(Foto's: Kunstrijvereniging Rijnland).

Kunstrijden op de schaats, dansen op het ijs

De Rietberger, Axel en de stem van Joan Haanappel die de bewegingen op het ijs uitlegt, tijdenlang een drie-eenheid in Nederland rondom het kunstrijden op de schaats. Een sport die een beetje in de verdrukking is geraakt naast de internationale successen van de langebaanschaatsers en shorttrackers. Maar Leiden heeft een eigen kunstrijvereniging en iedereen is welkom voor een proefles.

Voorzitter Viola van Asperen van de Kunstrijvereniging Rijnland is per toeval in de sport beland toen haar dochter op zesjarige leeftijd de magie van dansen op het ijs ontdekte en dan sta je als ouder zo vaak en lang op en naast het ijs, dat je bijna als vanzelf vrijwilliger wordt voor de vereniging. “Je kunt als volwassenen ook nog met kunstrijden beginnen hoor, maar ik kijk liever naar mijn dochter dan dat ik zelf doe. Ik schaats wel, maar die pirouettes en sprongen laat ik graag aan  anderen over. Het is een complexe sport met veel regels, maar het geeft ook heel veel plezier. Kom maar eens kijken.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Viola van Asperen, voorzitter Kunstrijvereniging Rijnland.

Kunstrijden op de schaats mag dan een ietwat truttig imago hebben en enkel leuk voor meisjes, maar dat is volgens Viola echt niet waar. “We hebben wel veel meer meisjes en vrouwen onder onze leden. Maar kunstrijden is ook stoer om te doen. Het is een hele inspannende sport waar veel kracht en snelheid bij komt kijken. Het is beste een pittige sport, vallen en opstaan en dus blauwe plekken hoort erbij. En goed vallen is dus het eerste wat je leert.”

Kinderen kunnen al vanaf vier jaar les krijgen, Viola vertelt dat ze via schoolsporten nieuwe leden proberen te werven. Het begint met een uurtje per week, maar wie beter wil worden, kan dat uitbreiden. De club heeft uren beschikbaar in de schaatshal in Leiden maar wijkt ook wel uit naar ijsbanen in de omgeving. Ook in de zomermaanden wordt er buiten Leiden getraind. “De Leidse schaatshal is helaas alleen in de winter open. Er is echt gebrek aan ijs voor het kunstrijden, we trainen meestal op de velden die ook de ijshockeyers gebruiken.”

Uitproberen is mogelijk
Via de website KSVRijnland.nl kan iedereen die het zelf eens wil proberen zich aanmelden voor een gratis proefles bij de ijshal in Leiden. Er zijn in de schaatshal schaatsen te huur voor als je zelf nog geen schaatsen hebt.
En op vrijdag 3 januari is er van 9.00 uur tot 9.45 uur een open les/clinic op de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn naast de kerstmarkt. Iedereen is welkom om daaraan mee te doen, aanmelden niet nodig.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×