(Foto: Robbert van Cleef).

Snelheid Leidse Ring Noord hoe dan ook 70 kilometer per uur

Als de gemeente Leiden en de gemeente Leiderdorp samen niet tot een oplossing komen voor de Leidse Ring Noord dan geeft de provincie Zuid-Holland de doorslag. “We vonden dit project zo belangrijk dat we al in 2016 in de bestuursovereenkomsten met Leiderdorp hebben vastgelegd dat de provincie in zo’n geval het laatste woord heeft”,  zegt de Leidse wethouder Ashley North over het geschil dat in Leiderdorp zelf leidde tot de val van het college.

De Leidse wethouder Ashley North en de raadsleden Antoine Theeuwen (SP) en Maarten Dirkse (VVD) reageren op de crisis in Leiderdorp.

In de overeenkomst over de rondweg hebben Leiden, Leiderdorp en de provincie afspraken gemaakt over de inpassing van de weg. De maximumsnelheid is daar ook een belangrijk onderdeel van. Bij 70 kilometer per uur is de doorstroming volgens de verkeersmodellen goed en zullen automobilisten inderdaad voor de nieuwe rondweg gaan kiezen. Bij een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur is dat volgens diezelfde modellen niet het geval.

Officieel wil de provincie Zuid-Holland nog niet reageren op de rondwegrel tussen Leiden en Leiderdorp. Dat heeft ermee te maken dat afgelopen maanden in Leiderdorp de coalitie weliswaar over dit onderwerp is gestruikeld, maar een besluit over het maximeren van de snelheid op het Leiderdorpse tracédeel Oude Spoorbaan is uitgesteld tot december. Een meerderheid van LPL, GroenLinks, D66 en PvdA in Leiderdorp heeft wel al aangekondigd om dan alsnog te besluiten dat er op de weg niet harder dan 50 gereden zal mogen worden. In dat geval trekt Leiden de toegezegde investering van 26,5 miljoen euro voor het Leiderdorpse deel van de weg in.

De totale kosten van de Leidse Ring Noord bedragen een slordige 135 miljoen euro, waarvan Leiden met honderd miljoen het grootste deel voor haar rekening neemt. De provincie is goed voor een dikke dertig miljoen en het restant van circa vier miljoen komt voor rekening van Leiderdorp zelf.

Leiden Leiderdorp Politiek Leidse Ring Noord


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×