College: geen Leidse gedupeerden belastingdienst bekend

Leidenaren die ten onrechte toeslagen aan de belastingdienst moeten terugbetalen, moeten door de gemeente geholpen worden om gecompenseerd te worden. Helemaal als ze daardoor in de financiële problemen komen. Dat stelde raadslid Rembrandt Rowaan van GroenLinks Leiden vanavond in de commissie Onderwijs en Samenleving.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-raadslid Rembrandt Rowaan over Leidse gedupeerden van de jacht van de Belastingdienst op vermeende fraudeurs.

Geen Leidenaren dupe van heksenjacht belastingdienst
Volgens wethouder Dirkse heeft het college echter geen signalen dat ook in Leiden mensen de dupe zijn geworden van de jacht op fraudeurs die de belastingdienst de afgelopen jaren voerde. Daarbij zijn honderden en mogelijk duizenden mensen ten onrechte als fraudeur aangemerkt met soms enorme gevolgen. Zo moesten gezinnen ten onrechte soms tienduizenden euro’s terug betalen. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die hun huis hebben moeten verkopen, omdat de belastingdienst zich onwrikbaar opstelde en bijvoorbeeld loonbeslag legde.

Commissie Donner
Een commissie onder leiding van Piet-Hein Donner onderzocht waar het mis ging bij de fraudeaanpak bij kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

In het lijvige rapport Omzien in Verwondering adviseert de commissie om gedupeerden ruimhartig te compenseren. Die adviezen zijn overgenomen, maar moeten nog verder worden uitgewerkt.

Oproep

Als het Leidse stadsbestuur het mis heeft en er toch ook Leidenaren geconfronteerd zijn met onterechte terugvorderingen van de belastingdienst, dan moeten die zich beslist melden zegt Rowaan: “Als je de dupe bent van het wangedrag van de belastingdienst, meld je dan alsjeblieft bij het Sociaal Wijkteam of bij de gemeente.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×