Jaarlijke brievenactie van Amnesty in Leidse bibliotheek. (Foto's: Gerry van Bakel).

Brieven schrijven helpt tegen schending mensenrechten

Kaartje, kleine moeite, groot plezier, was jarenlang de slogan van het postbedrijf. De jaarlijkse schrijfactie van Amnesty International bewijst dat die kleine moeite nog veel meer resultaat kan opleveren. Op zaterdag 7 december kwamen tientallen Leidenaren naar de bibliotheek om een brief te schrijven aan een president of gouverneur om te pleiten voor gerechtigheid.

De Dag van de Rechten van de Mens – op 10 december – is voor alle afdelingen van Amnesty International wereldwijd aanleiding om de pen ter hand te nemen en te schrijven aan machthebbers. Om te vragen om mensen vrij te laten, beter te behandelen of te compenseren voor aangedaan leed. Ook aan de gevangenen zelf worden kaartjes geschreven om mensen een hart onder de riem te steken. Liesbeth Zwartel√© van Amnesty Leiden zegt daarover: “Het is zo belangrijk om mensen te laten weten dat ze niet vergeten worden. Wij horen vaak dat mensen die kaarten ophangen in hun cel om dagelijks naar te kijken.”

Brieven schrijven aan gewetenloze regimes lijkt een druppel op de gloeiende plaat. Waarom zou een regering luisteren naar vreemden? Zwartel√© : “We krijgen die vraag heel vaak, maar toch helpt het als een persoon heel veel aandacht krijgt. Je moet je voorstellen dat er echt duizenden brieven en kaarten binnenkomen voor iemand. De ervaring leert dat dat vrijwel direct leidt tot een beter regiem voor die mensen. Regeringen merken dat ze dan in de spotlight staan met iets dat door de wereld niet gewaardeerd wordt en dan gaan ze er toch iets aan doen. We maken dan heel vaak mee dat mensen eerder vrijkomen.”

Wethouder Marleen Damen kwam de schrijfactie officieel openen. “Ik vind het mooi om te zien dat inwoners van Leiden en Leiderdorp hier brieven komen schrijven. Ik draag het een warm hart toe dat mensen zich daarvoor inzetten.”


Een reportage over de brievenactie van Amnesty International van Gerry van Bakel.

Dit jaar is de brievenactie speciaal gericht op kinderen, tieners en jongvolwassenen. Op 20 november 1989 werd het kinderrechtenverdrag aangenomen en sindsdien wordt op 20 november de Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Amnesty International koos daarom dit jaar tien kinderen uit voor hun wereldwijde schrijfactie.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×