(Foto's: Clinton Adeleke).

Vrijplaats Leiden volop aan het verbouwen

Vrijplaats Leiden is al vijf jaar druk bezig met de verbouwing van de panden aan de Middelstegracht. De grootscheepse renovatie wordt volledig gedaan door de eigen vrijwilligers. Het gebouw is onderdeel van de oude conservenfabriek van Tieleman en Dros.

“Als de verbouwing af is, kunnen mensen via verschillende activiteiten elkaar ontmoeten,” zegt Reinier Verbeek van Stichting Vrijplaats. “Ze kunnen naar het theater, diverse muziekoptredens, de weggeefwinkel, kantoorruimtes om informatie op te halen en nog meer. Iedereen kan hier terecht.”

Theaterzaal
Onderdeel van de nieuwe Vrijplaats is de theaterzaal. Dit wordt een theaterpodium voor maatschappelijk geavanceerd theater en performance kunst. “Ik had nauwelijks kluservaring en heb alles moeten aanleren.” zegt Iona Tudor. Ze is  theaterleider van productiehuis De Generator. “Zo moesten we een keer met een aantal vrijwilligers honderden dakpannen naar boven sjouwen. Lichamelijk is dat aardig zwaar, maar het is de moeite waard.”

Twee jaar
Naast de afgemaakte concertzaal  en kantoorruimtes moet er nog veel gebeuren aan het enorme gebouw. Het aantal vrijwilligers dat dagelijks meebouwt wisselt. Reinier Verbeek denkt dat de Vrijplaats binnen twee jaar volledig af is: “Het gaat gewoon in het tempo waarin het gaat. Aan de andere kant is de Vrijplaats nooit echt klaar. Er zal altijd aan gebouwd worden als er bijvoorbeeld nieuwe idealen bij komen.”

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×