(Foto: PR).

Vogelwijk krijgt als eerste Leidse wijk subsidie voor duurzaam bewonersinitiatief

De provincie Zuid-Holland heeft het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig een subsidie van ruim vijftigduizend euro toegekend. “We zijn er erg blij mee”, zegt woordvoerder Cees Meijer. “Met dat geld kunnen we gaan onderzoeken welke middelen we het beste kunnen inzetten om in 2050 duurzaam en aardgasvrij te zijn.”

Het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig loopt al enige tijd en richtte zich vooral op kleine maatregelen op het gebied van isolatie en energiebesparing. De Vogelwijk bestaat voor het grootste deel uit jaren ’20 en jaren ’30 huizen in particulier eigendom. De wijk hoort niet bij die gebieden waar de gemeente Leiden prioriteit aan geeft als het gaat om de energietransitie. Leiden Zuid-West met z’n vele sociale huurwoningen is wat de gemeente betreft de eerste wijk die geheel van het aardgas af gaat.

Daarom heeft de Vogelwijk zelf het initiatief genomen om aan de slag te gaan richting een aardgasvrije wijk in 2050. Omdat zij dit ‘op eigen kracht’ moet doen, heeft de Vogelwijk een beroep gedaan op de subsidieregeling ‘ lokale initiatieven energietransitie’ van de provincie Zuid-Holland. De voorwaarde van de provincie is wel dat de bewoners zelf veel tijd besteden aan het project.

“Dat lukt wel’, denkt Meijer. ‘Je ziet hier in de wijk al veel zonnepanelen en veel bewoners zien ook het belang van de energietransitie. Men is erg gedreven.” Met de subsidie kunnen een aantal grote stappen gezet worden zegt Meijer. “We gaan bijvoorbeeld laten onderzoeken hoe we de energietransitie het beste kunnen maken en hoe we de huizen duurzamer kunnen maken met bijvoorbeeld isolatie.”

Ook de Leidse wethouder Fleur Spijker is erg blij met het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig en met de toekenning van de provinciale subsidie.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×