Geweld tegen vrouwen: “Iedereen in mijn omgeving kent wel iemand die is lastig gevallen”

12

Afgelopen maandagavond zetten Nederlandse gemeenten gezamenlijk zo’n 200 gebouwen en objecten in oranje licht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Ook in Leiden gebeurde dat. Daar kleurde de Hartebrugkerk oranje. Onder de aanwezigen ook de vrouwen van Feminist Evolution Leiden. Rosanne Schot en Roosmarijn van de Velde van FE Leiden tonen zich verheugd over de grote opkomst. Er waren zo’n 150 deelnemers. “We willen de stad continu informeren over de positie van vrouwen met acties, discussieavonden en andere evenementen.”

Afgelopen weekend gingen in Frankrijk vrouwen en mannen massaal de straat op om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen, in Leiden werd een paar weken geleden alarm geslagen dat de stad niet veilig zou zijn voor vrouwen en meisjes. De studentenverenigingen raadden hun vrouwelijke leden aan om ’s nachts niet alleen over straat te gaan.

Roosmarijn van de Velde: “Het werd in eerste instantie niet zo serieus genomen. De politie zei dat er geen harde cijfers waren die aantoonden dat er meer geweld was, maar ikzelf en iedereen in mijn omgeving kent wel iemand die is lastig gevallen. Dus wij hebben wel het gevoel dat er meer gebeurt. Inmiddels toont de politie wel meer inzet en laten ze het ook niet bij dat eerste oproepje van ‘let een beetje op’. De stad moet gewoon veilig zijn voor iedereen.” Burgemeester Lenferink liet de Leidse gemeenteraad onlangs na vragen van de VVD-fractie weten dat extra maatregelen niet nodig zijn. Hij baseerde zich daarbij op de cijfers van de politie die daartoe geen aanleiding zouden geven.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Rosanne Schot en Roosmarijn van de Velde van FEL.

De Feminist Evolution Leiden (FEL) ziet dat in Nederland en ook in Leiden de positie van vrouwen nog wel wat mag verbeteren. Historicus Rosanne Schot van FEL wil liever niet van een derde of vierde feministische golf spreken. “Alsof er tussendoor niets gebeurt.” FEL gaat niet alleen de straat op, maar organiseert ook bijeenkomsten om vrouwen en het werk dat ze doen meer in de schijnwerpers te zetten. Bijvoorbeeld met een literaire avond zoals aanstaande donderdag in Old School aan het Pieterskerkhof. Aanvang is 20.00 uur, zaal gaat open om 19.30 uur, entree is 6 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar online en aan de deur.

Boeken van vrouwen worden vaak weggezet als chicklit, vrouwen krijgen minder literaire prijzen, maar vrouwen zijn wel de grootste groep lezers. “We willen schrijvende vrouwen op een positieve manier laten. We hebben een programma met jonge schrijfsters, critici, een uitgeefster en nog veel meer. Plus een muzikale act, ook door een vrouw DJ Latap. Want ook in de muziek staat de vrouw nog op achterstand.”

 

Delen

12 reacties

 1. Een Leids burger op

  Geweld tegen vrouwen? Alsof dat de enige groep zou zijn die te maken heeft met geweld.
  Kan het niet wat genderneutraler? 🙂 🙂

  • haha, Ja inderdaad. Maar op zichzelf een goed doel. Als het nou echte feministen waren dan had ik wel vertrouwen gehad in doelgerichte oplossingen met bijvoorbeeld onder andere wetenschappelijke onderbouwingen. Ik verbaas me altijd dat die nieuwe nep-feminsten zo`n beperkte kijk hebben op wat er in de wereld gebeurt. Op de meeste niet-westerlijke plekken in de wereld hebben vrouwen het zoveel slechter. En precies mensen uit landen met achterhaald vrouwbeeld laten we maar onbeperkt toe, dat beeld verander je niet zomaar met een integratie-programma. Uit die hoek komt steeds meer geweld richting bijvoorbeeld vrouwen, mannen, homoseksuelen maar ook joden. Natuurlijk moeten we ons op al het geweld uit elke hoek richten om dit te beperken. Ik denk dat we, met het verlichten van gebouwen met een oranje kleurtje, heel veel agressieve lui echt in de ziel raken en verandering teweeg brengen want juist dat soort lui zijn daar erg gevoelig voor natuurlijk.

 2. Ach ja, het is altijd ergens anders……… Jammer genoeg klopt dat niet; ook witte nederlandse mannen maken zich (nog te vaak) schuldig aan ongewenst gedrag jegens vrouwen en meisjes. En hoezo, NEP-feministen? Wat is er nep aan? Alsof vrouwen alle problemen in de wereld moeten oplossen. Verbeter zelf de wereld, begin ’s bij jezelf!

  • ik weet dat je op mij reageert maar je leest over bepaalde dingen heen waarvan je me wel “beschuldigt” het niet in te zien. Het is wel handig als je eerst begrijpt wat ik schrijf. Allebei zijn we tegen geweld vanuit iedere hoek, dat is voor mij WEL duidelijk. En voor het deel over Nep-feministen: Feministen ergeren zich groen en geel aan die nieuwe golf die zich ten onrechte feminist noemen en daarbij zelfs gewonnen terrein in gevaar brengen en gewoon chaos en polarisatie teweeg brengen en vooral tegen alle mannen is gericht. Probeer je eens in te lezen wat er onder de oppervlakte speelt van deze beweging dan kom je heel veel vijandigheid tegen, dat zou iedereen moeten doen want ook ik ben lang hier niet bewust van geweest. Verder heb ik nergens beweert dat vrouwen dit moeten oplossen of zelfs alle problemen in de wereld(overdrijving). Ik kan je wel vertellen, mocht je kiezen mij te geloven, dat ik vind dat we dit in samenspraak moeten doen, iets wat Nep-feministen op een vijandige manier NIET willen want mannen zijn de vijand in hun ogen. Juist mannen hebben sinds mensenheugenis vrouwen (moeders,partners, dochters en andere familieleden) beschermd tegen kwaadwillende figuren. Zoek anders even Camille Paglia op dat is een Feminist die dat veel beter uitlegt, ze is trouwens ook transgender maar dat doet er hier niet toe.

 3. Een Leids burger op

  ¨Vrouwen zijn minder vaak dan mannen slachtoffer van geweld. Maar ze hebben vaker dan mannen te maken met seksueel geweld, terwijl mannen vaker worden mishandeld of bedreigd.¨
  ……1,7% van de vrouwen van 15 jaar en ouder slachtoffer te zijn geweest van een of meer geweldsdelicten. Dat is minder dan het percentage mannen (2,5%).
  ……Ook van mishandeling werden meer mannen dan vrouwen slachtoffer. Voor seksuele geweldsdelicten geldt het omgekeerde.¨
  https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2018/neemt-geweld-tegen-vrouwen-af/

  .Dit niet omdat mannen zielig zouden zijn hoor maar om een en ander in een breder verband te plaatsen. Want als je het artikel in de berichtgeving leest krijg je toch wel de indruk dat geen vrouw meer veilig over straat zou kunnen zonder met geweld te maken te krijgen… 🙂

  • “OK” probeer zelf goed te lezen, je leest iets teveel met je gevoel en ziet daarbij niet dat jij en een paar anderen die reageren het eens zijn over het grotere goed waarbij sommige mensen gewoon iets betere informatie hebben kunnen verzamelen en meer op de hoogte zijn van het hele plaatje en zich minder laten verwarren door “goedbedoelde” acties.

    • Zucht…Uiteraard niet eens met “Klets” , Wel eens. met kanttekeningen, met wat je erna typt.
     Wij willen allebei naar verbetering en dan heb je een goed zicht op het hele probleem nodig, tot aan de details. Is dat niet het geval dan staat dit oplossingen in de weg en veroorzaakt het extra problemen. En dat laatste is het geval bij dit “kleine plaatje” dat aan alle kanten rammelt. Ik denk dat ik je verder niet duidelijker kan maken wat ik bedoel, dat moet ik nog leren.

 4. Een Leids burger op

  @ OK
  De titel luidt:Geweld tegen vrouwen: “Iedereen mijn omgeving kent wel iemand die is lastig gevallen”
  – Wat ik eerder hierboven met cijfers heb proberen duidelijk te maken dat er ook andere groepen zijn die te maken met geweld en dat dan nog meer dan bij vrouwen……
  – Wel is het dus zo dat vrouwen meer te maken hebben met seksueel geweld dan mannenmaar niet zoveel als de titel suggereert.
  Vast niet al dat ¨lastig vallen¨ ban vrouwen zal tot geweld zou leiden, ook niet in Leiden. 🙂

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline