altijd zo dat ervaren, betere atleten kunnen uitvallen en rookies kunnen excelleren. Maar voor mij is daar meedoen al zo mooi, alles is meegenomen.”

Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×