College: geen Leidse gedupeerden belastingdienst bekend

16

Leidenaren die ten onrechte toeslagen aan de belastingdienst moeten terugbetalen, moeten door de gemeente geholpen worden om gecompenseerd te worden. Helemaal als ze daardoor in de financiële problemen komen. Dat stelde raadslid Rembrandt Rowaan van GroenLinks Leiden vanavond in de commissie Onderwijs en Samenleving.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-raadslid Rembrandt Rowaan over Leidse gedupeerden van de jacht van de Belastingdienst op vermeende fraudeurs.

Geen Leidenaren dupe van heksenjacht belastingdienst
Volgens wethouder Dirkse heeft het college echter geen signalen dat ook in Leiden mensen de dupe zijn geworden van de jacht op fraudeurs die de belastingdienst de afgelopen jaren voerde. Daarbij zijn honderden en mogelijk duizenden mensen ten onrechte als fraudeur aangemerkt met soms enorme gevolgen. Zo moesten gezinnen ten onrechte soms tienduizenden euro’s terug betalen. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die hun huis hebben moeten verkopen, omdat de belastingdienst zich onwrikbaar opstelde en bijvoorbeeld loonbeslag legde.

Commissie Donner
Een commissie onder leiding van Piet-Hein Donner onderzocht waar het mis ging bij de fraudeaanpak bij kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

In het lijvige rapport Omzien in Verwondering adviseert de commissie om gedupeerden ruimhartig te compenseren. Die adviezen zijn overgenomen, maar moeten nog verder worden uitgewerkt.

Oproep

Als het Leidse stadsbestuur het mis heeft en er toch ook Leidenaren geconfronteerd zijn met onterechte terugvorderingen van de belastingdienst, dan moeten die zich beslist melden zegt Rowaan: “Als je de dupe bent van het wangedrag van de belastingdienst, meld je dan alsjeblieft bij het Sociaal Wijkteam of bij de gemeente.”

Delen

16 reacties

 1. Arjan Verbeek op

  Zeg Natalie Montagne, kun je even een andere hobby gaan zoeken i.p.v. die niets zeggende irritante reactie hier te plaatsen? Wat moet jij een dom wijf zijn zeg.

  • Oh ja? En hoe kom jij aan die wijsheid dan?
   Is je vast niet beleefd overhandigd, want dan wil je weer geen hand geven natuurlijk.
   Daarbij zegt de wethouder niet dat ze er niet zijn, maar er zijn geen signalen dat ze er zijn. Er is dus helemaal niets fout. Ingeborg moet eens ophouden om altijd maar tegen de overheden te willen schoppen, ga liever een hobby zoeken.

   • Een andere hobby zult u bedoelen. Maar misschien eerst de cursus “Hoe begroet ik een medemens”.

  • Wat is er dan voor wie verzwegen?
   Of bedoel je dat je vezwegen hebt, dat je wat lessen Nederlands gemist hebt en dus niet weet wannneer je ‘dt’ moet gebruiken?

 2. Waarschijnlijk kan de gemeente pas “signalen dat ook in Leiden mensen de dupe zijn geworden van de jacht op fraudeurs die de belastingdienst de afgelopen jaren voerde” ontvangen wanneer gedupeerden zich zelf bij de gemeente melden. Dit is blijkbaar niet gebeurd.
  Verder moeten gedupeerden met een bijstandsuitkering maar hopen dat de door de Belastingdienst uit te keren compensatie niet in mindering op hun uitkering wordt gebracht.
  .
  Uiteraard zien allerlei verwarde mensen al weer een boosaardige samenzwering. Die patiënten kunnen zich melden bij paranoia-enzo.net.
  .

 3. Een Leids burger op

  De reden dat mensen die geconfronteerd zijn met onterechte terugvorderingen van de belastingdienst zich niet melden bij de gemeente of sociaal wijkteam komt waarschijnlijk omdat zij tot nu toe dachten dat zij dit zelf moesten oplossen met de belastingdienst.

 4. Wij zijn de dupe van de partij van Rembrandt Rowaan: Groen “Links” die de Leidse minima vele honderden euro’s per jaar heeft afgepakt.
  Waar kunnen wij ons melden?

  • Hier blijkbaar, daar maakt u namelijk al weken gretig gebruik van. Hoewel steen des aanstoots voorheen wethouder Damen persoonlijk leek te zijn, lijkt het nu toch alsof u in ieder geval de beginselen van de representatieve democratie enigszins begrijpt.

   • Daarom gaat het juist, Jaap !!!
    Democratie betekent dat mensen op een partij stemmen om wat die partij beloofd te zullen doen. Groen ‘Links’ en PvdA hebben ons voorgespiegeld een socialer en een groener beleid te zullen voeren. En het sociale is in zijn tegendeel omgeslagen!
    Dus blijf ik daarover drammen totdat dit college dat corrigeert of tot de verkiezingen…
    En Marleen Damen PvdA is voor dit extreem rechtse beleid verantwoordelijk. Maar de PvdA is natuurlijk sinds paars 1 al niet meer links.

 5. En Groen ‘Links’ steunde niet de motie van wantrouwen tegen deze staatsecretaris dus steunen jullie zijn beleid… wat is dit dan voor schijnheilig gedoe?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline