Partij voor de dieren: “Bladblazers in de ban!”

64

“Bladblazers zijn stom.” Die conclusie trok Arjen Lubach deze week in zijn programma Zondag met Lubach en de fractie van de Leidse Partij voor de Dieren sluit zich daar van harte bij aan. “Ze zijn ook stom,” zegt fractievoorzitter Martine van Schaik die het college heeft gevraagd om het gebruik van bladblazers door de gemeente te staken.

“Bladblazers kunnen, afhankelijk van het type, giftige en kankerverwekkende stoffen uitstoten, ze veroorzaken gehoorschade en bovendien is het verwijderen van afgevallen bladeren onwenselijk omdat deze bladeren belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Ze bieden kleine zoogdieren zoals egels, maar ook insecten bescherming tegen de vorst. Ook brengen afgevallen bladeren voedingsstoffen in de bodem.”

Delen

64 reacties

 1. Marijn Schaaf

  Hhahahaa “giftige en ziekteverwekkende stoffen uitstoot” op welke basis is dat tot de conclusie gekomen ? Zovaak worden bladblazers niet eens ingezet alleen het opruimen van bladeren 🤡

 2. Eindelijk een partij die daar eens serieus aandacht aan besteedt aan die herriemakende kl…dingen. Waarom moeten ze trouwens blazen, als je dan toch machinaal wil verwijderen is het veel effectiever om een electrisch wagentje te laten rondrijden dat meteen de bladeren met een lange slang opzuigt en verwerkt. Allemaal dubbel werk zo. Dat hele systeem is verkeerd ontworpen. Wat is er trouwens mis met een hark?

  • Ter vergelijking: https://youtu.be/Y8SEWnIJwD4 “zero emissions, lower weight, more power than conventional leaf blowers and eight times more quiet than gas powered blowers”. Wow, amazing technologies, gewoon te koop vanaf the shelf.

 3. Gerard van Hees op

  Richard, die dingen bestonden twintig jaar geleden niet eens en niets let jou om een bezem te pakken en te vegen, dat doet de mensheid al 5000 jaar. Om in jouw termen te blijven, kijk ook naar wat je wel mag. En nog een tip voor jou, in De Volkskrant van vandaag: perineum sunning! In goed Nederlands: anuszonnen. Ik kende het ook niet, dus wist ook niet dat het mocht, maar nu wel! Wellicht een alternatief.

  • Anuszonnen op een bed van pas geblazen bladeren schijnt volgens mensen die het kunnen weten een heel bijzondere ervaring te zijn. Zij zeggen dat het naar een verheven bewustzijnstoestand kan voeren, mits onder deskundige begeleiding door een zonnestudiomeester. 😉

 4. Sonja Prins-Gerichhausen

  Dan kunnen ze nu extra personeelsleden aannemen om de stoepen te vegen en staat te vegen. Goed voor de werkverschaffing. Ik hoop dat de partij voor de dieren dan met extra geld over te brug komt🤣🤣🤣

  • Marijn Schaaf

   Kees Zuiderduin alles is een pot nat ze kunnen geen cruciale ideeën opbrengen om alles beter en “efficiënt” te beslissen over de toekomst wat is beter voor het land/gemeente is maar blijkbaar is comminucatie niet belangrijk genoeg voor die instanties

  • Piet Pekelharing op

   Wij moeten toch ergens over zeiken? Opgemerkt dient te worden dat het seizoen voor de zwartepietdiscussie vandaag afloopt. Logisch dat sommigen alvast een aanloopje nemen naar de volgende polemiek.

 5. Net als velen erg ik mij zeer aan het kabaal dat deze bladblazers maken plus vooral het feit dat particuliere tuinbezitters blijkbaar vergeten dat afgevallen bladeren op de COMPOSTHOOP horen in de tuin en ook kunnen blijven liggen, bijvoorbeeld om planten, struiken en bomen tegen vorst te beschermen. En ook voor het ‘leven in de bodem’ is het bevorderlijk. Bij mij blijft in het najaar alle blad gewoon liggen en dat is geen enkel probleem. GOED VOORSTEL dus!

 6. Allert Goossens op

  Bladeren op straat hebben niets met nut of biodiversiteit te maken, maar alles met (bedreiging van) veiligheid. Vooral dus wel blijven verwijderen. Er komen vast spoedig elektrische blazers op de markt en tot die tijd gewoon nog even met de handbrommer de bladeren van wegen en trottoirs verwijderen gaarne. Al die ouderen met gebroken heupen of geblesseerde gevallen fietsers wegens gladheid of gemiste richels/obstakels – u kunt uw schadeclaim kwijt bij de Partij voor de Dieren in Leiden.

 7. Mijn verbazing begint wel een beetje op te raken na weer een volstrekt zinloos voorstel van deze partij. Veel belachelijker kunnen ze zich niet meer maken denk ik bij alles wat ze aankaarten. Maar het lukt ze toch maar weer.

 8. Hans Tegelaar

  dit slaat totaal nergens op, wat denk je wat er gebeurt als je die troep laat liggen en het gaat regenen, ze plakken vast aan de straat dus wordt het 1 grote glijbaan ja een top idee partij voor de dieren.

  • Piet Pekelharing op

   Alsof er geen andere mogelijkheden zijn om bladeren te ruimen dan alleen met een bladblazer.

    • Piet Pekelharing op

     Ja, en? Moet altijd alles zo snel mogelijk? Wat komt toch die preoccupatie van jullie met tijd vandaan?

     • Een Leids burger op

      Als er veel bladeren liggen, zoals nu, geef ik de voorkeur aan een bladblazer i.p.v. een bezem en hark. Dat gaat sneller zodat er meer tijd overblijft om de reacties van de reaguurders op Sleutelstad te kunnen lezen. 🙂

 9. Marijn Schaaf

  Partij van de dieren mag zich beter zorgen gaan maken om de leefomgeving van de sleutelstad waarbij veel “gezonde” en “zieke bomen” worden gekapt en het groen verdwijnt in het oud vertrouwde straatbeeld waar ook vroeger dan zich druk maken om harde werkers die zorgen voor een schoon en leefbare omgeving

 10. Erica de Haas

  Komt de partij van de dieren de mensen helpen, als je uitglij en een been breekt. Het is gevaarlijk natte bladeren. Wat een zeur party, ik word er niet goed van.

 11. Maaike de Werk

  Ze kunnen zich beter druk maken om maai werkzaamheden in het broedseizoen, dat richt aanzienlijk meer schade aan… en de gemeente Leiden blijft het stug doen.

 12. F. Hagedoorn op

  Vanmiddag op de Kagerstraat zag ik een bladblaashovenier de struikenperkjes tussen de parkeerplaatsen bladvrij blazen.
  Geen wandelaars op de stoepen, een enkele kip en haan daargelaten en verder veel lang geparkeerde automobielen. Juist die struiken kunnen wel wat compost gebruiken en een habitat vormen voor de broodnodige insecten, die op weer nuttig zijn voor de fluitende of twitterende roodborsten, heggenmussen en merels in de wijk.
  Om Leidsche glibbers en uitglijers op de Haarlemmerstraat te voorkomen kan voor die paar bomen beter een bezem gebruikt worden. Niet overdrijven.
  Ik ben het met Lianne Raat eens dat het van de zotte is om het grasveld in de Leidse Hout bladvrij te houden. Een bos bladvrij !? En wat de paden betreft, de vaste wandelaars zijn wel wat gewend.

  • Als je bladeren op het grasveld laat liggen verstikt het gras en heb je problemen in het voorjaar, daar hoef je geen hovenier voor te zijn of voor gestudeerd hebben om dat te weten. Logisch dus dat het daar verwijderd wordt, maar in perken kan het rustig blijven liggen.

  • Een Leids burger op

   Of beter nog bij de PvdD. Dan leren ze misschien hun bladblazerfratsen nog eens een keer af. 🙂

 13. In de striijd tegen overgewicht, bewegingsarmoede, verontreinigde lucht en overbodig energiegebruik scoren bezem en hark geweldig.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline