Science071: Speechen als Obama

Vandaag in Science071: te gast in de studio is hoogleraar empirische micro-economie Marike Knoef. Zij praat ons bij over de lijst met werknemers met een zwaar beroep die eerder met pensioen mogen. Ook professor
Jaap de Jong is bij ons te gast in de studio en hij vertelt ons over het Max Havelaar toesprakentoernooi. En uiteraard het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Douwe. Tot slot beantwoordt redactrice Mandy de wetenschapsvraag van de week over slaap.

 

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is het haalbaar om in Nederland werknemers met een zwaar beroep vervroegd met pensioen te laten gaan. Het EIB deed onderzoek naar regelingen in andere landen, waaronder Oostenrijk en Finland. Volgens het EIB is er geen juridische barrière om ook in Nederland lijsten te maken met zware beroepen. Hoogleraar empirische micro-economie Marike Knoef beantwoordt al onze vragen over deze lijst.

Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van het Max Havelaar toesprakentoernooi plaats. Zestig docenten Nederlands, elk vergezeld door twee leerlingen uit de bovenbouw van het vwo, bezochten de Universiteit Leiden om te leren en zich te laten inspireren over retoricaonderwijs. Professor Jaap de Jong, een specialist op het gebied van de retorica en docent bij de master journalistiek en nieuwe media, gaf een toespraak tijdens het toernooi en was te gast in de studio. 

Redacteur Douwe bracht ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws met onder andere de negenjarige Laurent Simons die zijn bachelordiploma binnen sleepte, nieuwe kleinste dwergplaneet en een uitgestorven dwerghert die gespot werd in Vietnam.

Eergisteren was het weer volle maan. Er is al eeuwen een populair volks verhaaltje dat de stand van de maan invloed zou hebben op je slaap. Veel mensen geloven dus ook dat ze slecht slapen wanneer het volle maan is. Redactrice Mandy beantwoordde de wetenschapsvraag van de week: hoe zit het met slaaptekort en de stand van de maan?

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×