Vogelwijk krijgt als eerste Leidse wijk subsidie voor duurzaam bewonersinitiatief

8

De provincie Zuid-Holland heeft het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig een subsidie van ruim vijftigduizend euro toegekend. “We zijn er erg blij mee”, zegt woordvoerder Cees Meijer. “Met dat geld kunnen we gaan onderzoeken welke middelen we het beste kunnen inzetten om in 2050 duurzaam en aardgasvrij te zijn.”

Het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig loopt al enige tijd en richtte zich vooral op kleine maatregelen op het gebied van isolatie en energiebesparing. De Vogelwijk bestaat voor het grootste deel uit jaren ’20 en jaren ’30 huizen in particulier eigendom. De wijk hoort niet bij die gebieden waar de gemeente Leiden prioriteit aan geeft als het gaat om de energietransitie. Leiden Zuid-West met z’n vele sociale huurwoningen is wat de gemeente betreft de eerste wijk die geheel van het aardgas af gaat.

Daarom heeft de Vogelwijk zelf het initiatief genomen om aan de slag te gaan richting een aardgasvrije wijk in 2050. Omdat zij dit ‘op eigen kracht’ moet doen, heeft de Vogelwijk een beroep gedaan op de subsidieregeling ‘ lokale initiatieven energietransitie’ van de provincie Zuid-Holland. De voorwaarde van de provincie is wel dat de bewoners zelf veel tijd besteden aan het project.

“Dat lukt wel’, denkt Meijer. ‘Je ziet hier in de wijk al veel zonnepanelen en veel bewoners zien ook het belang van de energietransitie. Men is erg gedreven.” Met de subsidie kunnen een aantal grote stappen gezet worden zegt Meijer. “We gaan bijvoorbeeld laten onderzoeken hoe we de energietransitie het beste kunnen maken en hoe we de huizen duurzamer kunnen maken met bijvoorbeeld isolatie.”

Ook de Leidse wethouder Fleur Spijker is erg blij met het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiezuinig en met de toekenning van de provinciale subsidie.

Delen

8 reacties

 1. Er staat ook: “voor het grootste deel”. En dat klopt wel, lees o.a. de geschiedenis in het wijkboekje wat in 2010 verscheen. Ue bewering klopt dus niet!

 2. Budda Joti

  Nou Leiden Zuid West..als eerste van het aardgas af ..laten ze maar eerst eens uitzoeken wat het voor deze bewoners gaat kosten…en woningbouwverenigingen en gemeente hou het een beetje groen daar ipv te verwijderen.

  • De huurders van sociale huurwoningen worden weer eens gepakt. Die krijgen geen subsidie voor de energietransitie, hebben niets te kiezen en worden wel op kosten gejaagd. Maar dat interesseert de meeste politici niet. Bovendien is er bij de diverse overheden veel te weinig kennis van (technische) zaken. Er zitten daar vooral juristen, economen, sociologen en zo, nauwelijks of geen technici en ingenieurs. En zit er wel eens een, zoals Diederik Samsom, dan krijg je vooral jubelpraat over een fantastische toekomst waarin iedereen veel beter af zal zijn dankzij ophanden zijnde technologische ontwikkelingen.

  • Een Leids burger op

   Er zou inderdaad ook een tegemoetkoming|compensatie moeten komen voor mensen met een laag inkomen (minima) als die een hogere energierekening krijgen door de energietransitie. En dat laatste is natuurlijk te verwachten,

  • Zoals mijn cv-installateur onlangs zei: ‘mijnheer, dat gaan wij niet meer mee maken’ (wij zijn beiden 50 jaar). De woningen die in zuid-west zijn gebouwd (jaren 60-70) zijn niet geschikt te maken om zonder gas te verwarmen. De betreffende nieuwe installaties kunnen met 40 graden warmtelevering nieuwe, goed geisoleerde huizen wel warm stoken, maar bij de huizen in zuid-west zijn de isolatiemogelijkheden beperkt en kun je je huis nooit warmstoken op die manier.
   Kortom: het is technisch onmogelijk om dit te doen, alleen weet de gemeenteplotiek dit nog niet.

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline