Petitie: Gratis alarm voor vrouwen in Leiden

De petitie ‘Vrouwen veilig op straat in Leiden’ van een Leidse student waarin de gemeente Leiden wordt opgeroepen sleutelhangers met alarm gratis beschikbaar te stellen aan vrouwen in Leiden is in anderhalve dag al  meer dan 1400 keer getekend. “Vrouwen zouden veilig over straat moeten kunnen. Dit is nu al een tijd niet het geval in Leiden. Er worden steeds meer jonge vrouwen verkracht of aangerand. Dit kan niet langer zo doorgaan”, zo verklaart de vooralsnog anonieme Leidse student de oproep.

Petitie
“Ik pleit voor sleutelhangers met een alarm, gefinancierd door de gemeente, zodat vrouwen alarm kunnen slaan wanneer zij in een noodsituatie verkeren.”

https://vrouwenveiliginleiden.petities.nl/

In Leiden kunnen jonge vrouwen volgens de petitie niet meer alleen over straat. “Meerdere aanrandingen en verkrachtingen zorgen voor een terecht onveilig gevoel. Dat de gemeente de daders niet direct kan oppakken is begrijpelijk. Wat echter wel zou kunnen is vrouwen direct een veiliger gevoel geven door hen te voorzien van een sleutelhanger die zij af kunnen laten gaan in noodsituaties. Het lijkt mij de taak van de gemeente om haar inwoners te beschermen, als dit niet direct kan dan maar indirect.”

Een woordvoerder van de gemeente Leiden laat weten op de hoogte te zijn van de petitie, maar kon er vanmorgen nog niet op reageren.

Geen grote toename aantal aanrandingen
De afgelopen weken zijn enkele vrouwen in het centrum  van Leiden lastiggevallen. Berichten daarover worden massaal gedeeld via sociale media. Op verzoek van onder andere de Leidse VVD heeft burgemeester Lenferink de cijfers door de politie op een rij laten zetten. Volgens Lenferink blijkt daar niet uit dat er sprake is van een grote stijging in het aantal aanrandingen of zelfs verkrachtingen. Veel berichten op onder meer Twitter en Facebook zouden te herleiden zijn tot twee gevallen. De burgemeester vindt het daarom tot nu toe niet nodig om extra maatregelen te nemen.

Aanranding in Doelensteeg
In de nacht van dinsdag op woensdag is in de Doelensteeg opnieuw een jonge vrouw slachtoffer geworden van aanranding. Het 24-jarige slachtoffer werd ’s nachts om 03.06 uur door een nog onbekende man vastgegrepen en aangerand.

De dader ging er daarna te voet vandoor via de Doelengracht, de Sebastiaansdoelen en en de Groenhazengracht. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor.

De politie is op zoek naar de man en vraagt getuigen of mensen die op de vluchtroute wonen en camera’s hebben hangen zich te melden en eventuele beelden beschikbaar te stellen. De dader is een man tussen de 18 en 25 jaar met een normaal postuur en kort donker haar. Hij is 1.75 à 1.80 meter lang.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×