Geweld tegen vrouwen: "Iedereen in mijn omgeving kent wel iemand die is lastig gevallen"

Afgelopen maandagavond zetten Nederlandse gemeenten gezamenlijk zo’n 200 gebouwen en objecten in oranje licht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Ook in Leiden gebeurde dat. Daar kleurde de Hartebrugkerk oranje. Onder de aanwezigen ook de vrouwen van Feminist Evolution Leiden. Rosanne Schot en Roosmarijn van de Velde van FE Leiden tonen zich verheugd over de grote opkomst. Er waren zo’n 150 deelnemers. “We willen de stad continu informeren over de positie van vrouwen met acties, discussieavonden en andere evenementen.”

Afgelopen weekend gingen in Frankrijk vrouwen en mannen massaal de straat op om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen, in Leiden werd een paar weken geleden alarm geslagen dat de stad niet veilig zou zijn voor vrouwen en meisjes. De studentenverenigingen raadden hun vrouwelijke leden aan om ’s nachts niet alleen over straat te gaan.

Roosmarijn van de Velde: “Het werd in eerste instantie niet zo serieus genomen. De politie zei dat er geen harde cijfers waren die aantoonden dat er meer geweld was, maar ikzelf en iedereen in mijn omgeving kent wel iemand die is lastig gevallen. Dus wij hebben wel het gevoel dat er meer gebeurt. Inmiddels toont de politie wel meer inzet en laten ze het ook niet bij dat eerste oproepje van ‘let een beetje op’. De stad moet gewoon veilig zijn voor iedereen.” Burgemeester Lenferink liet de Leidse gemeenteraad onlangs na vragen van de VVD-fractie weten dat extra maatregelen niet nodig zijn. Hij baseerde zich daarbij op de cijfers van de politie die daartoe geen aanleiding zouden geven.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Rosanne Schot en Roosmarijn van de Velde van FEL.

De Feminist Evolution Leiden (FEL) ziet dat in Nederland en ook in Leiden de positie van vrouwen nog wel wat mag verbeteren. Historicus Rosanne Schot van FEL wil liever niet van een derde of vierde feministische golf spreken. “Alsof er tussendoor niets gebeurt.” FEL gaat niet alleen de straat op, maar organiseert ook bijeenkomsten om vrouwen en het werk dat ze doen meer in de schijnwerpers te zetten. Bijvoorbeeld met een literaire avond zoals aanstaande donderdag in Old School aan het Pieterskerkhof. Aanvang is 20.00 uur, zaal gaat open om 19.30 uur, entree is 6 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar online en aan de deur.

Boeken van vrouwen worden vaak weggezet als chicklit, vrouwen krijgen minder literaire prijzen, maar vrouwen zijn wel de grootste groep lezers. “We willen schrijvende vrouwen op een positieve manier laten. We hebben een programma met jonge schrijfsters, critici, een uitgeefster en nog veel meer. Plus een muzikale act, ook door een vrouw DJ Latap. Want ook in de muziek staat de vrouw nog op achterstand.”

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×