Science071: Roofkunst lang niet altijd geroofd

Vandaag in Science071: Hebben we weer een vet verhaal voor je. Prof. Patrick Rensen doet onderzoek naar bruin vet in je lichaam en de verschillen met wit vet. Zo blijkt actief bruin vet juist gezond te zijn! Ook schuift Prof. Pieter ter Keurs aan en gaan we het hebben over roofkunst en musea en hoe hier soms iets te simpel over wordt gedacht. Redactrice Marijke vertelt ons in de wetenschapsvraag van de week tenslotte alles over de emoties en de historie rondom de vreugdevuren in Den Haag. Hoe is deze traditie ontstaan?


Te dik zijn heeft vaak te maken met het hebben van teveel vet. Maar dat vet blijkt niet zo eenduidig te zijn, er zijn namelijk verschillende soorten vet. Prof. Patrick Rensen is hoogleraar endocrinologie aan het LUMC. Hij doet onderzoek naar de werking van zogenaamd bruin vet en de factoren die de hoeveelheid bruin vet beïnvloeden. Hij legt ons alles uit over wit en bruin vet en de invloed daarvan op je gezondheid. 

 


Pieter ter Keurs vertelt ons over rooflunst. Hij is hoogleraar musea, collecties en samenleving en hield vorige week een oratie over het debat over roofkunst. Er zou volgens hem te weinig genuanceerd gesproken worden over roofkunst. Maar wat is roofkunst eigenlijk? Pieter ter keurs licht ons hierover in en vertelt erover hoe elk museum onderzoek zou moeten doen naar de herkomst van haar eigen kunst.

 


In het wetenschapsnieuws vertelt redacteur Douwe ons over de tattoo: de moderne technologie laat ons zien dat de oude Egyptenaren al tatoeages hadden. Verder heeft hij het over het feit dat de vermiste Indiase maanlander is teruggevonden op de maan en over de organ-on-a-chiptechnologie. Daarbij wordt een kunstorgaan gemaakt waarin medicijnen en ziekteprocessen onderzocht kunnen worden. En wist je dat volgens onderzoek de leesprestaties van vijftienjarigen dalen?


Redactrice Marijke beantwoordt voor ons de wetenschapsvraag van deze week omtrent de kersverse actualiteit in Den Haag, namelijk de vreugdevuren. Afgelopen Oud & Nieuw liep een vuurregen volledig uit de hand en veroorzaakte een vonkenregen. De gemeente heeft na lang wikken en wegen besloten dat er geen veilige vreugdevuren op het strand mogelijk zijn. In de Haagse wijk Duindorp zijn de bewoners boos. Maar waar komt dit vurige verlangen van Scheveningen en de Duindorpers eigenlijk vandaan?

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×