Het gezondheidscentrum opende onlangs in een noodgebouw naast basisschool Het Dok. (Foto: Fysio Rhijngeest).

Uitbreiding Het Dok Oegstgeest kan beginnen; bouw duurt een jaar

De gemeenteraad van Oegstgeest is akkoord met de uitbreiding van basisschool Het Dok. Die komt bovenop een nog te bouwen gezondheidscentrum naast de huidige school. Die afspraak is echter niet zonder risico, omdat de gemeente de bouwopdracht direct aan ontwikkelaar Cortese heeft gegund en zich daardoor niet houdt aan verplichte regels rond aanbesteding. Desondanks stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor het plan en wordt de school in het meest optimistische scenario over een jaar opgeleverd.

Basisschool Het Dok in nieuwbouwwijk Nieuw Rhijngeest kampt al een tijdje met ruimtetekort. Daarom zoekt de gemeente – die verantwoordelijk is voor de huisvesting van scholen – al langer naar een mogelijkheid om uit te breiden. Nadat eerst was gekozen voor de bouw van een nieuw gebouw naast de school, kwam afgelopen zomer een ‘unieke overeenkomst‘ met ontwikkelaar Cortese Capital in beeld. Door de bouw van de school te combineren met een naast de school gepland gezondheidscentrum kon zo’n 1 miljoen euro worden bespaard.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Matthijs Huizing

Het bleef tot afgelopen 3 december echter spannend of die deal gesloten kon worden. De gemeente is volgens eigen regels namelijk verplicht om dergelijke bouwprojecten openbaar aan te besteden zodat iedereen kans maakt om voor het publieke geld te werken. Doordat de gemeente de bouwopdracht nu direct aan één ontwikkelaar heeft gegund, kon tot 3 december bezwaar worden gemaakt door partijen die zich benadeeld voelden. “Er heeft zich niemand gemeld”, kon een opgeluchte wethouder Matthijs Huizing (Onderwijshuisvesting) de gemeenteraad melden. Daarna stemden VVD, PrO, CDA en D66 voor de besteding van het laatste benodigde geld, zodat de bouw binnenkort kan beginnen.

Slapeloze nachten
Het blijft echter een onderneming met de nodige onzekerheden voor Oegstgeest. Hoewel Huizing tijdens de raadsvergadering aangaf ‘er geen slapeloze nachten meer van te hebben’, kunnen andere partijen zich ook in de toekomst nog melden voor een schadeclaim. De overheersende mening in de gemeenteraad is echter dat de kans daarop niet heel groot is en dat als er een schadeclaim binnenkomt, er onder aan de streep nog steeds een flinke financiële winst zal zijn. Alleen Hart voor Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest zagen nog flinke beren op de weg. “Het zou heel jammer zijn als we op een gegeven moment horen dat deze constructie iets té creatief was”, aldus Eelke van den Ouweelen van Lokaal.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met fractievoorzitter van Lokaal Oegstgeest Eelke van den Ouweelen

Kerstvakantie volgend jaar
Met de goedkeuring van een meerderheid van de gemeenteraad gaat de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum desondanks een volgende fase in. Dit voorjaar krijgt de raad een voorstel om het bestemmingsplan aan te passen en worden ook de benodigde vergunningen aangevraagd. “De verwachting is dat de kinderen die nu in noodlokalen zitten in de kerstvakantie volgend jaar kunnen verhuizen”, aldus Huizing, die wel ziet dat die planning krap wordt. Door de juridische vraagtekens en andere vertraging in het project zou de oplevering van het gebouw ook pas in 2022 kunnen zijn. “Maar ik heb nog goede hoop.”

Oegstgeest Onderwijs Politiek Nieuwbouw Het Dok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×