(Foto/video: Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West).

Speciale app helpt om Leidse grachten vrij van plastic te houden

Plastic in de grachten is een grote ergernis van veel Leidenaren. Dat blijkt een oproep van de Universiteit Leiden die graag van de Leidenaar wil weten waar onderzoek naar gedaan zou kunnen worden. Het resultaat is de Plastic Spotter campagne. Daarbij kun je met behulp van een gratis app aangeven waar plastic in de gracht ligt. De Plastic Spotter campagne begon woensdag op de markt van Leiden.

De campagne begon met het binnenhalen van 3 vuilniszakken vol met plastic die in korte tijd in het water van het Rapenburg waren verzameld.

Het plastic spotter onderzoek moet uiteindelijk duidelijk gaan maken hoeveel plastic er in de Leidse grachten ligt. Nuttig onderzoek, want het plastic dat hier in de 28 kilometer gracht terecht komt, gaat naar zee als het niet wordt opgeruimd. Met behulp van de app kunnen onderzoekers beter in kaart gaan brengen hoeveel afval er in de grachten ligt, en waar dat dan vooral terecht komt.

Gerry van Bakel woonde de start van de campagne bij en sprak met de verschillende betrokkenen.

Auke-Florian Hiemstra, die bij het Centrum voor Milieuwetenschappen onderzoek doet naar plastic in meerkoetnesten, is een van de trekkers van de actie. Hij roept iedereen op om mee te doen en bij te dragen. “We leren steeds meer over de effecten van plastic op de natuur. Een probleem aanpakken bij de bron scheelt verderop in de keten heel veel ellende.”

CrowdWater
Met de gratis app CrowdWater leg je snel en makkelijk vast hoeveel plastic er in het water zit. Je maakt een foto en geeft aan of en hoeveel plastic je ziet of dat de gracht juist schoon is. Al die gegevens samen gebruikt de universiteit voor wetenschappelijk onderzoek naar transport van plastic in onze waterwegen. De app is te downloaden via www.plasticspotter.nl.

 

Kanovloot
Naast de app wil de Universiteit Leiden met behulp van bijdragen van Leidenaren ook een vloot van kano’s de grachten in sturen om de plastic rommel ook op moeilijk bereikbare plekken weg te halen. De gemeente Leiden neemt al een groot deel van het opruimen voor haar rekening, maar die vlet kan niet overal bij. Wie een bijdrage wil leveren aan de kano’s kan terecht op www.steunleiden.nl.

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×