(Foto: LUMC).

KWF Kankerbestrijding investeert 3,8 miljoen in Leids en Rotterdams onderzoek

Het LUMC en het Rotterdamse Erasmus MC starten met een investering van 3,8 miljoen van het KWF een aantal nieuwe projecten. De financiering van de projecten is onderdeel van de nieuwste investeringsronde van KWF, waarin ruim 34 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek.

Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding uit zijn dank aan de donateurs en vrijwilligers. “Dankzij hen kunnen wij op deze schaal investeren in kankeronderzoek en bijdragen aan betere vooruitzichten voor kankerpatiënten.”

DNA-onderzoek
Het Leids Universitair Medisch Centum ontvangt ruim één miljoen euro voor DNA-onderzoek dat moet uitwijzen of er sprake is van erfelijke aanleg voor borst- of eierstokkanker. Dr. Maaike Vreeswijk brengt voor deze varianten het risico in kaart met als doel een betrouwbaar en op maat gemaakt advies voor iedere drager van zo’n DNA-variant. Het is volgens Vreeswijk van belang een zorgvuldige risico-inschatting te maken in het belang voor vrouwen.

Keuzehulp
Dr. Leti van Bodegom-Vos van het LUMC ontvangt een bijdrage uit de opbrengsten van de Alpe d’HuZes voor onderzoek naar een keuzehulp voor sarcoompatiënten. Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren die ontstaan in zachte weefsels zoals vet-, spier- of bindweefsel. Er zijn twee verschillende behandelmethoden om sarcomen te verwijderen, beide met voor- en nadelen. Van Bodegom-Vos onderzoekt of het gebruik van PERSARC (Personalised Sarcoma Care, een beslishulp die inzicht geeft in de voor- en nadelen) leidt tot beter geïnformeerde keuzes, een behandeling die past bij de patiënt, en minder spijt en onzekerheid.

T-celtherapie bij leverkanker
Een ander onderzoek uit de Alpe d’HuZes-portefeuille is dat van dr. Dave Sprengers, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Sprengers doet onderzoek naar leverkanker die na een levertransplantatie is teruggekeerd. Dit is helaas een frequent probleem. Zijn doel is effectieve bestrijding met cellen uit het afweersysteem: de T-cellen.

Zorgvuldig beoordelingsproces projecten
Elk projectvoorstel dat het Koningin Wilhelmina Fonds ontvangt doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. De stem van patiënten als ervaringsdeskundigen is hierbij onmisbaar. Zij beoordelen de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief. Op basis van alle beoordelingen neemt KWF een weloverwogen financieringsbesluit en blijft nauw betrokken bij de onderzoeken en begeleidt projectleiders bij het bereiken van hun doelen.

Leiden Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×