(Foto: Straatjutters Leiderdorp).

Leiderdorpse Straatjutters gaan peuken rapen

Een peuk wordt vaak achteloos weggetikt. Het is maar klein en grotendeels papier, toch? Niet helemaal waar. Suzanne van der Wielen van de Leiderdorpse Straatjutters zegt dat één zo’n peuk acht liter water kan vervuilen en dat het wel twaalf jaar duurt voordat een peuk echt is opgeruimd. “Er zit plastic in en stoffen als lood, cyanide, arsenicum, hoestprikkelonderdrukkers en antivries. Eigenlijk zou het bij het chemisch afval moeten.”

Daarom gaan de Leiderdorpse Straatjutters aanstaande zaterdag 30 november de strijd aan tegen de peuk op straat. Van 10.00 uur tot 15.00 uur staan de Straatjutters met een kraam bij de Winkelhof, daar kunnen aspirant-peukenrapers materiaal krijgen om peuken te gaan rapen en uiteindelijk ook hun oogst inleveren. “Er mag overal in Leiderdorp worden geraapt. Je hoeft ook niet eerst naar de Winkelhof te komen, maar we willen graag wel dat je je peuken komt inleveren. We zetten bovendien een grote doorzichtige ton neer waar alle peuken in worden verzameld en daar is ook een prijsvraag aan verbonden. Wie raadt hoeveel peuken er in de ton zitten aan het eind van de dag krijgt een leuk pakketje.”

Om de verstokte rokers een beetje te helpen delen de Straatjutters ook nog handzame asbakjes uit die zo in je jaszak passen. Daar kan steeds de as en de peuken in. Hoef je nooit meer een peuk op straat te gooien.
“We hopen dat veel mensen zich zaterdag bij ons aansluiten en in heel Leiderdorp peuken van straat gaan halen. We zijn zelf ook wel heel erg benieuwd hoeveel we gaan vinden. Er worden in Nederland jaarlijks  tien miljard peuken op straat gegooid. Het peukenrapen gaat in ieder geval door, ook als het regent.”

 


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Suzanne van der Wielen van de Straatjutters.

De Straatjutters is een groep van 25 mensen die sinds een jaar om de week op vrijdagochtend ergens in Leiderdorp verzamelt om troep van de straat te halen. Het initiatief daartoe werd in 2018 genomen door Ans Hogenboom na de jaarlijks Clean Up the World actie. Ans Hogenboom wilde het niet bij een dag laten. Een oproep op sociale media bracht meer mensen op de been.

“We krijgen vooral positieve reacties. We hebben gele hesjes aan met ons eigen logo. Soms vragen mensen wel wat we hebben gedaan.” Maar de Straatjutters doen geen taakstraf en zijn ook niet in dienst van de gemeente, maar gewoon een groep betrokken bewoners die graag een schoner dorp willen.

Wil je een keer meelopen met de Straatjutters? Ga dan naar hun Facebookpagina voor informatie. De eerstvolgende reguliere opruimactie van de Straatjutters is op vrijdag 6 december. De groep verzamelt om 9.45 uur bij hockeyclub Alecto, Bloemerd 8 op Sportpark de Bloemerd.

Duurzaamheid Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×