Studenten protesteren tegen geweldsincidenten in Leiden

6

Ongeveer 150 Leidse studenten zijn maandagavond massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de recentelijke geweldsincidenten in de stad. De directe aanleiding voor het protest is een incident waarbij een jonge vrouw vorige week slachtoffer werd van geweld. Van te voren werden studenten door middel van #OrangetheWorld via Facebook opgeroepen om zich aan te sluiten bij het protest.

Deze diashow vereist JavaScript.

Veelvoorkomend geweld tegen vrouwen
Namens de Gemeente Leiden sprak wethouder Marleen Damen over geweld tegen vrouwen als veelvoorkomend probleem. Zij wees erop dat dit geweld niet alleen op straat voorkomt, maar ook veel in huiselijke sfeer. Roosmarijn van de Velde, bestuurslid van de organisatie Feminist Evolution Leiden (FEL), hield ook een toespraak tijdens het protest. “Wat goed dat jullie hier met zovelen zijn, we voelen ieders angst en boosheid. We staan nu samen op de Haarlemmerstraat en het mag niet zo zijn dat een vrouw ’s avonds laat niet alleen door deze straat durft te lopen”, aldus Van de Velde.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over de geweldsincidenten tegen vrouwen  in de Leidse binnenstad.

#OrangetheWorld
#OrangetheWorld maakt onderdeel uit van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd kleuren gebouwen daarbij oranje, als teken van protest. Oranje is de kleur van de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Vrouwennetwerk Zonta spande zich afgelopen maandag in om de Hartebrugkerk oranje te kleuren. Terwijl de kerk oranje gekleurd was, vertelden leden van Zonta over geweld tegen vrouwen als internationaal probleem. Tijdens de ’16 Days of Action against Violence’, een initiatief bedacht door de VN, wordt wereldwijd tussen 25 november en 10 december extra aandacht gevraagd voor actie tegen vrouwengeweld. Met name 25 november staat in het teken van de kleur oranje. Zo kleurden in 2014 de Empire State Building, Times Square en de piramides en sfinx in Cairo oranje. Tegenwoordig worden landmarks uitgelicht en worden evenementen georganiseerd in meer dan duizend verschillende landen.

De Hartebrugkerk in Leiden in het oranje gekleurd.

Delen

6 reacties

 1. Een Leids burger op

  In Mare (universiteitsblad) van 28-11-2019 stond o.a. dit:
  .

  ¨Maar de enge steegjesman zit zo diep in onze beeldvorming gekerfd dat deze zeldzame
  gebeurtenissen tot grotere publieke verontwaardiging en protestacties leiden dan een verkrachting door een Tinderdate of een aanranding door een verenigingsgenoot. Terwijl het laatste waarschijnlijk veel vaker voorkomt.
  Waar was deze felheid en solidariteit toen vorig jaar verschillende studenten (vrouwen én mannen) in deze krant hun verhaal deden over seksueel overschrijdend gedrag binnen hun vereniging? Of toen een bestuurslid van Quintus vrijwillig aftrad omdat hij meerdere vrouwen had aangerand? Worden studenten net zo hard aangemoedigd om aangifte te doen als de dader een verenigingsgenoot of bestuurslid is? ¨
  .

  Ook de politie vond dat er geen aanleiding was om meer maatregelen te nemen n.a.v. die paar incidenten.

 2. Al die energie kan ook wat doelgerichter worden gebruikt om mensen en vooral jonge vrouwen goed te informeren.
  Bijvoorbeeld: Dat die gestoorde figuren ook vaak een bekende kunnen zijn. Dat bij zo`n beetje 50% van de daders en 50% van de slachtoffers alcohol in het spel is, dan kan je bijvoorbeeld beter niet tot het laatst blijven op een feestje als vrouw als iedereen dronken is en misschien zelf controle willen houden als man en vrouw ivm met drank, helaas is dronkenschap zo extreem geaccepteerd terwijl het voor heel veel leed zorgt. Sowieso kan laat over straat onveilig voor iedereen zijn, dat geeft niemand het recht slachtoffers te maken maar daar moeten we niet naïef over doen omdat er altijd enkele psychopaten / sociopaten / narcisten kunnen rondstruinen. Het lijkt me beter om jonge vrouwen/meisjes weerbaar en alert te maken met o.a. dit soort informatie i.p.v. deze acties die uiteraard richting een goed doel willen en uiteraard wel voor bekendheid zorgen maar verder niet echt veel opleveren vanwege onwetendheid.

  • “…het mag niet zo zijn dat een vrouw ’s avonds laat niet alleen door deze straat durft te lopen” zegt Roosmarijn van de Velde, bestuurslid van de organisatie Feminist Evolution Leiden (FEL). Het mag niet zo zijn???? Dat is toch naïviteit ten top. Dan ben je erg ver verwijdert van de realiteit. Het zal altijd gevaarlijker zijn `s nachts en natuurlijk wil niemand dat. Dat onveilige gevoel helpt ons al miljoenen jaren te overleven. En het is ook maar een klein onderdeel van het veel grotere probleem. Die Roosmarijn is serieus in de war en zal oplossingen richting het probleem alleen frustreren.

 3. Een Leids burger op

  Feminisme=doorgeschoten emancipatie.
  Als die vrouwen echt zo bang zijn om aangerand te worden ´s avonds laat op straat kunnen ze ook met een groep vriendinnen naar huis gaan of aan een man vragen of hij ze naar huis begeleid. Of zouden alle mannen allemaal onbetrouwbaar zijn en potentiele verkrachters? 🙂

  • Nou deze jonge vrouwen van FEL zullen misschien nog niet zo extreem denken maar kopiëren. zonder zelf na te denken, wel de ideeën van een aantal mensen die echt zo over mannen denken. Waaronder zelfs moeders met zonen.

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline