Afgelopen september werden op het dak van bedrijventerrein Roomburg zonnepanelen gelegd. (Archieffoto: Buro JP).

Leidse burgemeester roept stad op tot duurzaamheidsoffensief

Bedrijven en organisaties in Leiden moeten zich verenigingen in een Stedelijke Alliantie om samen duurzaamheidsplannen te gaan maken. Dat zegt burgemeester Henri Lenferink in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester. “We moeten ons realiseren dat we een grote transitie gaan doormaken. Het zou mooi zijn als bedrijven op dat gebied doelen gaan stellen en elkaar beloven zich daar voor in te spannen.”

Lenferink vindt die stedelijke samenwerking op duurzaamheid een belangrijk focuspunt voor de komende jaren. “Er komt op dit gebied in eerste instantie veel op de gemeenteraad af en een fase later ook op de samenleving”, legt hij uit. Doelen zoals het verkleinen en vergroenen van afvalstromen en het aardgasloos maken van woonwijken gaan zorgen voor ‘een grote transitie’ waarvan de start ‘niet te lang op zich moet laten wachten’. Als Leiden tot 2050 jaarlijks een vergelijkbaar aantal huizen van het gas af wil halen, komt dat neer op 2.000 huizen per jaar, geeft Lenferink als voorbeeld. “Dat is een enorme klus.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Henri Lenferink, vanaf 10:03 minuten over duurzaamheid

Gemeente niet de baas
De burgemeester vindt niet dat die opgave alleen voor rekening van de lokale overheid komt. “Je kunt niet van een gemeente verwachten dat die dat helemaal in z’n eentje doet, daar heb je samenwerking met allerlei organisaties voor nodig.” Daarom kijkt het stadsbestuur naar de Stedelijke Alliantie Duurzaamheid, waarbij bedrijven en organisaties hun eigen duurzaamheidsdoelen gaan stellen en daar met elkaar afspraken over maken. “De gemeente zou een soort regisseur kunnen zijn, maar niet de baas”, benadrukt Lenferink. “Want iedereen moet het uit zichzelf gaan doen.”

Ook bewoners betrokken
Een Stedelijke Alliantie is een thematische samenwerking tussen verschillende bedrijven, organisaties en instellingen die een gezamenlijk doel nastreven. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van diversiteit, woningbouw en duurzaamheid. Naast grotere bedrijven, zouden aan de stedelijke alliantie in Leiden ook inwoners van de stad deel kunnen nemen, zegt Lenferink. “Het is nog wat vroeg om daar nu precies op in te gaan, maar je kunt denken aan een een straat waarin de bewoners er gezamenlijk aan meedoen.” Verder noemt hij wijkverenigingen en Verenigingen van Eigenaren als geschikte deelnemers.

2021 aan de slag
Het komende jaar worden de plannen voor zo’n alliantie verder uitgewerkt door de verantwoordelijk wethouder Ashley North (Duurzaamheid). In 2021 moet Leiden vervolgens ‘flink actief zijn op dit vlak’, als het aan de burgemeester ligt.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×