Petitie: Gratis alarm voor vrouwen in Leiden

47

De petitie ‘Vrouwen veilig op straat in Leiden’ van een Leidse student waarin de gemeente Leiden wordt opgeroepen sleutelhangers met alarm gratis beschikbaar te stellen aan vrouwen in Leiden is in anderhalve dag al  meer dan 1400 keer getekend. “Vrouwen zouden veilig over straat moeten kunnen. Dit is nu al een tijd niet het geval in Leiden. Er worden steeds meer jonge vrouwen verkracht of aangerand. Dit kan niet langer zo doorgaan”, zo verklaart de vooralsnog anonieme Leidse student de oproep.

Petitie
“Ik pleit voor sleutelhangers met een alarm, gefinancierd door de gemeente, zodat vrouwen alarm kunnen slaan wanneer zij in een noodsituatie verkeren.”

https://vrouwenveiliginleiden.petities.nl/

In Leiden kunnen jonge vrouwen volgens de petitie niet meer alleen over straat. “Meerdere aanrandingen en verkrachtingen zorgen voor een terecht onveilig gevoel. Dat de gemeente de daders niet direct kan oppakken is begrijpelijk. Wat echter wel zou kunnen is vrouwen direct een veiliger gevoel geven door hen te voorzien van een sleutelhanger die zij af kunnen laten gaan in noodsituaties. Het lijkt mij de taak van de gemeente om haar inwoners te beschermen, als dit niet direct kan dan maar indirect.”

Een woordvoerder van de gemeente Leiden laat weten op de hoogte te zijn van de petitie, maar kon er vanmorgen nog niet op reageren.

Geen grote toename aantal aanrandingen
De afgelopen weken zijn enkele vrouwen in het centrum  van Leiden lastiggevallen. Berichten daarover worden massaal gedeeld via sociale media. Op verzoek van onder andere de Leidse VVD heeft burgemeester Lenferink de cijfers door de politie op een rij laten zetten. Volgens Lenferink blijkt daar niet uit dat er sprake is van een grote stijging in het aantal aanrandingen of zelfs verkrachtingen. Veel berichten op onder meer Twitter en Facebook zouden te herleiden zijn tot twee gevallen. De burgemeester vindt het daarom tot nu toe niet nodig om extra maatregelen te nemen.

Aanranding in Doelensteeg
In de nacht van dinsdag op woensdag is in de Doelensteeg opnieuw een jonge vrouw slachtoffer geworden van aanranding. Het 24-jarige slachtoffer werd ’s nachts om 03.06 uur door een nog onbekende man vastgegrepen en aangerand.

De dader ging er daarna te voet vandoor via de Doelengracht, de Sebastiaansdoelen en en de Groenhazengracht. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor.

De politie is op zoek naar de man en vraagt getuigen of mensen die op de vluchtroute wonen en camera’s hebben hangen zich te melden en eventuele beelden beschikbaar te stellen. De dader is een man tussen de 18 en 25 jaar met een normaal postuur en kort donker haar. Hij is 1.75 à 1.80 meter lang.

Delen

47 reacties

 1. Jaap van der Marel op

  Waarom zou de gemeente dit moeten financieren??? Koop lekker zelf zo’n ding.

 2. Vooropgesteld dat vrouwen op ieder moment op moment op iedere plek in Leiden zonder angst voor aanranding of verkrachting zou moeten kunnen loslopen vind ik een alarm niet de oplossing.
  Ik ben met 41 jaar misschien van de oude stempel maar de vrouwen lieten we nooit alleen naar huis gaan van het uitgaan. Ook al was om, we fietsten of liepen mee tot de voordeur in zicht was.

  Dat deze situatie nu al weken speelt is schandalig, maar hoe kan het dat er ook onder de studenten niet meer steun is van elkaar om vrouwen veilig thuis te brengen zolang deze situatie speelt.

 3. Ingrid C- Jansen op

  Tja de burgervader zie je wel met een meetlat langs de terrassen en vast hele jaar druk met uitzoeken van nieuwe meubeltjes voor nieuw kantoor. Geen een partij die dit onderwerp echt serieus neemt. Ze plaatsen liever bloembakken achter het station of weer een bijeenkomst over duurzaamheid… maar veiligheid en veilig voelen zijn thema’s die blijkbaar na de aanranding bespreekbaar wordt ipv preventie!!!
  Teken de petitie!

 4. Een Leids burger op

  ¨Het 24-jarige slachtoffer werd ’s nachts om 03.06 uur door een nog onbekende man vastgegrepen en aangerand.¨
  .
  Wat heeft zo´n alarm dan voor voordelen: komt de politie dan echt sneller?
  Zou zo´n alarm de dader nu echt afschrikken of pakt hij dan gewoon dat alarm van de vrouw af voordat ze het in werking heeft kunnen stellen?
  Maar als een vrouw dan toch perse zo´n alarm wil vanwege het veiligheidsgevoel zou ze het wel zelf moeten betalen!
  En wat bij loos alarm?

  Is zo´n alarm nu echt nodig of zou het ook anders kunnen? :
  https://sleutelstad.nl/2019/11/29/studenten-protesteren-tegen-geweldsincidenten-in-leiden/#comment-309927

 5. Met mijn 64 lentes altijd mijn hersens gebruikt en mijn ouders gerust gesteld……. Nooit in de nacht alleen over straat! Toen ik jong was, was dit een onbeschreven regel, misschien een lesje tijdens een van de colleges.
  Alarm 😟. Eigen verantwoording nemen, niet meer alleen over straat in de nacht.

 6. Ook als vrouw moet je op elk gewenst tijdstip alleen over straat kunnen. Geen chaperons, dit ontaardt altijd in bemoeizucht en ongewenste beperking van je vrijheid.

  Maar zorg wel dat je niet hulpeloos bent; doe aan zelfverdediging en spreek vooral de belager aan alsof ie een gewoon mens met geweten is.

  • Een Leids burger op

   ¨en spreek vooral de belager aan¨
   Alsof dat zou helpen en de persoon die een vrouw wil aanranden dan vervolgens maar zou afzien van zijn poging tot aanranding…. vast niet hoor.

   • Agressie wordt heel vaak getemperd doorbeen normale toon; bang gedrag daarentegen wekt agressie meer op.

 7. Elke 2 weken is het raak in Leiden. En elders. Het wordt tijd dat het hoog, heel hoog op de agenda komt te staan en niet alleen in Leiden. De reactie van de burgemeester is meer dan bedroevend.

 8. Nicky Breel

  Gratis pepperspray uitdelen en het tuig hard aanpakken . Niks geen voorwaardelijk en taakstrafje. Gewoon zitten en je tijd dubbel inhalen door daarna wat voor de samenleving te doen . Ik zou zeggen 3jaar zitten en 3 jaar werken . Leven van een minimum en levenslange aantekening. Herhaling van gedrag is verdubbeling straf .

 9. Hoor nergens ieta over de daders, dat betekent met hoge waarschijnlijkheid dat het hier weer een multi culti probleem betreft, kijk voor de grap 1 keer naar opsporing verzocht, hoop dat alle srudentes niet achter yasser klaver en dat andere linkse tuig aan blijven lopen, de man die deze verkrachters en aanranders liefst met bussen tegelijk binnenlaat, ooit barst de bom , dit zijn hoe erg ook nog maar speldenprikken, ben benieuwd bij de volgende verkiezingen, stem FVD bijvoorbeeld.

  • Een Leids burger op

   In de mare (universiteitsblad) van gisteren stond:¨De verdachte is een man van 18 a 25 jaar oud , rond de 1.75-1.80 meter lang, licht getint, normaal postuur en kort donker haar.¨

Je bent nu offline