Nieuwjaarsduik in het Valkenburgse Meer. (Foto: Emile van Aelst).

Nieuwjaarsdag 2020: duik het nieuwe jaar in poldersloot of in een meer

Goede voornemens en de traditionele nieuwjaarsduik gaan goed samen. Omdat Leiden niet direct aan zee ligt, kunnen degene die niet te ver willen fietsen, rijden of treinen, kiezen uit twee lokale opties. Bij de Tuin van de Smid kan het polderwater in park Cronesteyn getest worden, terwijl Brasserie Buitenhuis een sprong in het Valkenburgse Meer aanbiedt. Op beide locaties is er na afloop warme chocolademelk.

Bij de Tuin van de Smid grijpen ze de feestelijke plons aan om even stil te staan bij het klimaat en wat je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarvoor heeft de Tuin zich aangesloten bij de Klimaatduik van Milieudefensie. Niet om een belerend vingertje op te steken zegt eigenaar Sjaak van de Geijn. “Maar het is goed om het nieuwe jaar direct goed te beginnen.”

De Tuin van de Smid organiseert nu voor de zesde keer een nieuwjaarsduik. “Heel kleinschalig, we verwachten geen hordes met mensen, die passen ook niet in onze poldersloot. We zorgen er wel voor dat we de sloot schoon maken, maar ik raad altijd wel aan om waterschoentjes aan te trekken. Ook de schelpen op ons schelpenpad kunnen best scherp zijn. Verder is het verstandig om een muts op te zetten, via je hoofd verlies je de meeste lichaamswarmte.”

Bij Brasserie Buitenhuis kwamen vorig jaar zo’n vierhonderd mensen op de nieuwjaarsduik in het Valkenburgse Meer af.  En er is nog wel plek voor wat meer. Echt ijskoud zal de duik niet zijn, verwacht Mark Kraaij van de Brasserie. “Het is niet zo koud als zeewater natuurlijk. Verder hebben we een mooi strandje dus mensen kunnen heel makkelijk het water inlopen. Eigenlijk een instapmodelletje. Zelf heb ik nog nooit mee kunnen doen, het is altijd een hele drukke dag in de Brasserie. Misschien volgend jaar.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Sjaak van de Geijn van de Tuin van de Smid en Mark Kraaij van Brasserie Buitenhuis over de nieuwjaarsduiken.

 

 

Duurzaamheid Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×