Marepieten annuleren optreden in Den Haag na dreigementen

39

Een optreden door de traditionele Zwarte Pietenband de Marepieten uit Leiden dat voor aanstaande zaterdag op de rol stond in Den Haag gaat niet door. De Marepieten zouden de boel op komen vrolijken in de Frederik Hendriklaan, maar daar zijn ‘bedreigingen en vernielingen’ geweest inzake Zwarte Piet. Ook werden er in de nacht voor de intocht van Sinterklaas in Den Haag honderden zwarte pietenposters in de betreffende straat opgehangen.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Haagse organisatie heeft de Maretoeters ,die zich in de aanloop van Sinterklaas jaarlijks omdopen tot Marepieten, gevraagd om als roetveegpieten te komen of zelfs helemaal ongeschminkt en als gewone feestband de sinterklaasliedjes ten gehore te brengen. Daar passen de Marepieten voor. Ze zijn bang dat hun veiligheid niet is gegarandeerd en bovendien spelen ze uit principe alleen als traditionele Zwarte Pietenband. Zelfs in hun thuisstad treden ze niet meer op bij de intocht, sinds in Leiden alleen nog roetveeegpieten de goedheiligman begeleiden.

Delen

39 reacties

  • Linda Preenen

   Leo de Vogel maar dit wordt toch te gek?
   Dus worden we onderdanig aan zieke geesten en hebben we niks meer te vertellen in dit land? Genoeg mensen die graag mee willen om ze te beschermen

  • Leo de Vogel

   Linda Preenen praktijk leert anders. Over de beveiliging is gesproken. “Een aantal mensen houden een oogje in het zeil” ja dus, nee veiligheid voor alles en er zijn genoeg steden die wel willen. En met mensen die graag mee willen. Respect, maar laten wij ons niet verlagen, van wat anderen doen. Het gaat hier om de kinderen!

  • Natalie Montagne

   Op deze manier blijkt maar weer dat misdaad loont!
   Dreigementen, vandalisme…. alles is geoorloofd blijkbaar als je je zelf zielig vind onder de noemer: racisme en discriminatie….. En de hoge heren kijken weg en links vind dat er aanpassingen moeten komen, dat mijns inziens kleurbekenen is! Domme Hollandse linkse….

   • Natalie, je moet het artikel denk nog een keertje lezen. De bedreigingen/vandlisme kwam van de pro-pieten.

    • LEIJEH4EVAH, volgens mij moet jij t bericht nog eens goed lezen… Er staat NERGENS dat de dreigementen dan wel vandalisme van pro pieten kwamen!!! Overigens is allang bekend dat de aanval tegen KOZP zo fake als de pest was, juist om pro piet aanhangers in een kwaad daglicht te stellen…

 1. Petra Van Der Post Kuyvenhoven

  Triest 😔 dat dit zo moet. Je probeert er een leuk feestje van te maken voor kleine kinderen en dan gaan er een paar halve zolen lopen dreigen. Ze moeten zich schamen!
  Als je het er niet mee eens bent ga dan net als alle demonstranten naar het Malieveld ! Maar laat de kinderen er geen last van hebben

 2. Petra Van Der Post Kuyvenhoven

  Triest 😔 dat dit zo moet. Je probeert er een leuk feestje van te maken voor kleine kinderen en dan gaan er een paar halve zolen lopen dreigen. Ze moeten zich schamen!
  Als je het er niet mee eens bent ga dan net als alle demonstranten naar het Malieveld ! Maar zorg ervoor dat de kinderen er geen last van hebben.

  • Leo en zijn Marrepieten zijn top en een top band. Respect voor de keuze die gemaakt is. Voor de mensen die feest willen… kom maar om 15.00 uur richting de Keizerstraat. Sint komt daar te paard en heeft 2 pieten orkesten bij zich. We zijn daar tot 16.30 uur!

 3. Opzouten met dat zooitje het is ons feest en anders niet word gek van die gestoorde wegwezen! zo dat heb ik gezegd.

  • Zo, goed hoor Betty! Ik word persoonlijk gek van gestoorde tokkies die blijkbaar vernielingen en bedreigingen nodig vinden omdat ze zo graag willen vasthouden aan een racistische karikatuur.

   • LeijeH4EVAH: je blaat wel, maar je geeft verdomd weinig wol… Ook heb je de bel wel horen klinken, maar weet je hoogstwaarschijnlijk niet eens waar de klepel hangt… Wat een idiote opmerking, zeker als je niet eens weet dat de aanval op KOZP fake als de hel was… Was van binnenuit gedaan, om de pro aanhangers in een kwaad daglicht te stellen!!!

 4. We hebben ook niks meer te zeggen. We worden in elkaar geslagen door groepen op straat. Zwarte Piet mag niet meer. Assiel zoekers uit niet oorlogs landen kunnen we niet terug sturen omdat het land van herkomst ze niet terug nemen of we moeten dokken of de assiel zoeker heeft z’n papieren weggegooid. En zo hebben we niks te zeggen

 5. Zijn de Marepieten nu bang voor Haagse zwartepiet-hooligans omdat ze als roetveegpiet werden gevraagd – wat ze sowieso niet willen, of waren er bedreigingen vanuit roetveeg-kringen omdat ze alleen als volledig zwart geschminkte band optreden?

  • Een Leids burger op

   Het laatste dus en daarom heeft de organisatie hen gevraagd niet te komen omdat men anders allerlei narigheid (confrontatie tussen echte Zwarte Pieten en die neproetveegpieten) vreesde. Mijns inziens had het beter geweest om juist aan die neproetveegpieten te vragen om niet te komen. Maar Den Haag is blijkbaar de zoveelste stad die meent te moeten toegeven aan een stelletje idioten die in Zwarte Piet racisme te menen moeten zien.

   • De organisatie heeft hen niet gevraagd om niet te komen, dat is het besluit van de Marepieten geweest. Ik ben alleen maar benieuwd naar de herkomst van de bedreigingen, dat wordt uit het artikel niet helemaal duidelijk.

    • Een Leids burger op

     Als de organisatie van de MarePieten eist dat ze alleen ongeschminkt of als roetveegpieten mogen komen is het duidelijk dat ze ongewenst waren en men ze liever niet zag komen omdat men immers vooraf kon weten dat de Mare Pieten uit principe alleen als Zwarte Piet willen komen.
     .
     ¨Ze (=de Marte Pieten) zijn bang dat hun veiligheid niet is gegarandeerd¨
     De herkomst van de bedreigingen blijkt niet uit het artikel, maar ligt voor de hand: hun tegenstanders dus: de neproetveegpieten en hun sympathisanten die Zwarte Piet als racisme zien.

 6. Natalie Greven op

  Ze zijn ernstig van het padje af in Den Haag. Heel stoer bij een vergadering mensen bedreigen, auto’s slopen, vuurwerk gooien en brand stichten, nemen ze ook nog een kind van 13 mee. De hele Frederik Hendriklaan vol met die posters. Groot gelijk dat de Marepieten daar geen zin in hebben.

  • Nathalie: Dit is de grootste onzin, is allang bekend dat t een lid van KOZP zelf was, die dit deed

   • Natalie Greven op

    Natuurlijk, de voorposthooligans, de stenengooiers, de Haagse behangkoning, pegida; allemaal vermomde KOZP-ers, terwijl de echte zwartepietliefhebbers vreedzaam liedjes zingen bij de open haard. Je zou er tranen van in je ogen krijgen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline