Leidse verpleger verdacht van ontucht met psychiatrische patiënt

16

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 33-jarige Leidenaar van het seksueel misbruiken van een vrouwelijke patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat meldt mediapartner Omroep West. De verdachte, verpleger Bas van G., zou de vrouw in 2017 hebben betast en zijn penis in haar mond en vagina hebben gestopt.

De vrouw zou volgens de advocaat van Van G. twee verschillende verhalen hebben verteld. Volgens hem vertelde de vrouw aan haar medepatiënten dat de man haar had gedwongen tot seks, maar schreef ze op social media dat ze verliefd was op de verpleger. Ook verklaarde ze dat ze de man naakt had gezien. Ze beschreef de tatoeages op alleen zijn armen en benen. Volgens de advocaat is dat vreemd, omdat de verdachte overal tatoeages heeft.

De verdediging liet weten de betrouwbaarheid van de vrouw in twijfel te trekken: “Niet elke verklaring van een psychiatrische patiënt is per definitie onbetrouwbaar, maar we moeten wel kijken naar de aard van de stoornis”. Ook beschreef de vrouw het interieur van de woning van de verdachte, maar die omschrijving bleek later niet te kloppen.

Extra verhoren
De advocaat heeft de rechtbank verzocht om de vrouw nogmaals te ondervragen over de gebeurtenissen in de instelling. Volgens de officier van justitie is dat geen probleem, maar is het wel nodig om enige vraagtekens te plaatsen bij het belang van die verhoren. Volgens het OM kan er in de twee jaar sinds de gebeurtenissen in de kliniek veel zijn veranderd. Mogelijk heeft de verdachte nieuwe tatoeages laten zetten en zijn interieur veranderd.

De advocaat wil ook een tweede getuige aan de tand voelen: een andere vrouw uit de instelling. Zij zou hebben verklaard over seksueel getint chatverkeer tussen het slachtoffer en de verdachte. Volgens de officier van justitie zal het slachtoffer in een speciale ruimte verhoord worden om rekening te houden met haar gemoedstoestand. Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting zal plaatsvinden.

Delen

16 reacties

  • Een Leids burger op

   Je reactie suggereert dat de behandelaar|verpleger de dader zou zijn.
   Maar dat is nog allerminst zeker. Het gaat om een psychiatrisch patiente.
   Ze schreef op social media dat ze verliefd was op de verpleger.
   Bovendien staat in ook de berichtgeving;¨Ook beschreef de vrouw het interieur van de woning van de verdachte, maar die omschrijving bleek later niet te kloppen.¨
   kortom: nader onderzoek is nodig alvorens conclusies te kunnen trekken.

 1. Als je als advocaat zijnde zo laag gaat dat je de media gaat opzoeken, dan is dat alleen maar een uiting van onzekerheid.. Deze advocaat weet dat hij geen poot heeft om op te staan. Bizar dat sleutelstad hierin mee gaat en dit publiceert, terwijl het hier om kwetsbare mensen gaat. Erg triest..

 2. Misbruik maken van kwetsbare mensen is het laagste van het laagste. En om dan vervolgens te roepen dat psychiatrische patienten soms “onbetrouwbare verklaringen” afleggen is dan een makkelijk excuus om niet te hoeven boeten voor wat je hebt gedaan. Hoe kun je zoiets doen en dan vervolgens beweren dat iemand liegt? Als verpleger zou je dit soort mensen moeten beschermen, niet hun leven nog verder moeten aantasten.

  Het feit dat dit eenzijdige verhaal enkel becommentarieerd wordt door de advocaat van de verpleger en niet door de kant van het slachtoffer laat alleen maar zien hoe makkelijk het is om dit soort “nieuwsberichten” de wereld in te slingeren. Dat dit misschien traumatiserend of kwetsend is voor de persoon waarmee dit is gebeurd maakt blijkbaar niks uit, zolang de advocaat van Bas van G. maar zijn zegje mag doen over de onbetrouwbaarheid van een slachtoffer. Erg jammer en teleurstellend.

  • Een Leids burger op

   Het zou natuurlijk kunnen zijn dat de verpleger|hulpverlener misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Dat komt wel vaker voor. Maar ik zie vooralsnog nog geen reden om aan te nemen dat dit hier in dit geval ook zo zou zijn.Evenmin is het zo dat de beweringen van een psychiatrisch patiente per definitie onbetrouwbaar zouden zijn. DAT moet nu juist onderzocht worden!

Laat een reactie achter

Je bent nu offline