Politie: onjuiste foto's van Leidse 'serieverkrachter' op sociale media

Op sociale media worden verschillende foto’s gedeeld van vermeende serieverkrachters en -aanranders uit de Leidse binnenstad. Daarbij wordt onder meer opgeroepen om te zoeken naar een ‘levensgevaarlijke’ jongeman. De politie laat echter weten dat het niet gaat om personen die een rol spelen in het onderzoek naar recente zedendelicten in de Leidse binnenstad. Voor dat onderzoek met ‘hoge prioriteit’ heeft de politie overigens extra rechercheurs vrijgemaakt.

De berichten die op sociale media rondgaan zijn alarmerend en zijn voorzien van een foto van een mogelijke dader. In één van de berichten worden mensen opgeroepen om uit te kijken naar de ‘levensgevaarlijke serieverkrachter’ en het bericht zoveel mogelijk met elkaar te delen. Dat laatste gebeurt massaal, is ook de politie opgevallen. “Uit onderzoek is echter gebleken dat deze personen geen rol hebben in het onderzoek. We vragen iedereen met klem om dit soort foto’s niet te verspreiden”, laat de politie vrijdagavond weten. Eerder werd al duidelijk dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is van verschillende daders.

Eén van de onjuiste berichten die op sociale media veel worden gedeeld.

Grote gevolgen
De verschillende verdachtmakingen hebben grote impact op de ‘verdachten’ die op de foto’s staan, zegt de politie. Op een van de foto’s staat een jongeman bijvoorbeeld volop in beeld. “De personen worden met naam en toenaam genoemd. Dat heeft verstrekkende gevolgen.” De politie vraagt mensen die informatie hebben daarom om dat niet via sociale media te verspreiden, maar dat direct bij de politie te melden. “Dan kunnen wij deze informatie meenemen in ons onderzoek en worden er niet onnodig mensen verdacht gemaakt.”

Groot onderzoek
Sinds er in de nacht van dinsdag op woensdag voor de derde keer in korte tijd melding werd gemaakt van een zedendelict in de binnenstad heeft de politie extra rechercheurs vrijgemaakt voor een groot onderzoek. “Daarin wordt nauw samengewerkt met de gemeente en studentenverenigingen in de stad”, zegt de politie daarover. Hoewel het aantal zedendelicten op ongeveer hetzelfde niveau ligt als in 2018, zegt de politie de ontstane onrust te begrijpen en er alles aan te doen om de dader(s) op te sporen.

Sinds kort wordt er ’s avonds en ’s nachts ook extra gesurveilleerd in de Leidse binnenstad. Daarnaast worden er actief getuigen gezocht en overlegt de politie regelmatig met studentenverenigingen, die de afgelopen weken verschillende waarschuwingen verspreidden onder hun leden. De politie vraagt studenten ook om ’s avonds of ’s nachts zo veel mogelijk met elkaar naar huis te fietsen of te lopen. Die oproep deden de studentenverenigingen eerder ook al.

Aangifte doen
In alle berichten die de gemeente en politie over de onrust in de binnenstad verspreiden, wordt benadrukt dat het belangrijk is dat van ieder delict aangifte wordt gedaan. Op basis van aangiftes kon de politie eerder dit jaar bijvoorbeeld twee personen aanhouden op verdenking van een zedenmisdrijf in de Leidse omgeving. Dat ging om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim die op dit moment nog vastzitten, zegt de politie. De aangiftes die in de afgelopen weken binnenkwamen worden nu onderzocht waarbij onder andere wordt bekeken of er bijvoorbeeld sprake is van een of meerdere daders.

112 Sleutelstad Leiden Aanrandingen centrum Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×