Politie: onjuiste foto’s van Leidse ‘serieverkrachter’ op sociale media

42

Op sociale media worden verschillende foto’s gedeeld van vermeende serieverkrachters en -aanranders uit de Leidse binnenstad. Daarbij wordt onder meer opgeroepen om te zoeken naar een ‘levensgevaarlijke’ jongeman. De politie laat echter weten dat het niet gaat om personen die een rol spelen in het onderzoek naar recente zedendelicten in de Leidse binnenstad. Voor dat onderzoek met ‘hoge prioriteit’ heeft de politie overigens extra rechercheurs vrijgemaakt.

De berichten die op sociale media rondgaan zijn alarmerend en zijn voorzien van een foto van een mogelijke dader. In één van de berichten worden mensen opgeroepen om uit te kijken naar de ‘levensgevaarlijke serieverkrachter’ en het bericht zoveel mogelijk met elkaar te delen. Dat laatste gebeurt massaal, is ook de politie opgevallen. “Uit onderzoek is echter gebleken dat deze personen geen rol hebben in het onderzoek. We vragen iedereen met klem om dit soort foto’s niet te verspreiden”, laat de politie vrijdagavond weten. Eerder werd al duidelijk dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is van verschillende daders.

Eén van de onjuiste berichten die op sociale media veel worden gedeeld.

Grote gevolgen
De verschillende verdachtmakingen hebben grote impact op de ‘verdachten’ die op de foto’s staan, zegt de politie. Op een van de foto’s staat een jongeman bijvoorbeeld volop in beeld. “De personen worden met naam en toenaam genoemd. Dat heeft verstrekkende gevolgen.” De politie vraagt mensen die informatie hebben daarom om dat niet via sociale media te verspreiden, maar dat direct bij de politie te melden. “Dan kunnen wij deze informatie meenemen in ons onderzoek en worden er niet onnodig mensen verdacht gemaakt.”

Groot onderzoek
Sinds er in de nacht van dinsdag op woensdag voor de derde keer in korte tijd melding werd gemaakt van een zedendelict in de binnenstad heeft de politie extra rechercheurs vrijgemaakt voor een groot onderzoek. “Daarin wordt nauw samengewerkt met de gemeente en studentenverenigingen in de stad”, zegt de politie daarover. Hoewel het aantal zedendelicten op ongeveer hetzelfde niveau ligt als in 2018, zegt de politie de ontstane onrust te begrijpen en er alles aan te doen om de dader(s) op te sporen.

Sinds kort wordt er ’s avonds en ’s nachts ook extra gesurveilleerd in de Leidse binnenstad. Daarnaast worden er actief getuigen gezocht en overlegt de politie regelmatig met studentenverenigingen, die de afgelopen weken verschillende waarschuwingen verspreidden onder hun leden. De politie vraagt studenten ook om ’s avonds of ’s nachts zo veel mogelijk met elkaar naar huis te fietsen of te lopen. Die oproep deden de studentenverenigingen eerder ook al.

Aangifte doen
In alle berichten die de gemeente en politie over de onrust in de binnenstad verspreiden, wordt benadrukt dat het belangrijk is dat van ieder delict aangifte wordt gedaan. Op basis van aangiftes kon de politie eerder dit jaar bijvoorbeeld twee personen aanhouden op verdenking van een zedenmisdrijf in de Leidse omgeving. Dat ging om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim die op dit moment nog vastzitten, zegt de politie. De aangiftes die in de afgelopen weken binnenkwamen worden nu onderzocht waarbij onder andere wordt bekeken of er bijvoorbeeld sprake is van een of meerdere daders.

Delen

42 reacties

  1. Er zullen altijd mensen zijn die paniek zaaien in dit soort situaties, Dat zijn vooral de instabiele individuen die of nog bezig zijn de realiteit goed te vatten of al te ver weg staan van de realiteit. Tegenwoordig luisteren we teveel naar paniekzaaiers terwijl deze ons juist met extra problemen opzadelen. In dit geval ben ik er van overtuigd dat die cliub die zich FEL noemt, en laatst een demonstratie hebben georganiseerd, jonge vrouwen onzin verkoopt met een kwalijk realiteitsbeeld en een steentje bijdragen aan de paniek. Deze vrouwen noemen zich TEN ONRECHTE feministen maar hebben een ideologie die aan alle kanten rammelt en niet doet aan de gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen. Wanneer slechts uit gevoel, in dit geval paniek, wordt gehandeld is hier nu een kans dat een onschuldige man z`n foto wordt verspreid, zonder er bij stil te staan wat voor een ongelofelijke impact dat zou kunnen hebben op dit individu. Dat dit een andere orde van impact is dan een slachtoffer van aanranding of verkrachting begrijpt iedereen maar dat is niet het punt. Die dames van FEL hadden zich niet moeten mengen in dit drama want er komen onnodig drama`s bij. Paniek is een te heftige reactie op angst (voor het onbekende) en ga je tegen met ZORGVULDIGE kennis en informatie verspreiding.

  2. “We vragen iedereen met klem om dit soort foto’s niet te verspreiden.”
    Niet vragen maar eisen. En wie het toch doet keihard straffen. Zoiets moet namelijk wel een keer verkeerd aflopen, met heksenjacht en lynchpartij.

  3. Marieke Luiten

    Ik zei gisteren al tegen iemand dat je dit niet zomaar kan gaan delen, dat mensen dat zelf niet snappen! alleen delen als het een politiebericht is.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline