Aanleg vernieuwde Kiss and Ride achter station van start

6

De gemeente Leiden is begonnen met de aanleg van de nieuwe Kiss and Ride aan de Bargelaan bij station Leiden Centraal. Daarmee worden twee plannen samengebracht: een veilige overgang voor fietsers en voetgangers en de mogelijkheid om passagiers voor het OV af te zetten.

Bij de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers komen heuveltjes met groene beplanting zodat mensen veilig kunnen oversteken. In het midden komen plekken voor kortparkeren, waaronder een parkeerplaats voor mensen met een beperking. De aanleg wordt de komende twee weken afgerond, de beplanting wordt pas in het voorjaar aangebracht.

Actie tegen opheffen Kiss and Ride
Op de middenberm werd al jaren geparkeerd door automobilisten die iemand van de trein haalden of juist kwamen afzetten, maar feitelijk was dat illegaal. De gemeente Leiden gedoogde dat echter. Tot afgelopen juni. Toen maakte de inmiddels vertrokken GroenLinks-wethouder Martine Leewis bekend paal en perk te gaan stellen aan de onveilige situatie. Een jaar eerder wilde toenmalig VVD-wethouder Paul Laudy de strook juist legaliseren.

Chris de Waard sprak met VVD-raadslid Maarten Dirkse over de terugkeer van de Kiss and Ride.

Na de aankondiging van het college dat de Kiss and Ride zou worden opgeheven, kwam het Leidse VVD-raadslid Maarten Dirkse in actie en startte een petitie. Die werd in de zomermaanden ruim 2.500 keer getekend. Daarop kwam het college terug op het genomen besluit en maakte een nieuw plan voor de haal- en brengstrook.

Wethouder Ashley North is blij met de oplossing. “Hiermee hebben we een definitieve invulling gevonden voor de middenberm, een legale oplossing voor parkeren en een veilige oplossing voor het overstekken. Volgens mij iedereen blij.”


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Ashley North over de nieuwe Kiss and Ride.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

6 reacties

  • Nee. Juist versterking van het openbaar vervoer door beter voor/na transport voor treinreizigers!

 1. Top! En is het parkeren voor bezoek aan toekomstige gemeentehuis gratis?
  Want je moet soms lang wachten.
  Zou fijn zijn als je dan niet hoeft te betalen voor parkeren!

  • Dat moest nu al, alleen straks kun je onder het gebouw parkeren. Wel zo makkelijk!
   Tsja dat kost wat geld, maar hoe vaak komt een gemiddelde burgen nou op het gemeentehuis? 1x in de zoveel jaar voor het vernieuwen van een paspoort ofzo.
   En anders ga je toch gewoon lekker op de fiets?! Is nog gezonder ook.

  • Bij het stadhuis aan de Breestraat kan je ook geen auto parkeren, wel een fiets. Dus er veranderd niets.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline