Centrum van Leiden tijdens viering oud en nieuw helemaal vuurwerkvrij

58

Met borden aan de randen van het centrum en ook op een flink aantal plekken binnen de singels gaat de gemeente Leiden eind van de maand duidelijk maken dat het afsteken van vuurwerk binnen de singels voortaan taboe is. Leiden breidt de bestaande vuurwerkvrije zones uit met het hele centrum van de stad. Voor de handhaving worden tijdens oud en nieuw extra gemeentelijke opsporingsambtenaren ingezet. Later op de avond houdt de politie een extra oogje in het zeil. Wie het vuurwerkverbod overtreedt, krijgt in principe eerst een waarschuwing.

Chris de Waard in gesprek met de Leidse burgemeester Lenferink over het vuurwerkverbod in het hele centrum van Leiden dat dit jaar voor het eerst van kracht is tijdens de viering van oud en nieuw. 

Naast borden zet de gemeente de eigen website in om informatie te geven over het vuurwerkverbod. Ook via sociale media wordt het vuurwerkverbod door de gemeente Leiden onder de aandacht van de inwoners gebracht.

Vuurwerkvrije zones uit eerdere jaren die buiten het centrum liggen, blijven ook van kracht.. Het gaat daarbij onder andere om alle Leidse parken en de omgeving van het dierenasiel in de Stevenshof.

 

Delen

58 reacties

  • De vuurwerkvrije zone in de binnenstad hebben we gemerkt! Horden jongeren kwamen de Stevenshof onveilig maken. Het leek wel oorlogsgebied. Vlak voor ons zo rustig appartementencomplex staat een bank waar de jongeten samenschoolden. Bekogelden elkaar met vuurpijlen vlak over de balkons heen, zodat ik en velen 112 belden. Ik ben nog nooit zo bang geweest!

  • Al de ophef over vuurwerk, maar mag nog steeds vanaf 18 uur worden afgestoken. Niet een beter idee dat tijdstip te veranderen? Zet afsteken dan als tijdstip van 23 uur of waar het voor bedoeld is afsluiten en nieuwjaar inluiden dus vuurwerk vanaf klokslag 12 uur snachts. De ruime tijden geven juist veel overlast..
   Ouderen kunnen dan rustig in slaap komen, honden kunnen nog uit en hoeven niet vanaf 18 uur de knallen al te horen, kleine kinderen kunnen slapen (voorslapen). Doe daar dan iets mee ipv al onze tradities te willen afschaffen. Ik altijd honden gehad, ja je kunt best eenvoudige maatregelen treffen voor ze die ene nacht in het jaar. Als klein kind zijnde keek je toch al uit naar vuurwerk afsteken. S avonds pakket te voorschijn, alles alvast in orde maken met je pa of ma en dan spannend tot 12 uur wachten. Vraag me af : Wil je niet meedoen met deze traditie dan toch zeker wel de gordijnen dicht gedaan? Naar vuurwerkvrije plek gegaan? Of toch wat mooi siervuurwerk gezien? Hou toch op.. Die paar uur per jaar… We leveren al genoeg in hier in nederland..

  • Vuurwerk vrije binnenstad, doe meteen de merenwijk erbij! De vuurwerkoverlast is hier al lang begonnen! De meeste mensen en hun huisdieren hebben er erg last van.
   Big Bazar verkoopt al meer dan 2 mnd cat.1 vuurwerk vanaf 14 jaar! Die knallen ook verschrikkelijk hard. Ik vraag me af waarom dat gewoon mag.

   • Stevenshof is exact hetzelfde sinds daar een Big Bazar zit! Overlast is dramatisch gestegen en veel eerder in het jaar. Sterker nog als maatregel zijn nu al de openbare prullenbakken afgesloten. TWEE weken voor O&N! Hoe groot moet die pleister zijn om.de wond te bedekken?

 1. Allert Goossens

  Leiden heeft vooral een vuurwerkprobleem búiten het centrum. Waarom wordt dan een heel centrum ineens vuurwerkvrij gemaakt? Het is als de autogebruikers die 4 km/u op de snelweg te hard rijden flitsen en de wegmisbruikers niet pakken omdat je daarvoor wel politie nodig hebt …

 2. Een inwoner van Leiden op

  Een goed besluit van de gemeente Leiden. Mensen met longproblemen kunnen nu ook eens zonder extra benauwdheid oud en nieuw vieren. Maar daar hebben die vuurwerk knallende lieden natuurlijk geen boodschap aan.

  • Het bijzondere is dat een aantal volwassen vogels de dag voor het grote knal orgasme tijdelijk naar rustigere gebieden in de omgeving migreren (bos). Het zijn vooral de jonge eerstejaars kinderkens die hemelwaarts keren.

 3. Goed plan, ik zou het liefst in het centrum wonen. Verbod moet voor altijd gelden, ook leuker voor mijn hond. Geen waarschuwing geven, wat niet mag mag niet, gelijk een dikke boete, geven.

 4. Een vuurwerkvrij centrum zal leiden tot meer vuurwerk in andere delen van de stad. Maak dus heel Leiden vuurwerkvrij en handhaaf het vuurwerkverkverbod streng en consequent. Beter is natuurlijk een landelijk verbod op invoer, fabricage, verkoop en afsteken van vuurwerk, en nog beter zou zo’n verbod op EU-niveau zijn.
  Mensen die dan klagen dat ze niks meer mogen, mogen dan nog één keer van overheidswege verstrekt vuurwerk voor hun gezicht laten ontploffen.

 5. PS Wat een walgelijke reacties zitten hier tussen. Kindjes die je hun speeltje afpakt. Maakt ze niets uit hoe veel er onder geleden wordt.

 6. Tristan Huls

  Heel het land vuurwerkvrij zou helemaal geweldig zijn. Ook de verkoop en im-/export hiervan verbieden! Ik ben voor een algeheel landelijk vuurwerkverbod en heb hier zeer gegronde redenen voor!

  • Herbert Hendriks

   Tristan Huls sorry hoor. Een mens mag al niks in dat klote land. Geen diesels in centrum, niet meer roken, zwarte pieten, nu vuurwerk. Whats next? Verboden voor blanken?

   • Laatste opmerking slaat natuurlijk nergens op.

    Leven in vrijheid is dat de de vrij van de één niet ten koste gaat van een meerderheid. Genoeg hondenbezitters die vuurwerk tussen 0:00 en 1:30 prima kunnen waarderen.

    Het gaat om de excessen. Vuurwerkbommen zijn geen onderdeel van de ‘traditie’. Vuurwerkbommen het gehele jaar door zijn geen onderdeel van de traditie. Dronken worden van champagne en overgeven vannde oliebollen het hele jaar door zijn geen onderdelen van de traditie.

    Er zijn helaas individuen die vrijheid definieren als kunnen doen wat je wilt wanneer je dat wilt. Dan heb je een zeer beperkte kijk op vrijheid.

    Als mijn hond niet tegen vuurwerk kan zorg ik dat ik met Oud en Nieuw mijn maatregelen tref of op vakantie ga. Moet ik dan nu onder het mom van vrijheid vanaf 1 december verplicht op vakantie omdat mijn hond niet naar buiten durft in de avond? Is dat jouw definitie van vrijheidb n dit land?

  • Tristan Huls

   Herbert, vuurwerk is overlast voor mens en dier. Wat er in enkel een avondje verstookt wordt, kunnen volksstammen een jaar voor autorijden. Even los van de overlast en de schades die we al dan niet als maatschappij moeten dragen. Nee, van mij PER DIRECT een algeheel verbod op zowel verkoop als het afsteken.

   • Vuurwerk fanaat op

    Geweldig… NOT! Tegenwoordig mag niets meer in dit land.

    Ik walg vooral van de linkse tokkies hierboven die dit verbod toejuichen. Kunnen alle vuurwerkhaters niet tijdens oud en nieuw naar een bugalowpark gaan? Wij (vuurwerkafstekers) blij en de vuurwerk haters ook blij.

    Tevens vergeten veel mensen dat het levensgevaarlijke vuurwerk juist het illegale uit Polen komt. Niet iedere vuurwerk afsteker is gek in z’n hoofd om dingen kapot te maken. Hier kan ik nog een extreme vergelijking opgeven maar dan wordt deze opmerking verwijderd.

    Tijd dat er zo snel mogelijk een rechtse coalitie in de gemeente komt om deze linkse gekte te bestrijden.

    • Vuurwerk traditie gaat blijvdn op

     Ben ik het mee eens. Maar dat uit polen is ook heerlijk en veilig

 7. Ja, die borden zullen echt helpen. Net als verkeersborden die worden genegeerd, inrijverbod, parkeerverbod, etc. etc. Oh, wacht ik zie nog een hele sterke maatregel: eerst een waarschuwing geven. “Foei, dat mag niet!” Krachtdadig optreden van een burgemeester. Wat een mannetjesputter.

 8. Babette Klein

  Hahaha lachwekkend dit .! Net of ze dit tegen kunnen houden iedereen masaal vuurwerk af gaan steken in het centrum .. ze kunnen beter stukken vuurwerkvrij maken waar dieren lopen of uitgelaten worden

 9. Een Leids burger op

  Eerst maar eens zien of dat vuurwerkverbod in het centrum goed te handhaven is.
  Zo niet dan hoef je het over uitbreiding van vuurwerkvrije zones naar andere delen van de stad het niet eens te hebben natuurlijk…

 10. Linkse activisten en femi’s die niemand het licht in de ogen gunnen. denken alleen maar aan hun beestjes en aan zichzelf. Steletje ego’s

  Leisen zal wel een tegen geluid latem horem! Ga ik vanuit. Ik hoop het tenminste. zo hard mogelijk

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline