Twee poepzakjes per hond zorgt voor minder overlast

29

Inwoners van Leiden ervaren minder overlast door hondenpoep. Dat blijkt uit de evaluatie van het hondenbeleid van de gemeente Leiden. Eén van de belangrijke wijzigingen in dat hondenbeleid uit 2017, is dat mensen tijdens het uitlaten van de hond verplicht werden om minstens twee zakjes bij zich te dragen om de uitwerpselen op te ruimen. De zogenaamde ‘Depodogs’, zakjes en bakken speciaal bedoeld voor de hondenpoep, verdwenen met de maatregel uit het Leidse straatbeeld.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Ashley North over de evaluatie en actualisatie van het Leidse hondenbeleid.

Wethouder Ashley North over de uitkomst van de evaluatie: “Het aantal klachten neemt af, de overlast neemt af en het is beter te handhaven. Dus dat is positief. Hondenpoep en hondenoverlast is echter wel een grote ergernis voor veel Leidenaren, dus het blijft iets om op te letten ”

Duidelijke losloopgebieden
Een andere maatregel was het plaatsen van duidelijke borden bij de losloopgebieden. In overleg met hondenbezitters en omwonenden wordt voorgesteld een aantal losloopgebieden aan te passen. Het gaat dan om het verleggen van de gebieden zodat de ligging logischer wordt.

De gebieden die in het voorstel worden ingetrokken zijn:

 • Huigpark tussen Tweelingstraat en Huigplaats
 • Een gedeelte van ‘Nickeriepad langs de Zijl in de Kooi’
 • Een gedeelte van ‘park Kweeklust’
 • Een gedeelte van ‘Merenwijkpark ten zuiden van Broekweg’
 • Veerpolderpad

Deze gebieden worden vervolgens voorgesteld als nieuw aan te wijzen losloopgebied:

 • Huigpark tussen Huigplaats en Huigstraat
 • Een gedeelte van Polderpad in Polderpark Cronesteyn
 • Maredijksepolderpad
 • Een gedeelte van Tuin van Noord, ten noorden van Gymnasiumpad
 • ’t Joppepad (Veerpolderpad)
Delen

29 reacties

 1. Het zou ook helpen als alle ondergrondse containers een kuisklep krijgen. Nu hebben alleen bepaalde containers zo’n klep en heel veel hondenbezitters weten dat niet. Die klep moeten bewoners zelf aanvragen.

 2. Man, dit hele beicht is een lachertje… Kom een dagje kijken in t Kooipark en kijk dan maar eens goed hoe goed men zich aan de ruimplicht houdt… TOTAAL NIET!!!

  • Ik woon aan het Kooipark, maar ik kom het niet veel tegen, eerlijk gezegd. Dat betekent natuurlijk niet dat het er nooit is, maar je struikelt niet over de hondenpoep in mijn ervaring.

   • Ook ik woon aan t Kooipark, maar ik zie toch wel degelijk anders… Er zijn er wel een paar die t wel netjes doen zoals t hoort, maar t grootste gros ruimt toch echt niet… Ik maak me er zelf inmiddels ook al schuldig aan, maar dat komt omdat ik geen zin heb om in de drol van een andere hond te stappen en daarmee t risico loop om een van mijn katten of honden ziek te maken, je weet immers nooit wat de andere hond onder de leden heeft…

  • Burger zonder steunkousen op

   De Kooi, dan noem je ook wat. Dat volk daar is al bijna net zo gedegenereerd als die van Duindorp. Maar ja, dat komt ervan als je moeder het nichtje van je vader is, of de zus en dat al zo’n gedurende zo’n 15 generaties.

    • Een Leids burger op

     Voor de mensen een kwestie van nurture ( opvoeding) , maar ook gemakzucht.
     Er zijn zelfs mensen die het presteren om hun hond op het trottoir te laten schijten en de uitwerpselen gewoon laten liggen…..

 3. En wat doen we aan de andere schijtbakken de katten? Heel veel zwerfkatten zijn er en daar word niets aangedaan en mee gedaan. Dus die mogen opgepakt worden en naar het asiel toe of een paar honderd km weer uitzetten? Tja de andere oplossing krijg ik heel Leiden over me heen……..

 4. Wanneer hij op de daken rijdt
  moet ook het paardje soms wat kwijt
  dan zijn er altijd wel twee zakken
  om alles netjes in te pakken
  dus als je zo’n pietje bezig ziet
  dan is dat paardenpoepveegpiet

  • Mijn paard schijt naar benee
   dat valt enorm mee
   behalve dan voor wie loopt
   onder de dakgoot
   maar dat interesseert mij geen biet
   want ik ben asopiet

 5. Het zou ook helpen als in plaats van vuilnisbakken weg te halen meer vuilnisbakken neer te zetten waar veel honden worden uitgelaten. Ik loop regelmaat met 4of 5 gevulde poep zakjes en de riemen van mijn honden in mijn handen door gebrek aan vuilnisbakken. Ze ontbreken totaal op Park De Bult en daar kun je met gemak een wandeling maken van 20 minuten. Je kan de volle poep zakjes moeilijk in je zak stoppen. Dus meer mogelijkheid om op te ruimen bevorderd opruim gedrag.

 6. Kate Hudson

  Het zou ook helpen als in plaats van vuilnisbakken weg te halen meer vuilnisbakken neer te zetten waar veel honden worden uitgelaten. Ik loop regelmaat met 4of 5 gevulde poep zakjes en de riemen van mijn honden in mijn handen door gebrek aan vuilnisbakken. Ze ontbreken totaal op Park De Bult en daar kun je met gemak een wandeling maken van 20 minuten. Je kan de volle poep zakjes moeilijk in je zak stoppen. Dus meer mogelijkheid om op te ruimen bevorderd opruim gedrag.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline