Springers in Cronesteyn vragen aandacht voor het klimaat. (Foto: Rob van Dullemen).

Plons in poldersloot voor klimaat op eerste dag nieuwe decennium

Een dertigtal nieuwjaarsduikers druppelde iets voor 12.00 uur het theehuis van de Tuin van de Smid binnen. Snel omkleden in badpakken, bikini’s en zwembroeken, op slippers naar buiten gewapend met handdoeken en badjassen. De Smid zelf telde vanaf de kant af en de ‘duikers’ gingen met Barbera van de Geijn glibberend het water in. Happy 2020.


Film van De Tuin van de Smid: Klimaatduik op 1 januari 2020.

Dit jaar sloten Sjaak en Barbera van de Geijn, de eigenaren van de Tuin van de Smid, zich aan bij Milieudefensie die met Klimaatduiken op veertig plekken in Nederland aandacht vraagt voor het klimaat. Barbera die dit jaar zelf mee het water inging zegt dat ze zich wel zorgen maakt om het klimaat. “Ik houd niet zo van preken, maar wij proberen wel met ons bedrijf andere keuzes te maken. En zo’n klimaatduik op de eerste dag van het jaar is een goede manier om iedereen even wakker te schudden.”

Veel deelnemers doen het voor het eerst en vragen zich vooraf wel af waarom deze duik of meer een plons zo’n goed idee was. Maar achteraf is iedereen wel tevreden. Het was even koud en glibberig, maar het leed is snel geleden. Voor alle ‘springers’ is er na afloop een warme buitendouche, een oorkonde, warme chocolademelk en een koekje. En natuurlijk het applaus van omstanders. Deelneemster Kitty vindt het wel een goed idee om elke maand zo’n start te maken. “Volgens mij is het best gezond om te doen.”


Een reportage van Gerry van Bakel over de klimaatduik bij de Tuin van de Smid.

Klimaatduiker Bas probeert aan zijn koudetraining een extra dimensie toe te voegen en blijft nog in de sloot als alle andere deelnemers alweer richting de douche en de chocolademelk gaan.

Duurzaamheid Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×