Deze rolletjes papier zijn gemaakt van Zoeterwouds maaisel. (Foto: Gemeente Zoeterwoude).

Zoeterwoude maakt papier van bloemen en planten

Het is het Groene Cirkel Bijenlandschap gelukt om papier te maken van gemaaide bloemen en planten. Het maaisel uit Zoeterwoude vormde tot 40% van het nieuwe papier. Daarmee is afval tot een grondstof geworden, wat past in het afvalbeleid van de gemeente.

Om de bloemrijkheid voor bijen en de biodiversiteit te vergroten, laat Zoeterwoude op sommige plaatsen de wilde bloemen en planten hun gang gaan tot ná de bloei. Andere jaren werd het maaisel afgevoerd. Dit jaar kreeg het een nieuwe waarde doordat het tot papier werd verwerkt. Bijkomend voordeel is dat er op deze manier minder hout voor papier nodig is. Het papier is sterk en goed te bedrukken. “Een geslaagde proef, die vraagt om een vervolg”, zo stelt de gemeente.

Zo’n 80 procent van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving door (o.a.) bijen afhankelijk. Door een bijvriendelijke inrichting van de omgeving is het aantal soorten bijen in drie jaar al met 34% toegenomen. “Dat is goed voor de bij, voor de biodiversiteit, onze voedselgewassen én voor een kleurrijke leefomgeving”, aldus Hannie Korthof van het Groene Cirkel Bijenlandschap.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×