Eveline, Hafida, Greet en Lucia van GoNoord Vrouwenzwemmen. (Foto's: Gerry van Bakel).

Acht vrouwen halen hun diploma-A in het GoNoord vrouwenzwemuur in zwembad De Zijl

Vandaag was het voor acht vrouwen in zwembad De Zijl het uur van de waarheid aangebroken. Afzwemmen blijft spannend of je nu acht bent of vijftig-plus. GoNoord organiseert sinds 2017 elke week een zwemuur speciaal voor vrouwen en aan het einde van een lesblok is er steeds een groepje vrouwen dat het begeerde zwemdiploma in ontvangst mag nemen.

De vrouwen volgen hetzelfde programma als de kinderen die opgaan voor het eerste deel van het Zwem-ABC. In kleding zwemmen, een half baantje schoolslag en rugslag, watertrappelen en natuurlijk door het gevreesde gat zwemmen. Volgens zweminstructeur Geerte is dat eigenlijk voor volwassenen iets makkelijker dan voor kinderen. “Je hoeft je alleen voorover te laten vallen, als volwassene ben je wat groter en dan ben je eigenlijk al meteen door dat gat heen. Ik merk wel bij het lesgeven dat er vaak veel angst is voor water. Als je dertig jaar het idee hebt gehad dat zwemmen heel eng is, duurt het even voordat je je daar overheen kan zetten. Het is dus extra knap wat die vrouwen presteren. Ik ben heel trots op ze.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met zweminstructeur Geerte die de A-diploma’s mocht uitreiken.

De meeste vrouwen hebben twee tot drie trimesters nodig om genoeg zwemvaardigheden te hebben voor het halen van hun A-diploma. De reden om te beginnen met zwemmen is dat ze zich graag wat veiliger willen voelen in de buurt van water of dat ze straks willen proberen met hun kinderen of kleinkinderen te gaan zwemmen. Ook zwemmen ze om hun eigen conditie te verbeteren, maar bovenal omdat ze het heel erg leuk vinden.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Houria, Vian, Farida en Lamyae, vier deelneemsters aan het diplomazwemmen.

Voor de vrouwen is het belangrijk dat er geen mannen aanwezig zijn tijdens hun zwemuur. Veel vrouwen zijn moslim en zouden niet naar het zwembad komen als er alleen gemengd zwemmen zou zijn. GoNoord trekt met dit speciale zwemuur voor vrouwen een groep wijkbewoners in Leiden-Noord naar het zwembad die er anders niet zouden komen. Begeleidster Greet Meesters ziet het als een enorme rijkdom en zou het vrouwenzwemmen graag verder uitbreiden, maar heeft juist te horen gekregen dat in januari het laatste lesblok van twaalf weken begint. “Het programma van GONoord gaat stoppen na drieĆ«nhalf jaar. Ik ben hard op zoek naar een organisatie dit dit zwemuur wil voortzetten. Het merendeel van het werk wordt door vrijwilligers gedaan en de vrouwen betalen gewoon voor het zwembad, maar er zijn wel wat betaalde uren aan begeleiding nodig om dit project goed door te laten lopen. Daarvoor hopen we nog een sponsor te vinden.”

Elke week komen er zeker zeventig vrouwen naar zwembad De Zijl om les te krijgen en vrij te zwemmen. Het recreatiebad is dan twee uur van hen. Een deel van het diepe bad wordt gebruikt voor de zwemles, het andere deel wordt gebruikt voor vrijzwemmen. In het andere, ronde bad kunnen vrouwen onder begeleiding verder werken aan watergewenning. Meesters: “En dan hebben we ook nog zo’n veertig vrouwen op de wachtlijst staan voor zwemles en vrouwen die graag hun diploma B willen gaan halen. Er is helaas niet genoeg zwemwater beschikbaar in Leiden.” Meesters roept alle vrouwen die graag willen (leren) zwemmen zich aan te melden. Hoe meer aanvragen hoe eerder er wellicht een sponsor geworven kan worden, aldus Meesters.

Kijk voor meer informatie op de website van GoNoord.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×