Kunstenaar Patrick Visser en zijn stierenbeeld op het Dorpsplein. (Foto: Robbert Beurse).

Stier Zoeterwoude mag blijven

Na de vorige raadsvergadering waarin de aankoop van het stierenbeeld op het het dorpsplein in Zoeterwoude op de agenda stond (28 november j.l.) werd wethouder Ruud Bouter terug naar de tekentafel gestuurd. Zijn voorstel tot aankoop kon weliswaar rekenen op de sympathie van de verschillende partijen in de raad, maar over de financiering werd men het niet eens. Bouter gaf de raad hierop de opdracht om met een tegenvoorstel te komen.


Robbert Beurse in gesprek met wethouder Ruud Bouter, CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx en SBZ-fractievoorzitter Thea van der Kooi over de aanschaf van de stier.

CDA, VVD en Progressief Zoeterwoude dienden donderdag een amendement in waarin ze stellen te willen zien dat de gemeente 9.780 euro betaalt uit de reserves. Het restbedrag van 6.220 euro verstrekt de gemeente als lening. De Stichting Kunst en Cultuur moet dit bedrag dan in tien jaar terugbetalen.

Thea van der Kooi reageerde verbaasd over het feit dat zij door de andere partijen niet gevraagd is om mee te werken aan het tegenvoorstel. “Ik ben wel klein, zowel persoonlijk als mijn partij, maar ik vind het een beetje vreemd dat mij niets is gevraagd”. CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx, schrijver van het amendement, verklaarde van der Kooi niet te hebben betrokken omdat zij in de eerdere bespreking als enige een afwijkend standpunt had. “Maar uiteraard ga ik hier ook mee akkoord”, vervolgde van der Kooi, waarmee de gemeenteraad unaniem instemde met de aanschaf van de stier.

Wethouder Bouter verklaarde tevreden te zijn met de uitkomst, maar houdt nog een slag om de arm: “we moeten dit nog wel bespreken met de stichting Kunst en Cultuur, als zij niet akkoord gaan moeten we toch met een ander plan komen”.

Het beeld van de Zoeterwoudse kunstenaar Patrick Visser werd eind augustus op het plein geplaatst als onderdeel van de Kunstroute. Na de kunstroute mocht de stier tot 2 oktober (dierendag) op het dorpsplein blijven staan. Om de stier een blijvende plek op het plein te geven stelde de stichting kunst en cultuur Zoeterwoude, organisator van de kunstroute, begin oktober aan de gemeente voor om de stier gezamenlijk aan te schaffen.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×