(Foto's: PR).

Studenten protesteren tegen geweldsincidenten in Leiden

Ongeveer 150 Leidse studenten zijn maandagavond massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de recentelijke geweldsincidenten in de stad. De directe aanleiding voor het protest is een incident waarbij een jonge vrouw vorige week slachtoffer werd van geweld. Van te voren werden studenten door middel van #OrangetheWorld via Facebook opgeroepen om zich aan te sluiten bij het protest.

Veelvoorkomend geweld tegen vrouwen
Namens de Gemeente Leiden sprak wethouder Marleen Damen over geweld tegen vrouwen als veelvoorkomend probleem. Zij wees erop dat dit geweld niet alleen op straat voorkomt, maar ook veel in huiselijke sfeer. Roosmarijn van de Velde, bestuurslid van de organisatie Feminist Evolution Leiden (FEL), hield ook een toespraak tijdens het protest. “Wat goed dat jullie hier met zovelen zijn, we voelen ieders angst en boosheid. We staan nu samen op de Haarlemmerstraat en het mag niet zo zijn dat een vrouw ’s avonds laat niet alleen door deze straat durft te lopen”, aldus Van de Velde.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over de geweldsincidenten tegen vrouwen  in de Leidse binnenstad.

#OrangetheWorld
#OrangetheWorld maakt onderdeel uit van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd kleuren gebouwen daarbij oranje, als teken van protest. Oranje is de kleur van de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Vrouwennetwerk Zonta spande zich afgelopen maandag in om de Hartebrugkerk oranje te kleuren. Terwijl de kerk oranje gekleurd was, vertelden leden van Zonta over geweld tegen vrouwen als internationaal probleem. Tijdens de ’16 Days of Action against Violence’, een initiatief bedacht door de VN, wordt wereldwijd tussen 25 november en 10 december extra aandacht gevraagd voor actie tegen vrouwengeweld. Met name 25 november staat in het teken van de kleur oranje. Zo kleurden in 2014 de Empire State Building, Times Square en de piramides en sfinx in Cairo oranje. Tegenwoordig worden landmarks uitgelicht en worden evenementen georganiseerd in meer dan duizend verschillende landen.

De Hartebrugkerk in Leiden in het oranje gekleurd.

Advertentie

Leiden Maatschappij Aanrandingen centrum Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×