Het stierenbeeld is gemaakt door Zoeterwoudse kunstenaar Patrick Visser. (Foto: Robbert Beurse).

Lot stier op Dorpsplein Zoeterwoude nog onbeslist

Het voorstel van cultuur wethouder Ruud Bouter om het stierenbeeld dat sinds enkele maanden op het Dorpsplein in Zoeterwoude staat aan te schaffen kon donderdag op onvoldoende steun van de verschillende fracties in de gemeenteraad rekenen. CDA, Progressief Zoeterwoude, VVD en Senioren Belangen Zoeterwoude zijn het eens dat het beeld het plein verfraait, maar vinden de bijdrage van de Stichting Kunst en Cultuur Zoeterwoude te klein.

VVD vraagt zich bovendien af hoeveel inwoners van Zoeterwoude achter de aanschaf van het beeld staan. “Wij willen de resultaten van het onderzoek over de inrichting van het Dorpsplein, dat momenteel onder bewoners van Zoeterwoude wordt gehouden, afwachten”, verklaarde VVD-raadslid Roel Onderwater. Als het aan het CDA ligt wordt niet de gemeente maar de stichting eigenaar van de stier. “Het CDA wil graag weten wat de mogelijkheid is voor de aanschaf van de stier door de stichting kunst en cultuur. Wij weten uit eigen ervaring dat als onze inwoners een doel een warm hart toedragen, dat ze dat zeker laten blijken”, aldus CDA-raadslid Josje van Houten. Ook Progressief Zoeterwoude vindt dat Bouter plan afspraken over de verantwoordelijkheid mist. “Wie draait er op voor de kosten als het beeld een nieuwe coating nodig heeft, wordt beschadigd of gestolen?”, vroeg PZ-raadslid Eva de Bruyker de wethouder. Bouter blijft enthousiast over de stier en het voorstel van de stichting. Over twee weken komt hij met een nieuw voorstel aan de raad. Over diefstal maakt Bouter zich geen zorgen: “dat beeld weegt 3000 kg, dat haal je niet zomaar weg”.

Stier
Het beeld van de Zoeterwoudse kunstenaar Patrick Visser werd eind augustus op het plein geplaatst als onderdeel van de Kunstroute. Na de kunstroute mocht de stier tot 2 oktober (dierendag) op het dorpsplein blijven staan. Om de stier een blijvende plek op het plein te geven stelde de stichting kunst en cultuur Zoeterwoude, organisator van de kunstroute, begin oktober aan de gemeente voor om de stier gezamenlijk aan te schaffen. Naast de 500 euro die de stichting reserveerde voor het verwijderen van de stier, wil zij via crowdfunding 2000 euro inzamelen. De gemeente Zoeterwoude zal de resterende 14.000 euro moeten bijdragen.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×