(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden stunt in Europa met overwinning op Russische topploeg

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft gisteravond voor een enorme stunt gezorgd in de FIBA Europe Cup. Na twee grote nederlagen, werd nu de Russische topploeg Enisey Krasnoyarsk met 89-83 terug gestuurd naar Siberië. De Leidse ploeg staat door de overwinning op een gedeelde tweede plek in de tweede ronde van het Europese toernooi.

Na de overwinning op Rotterdam afgelopen zaterdag was het voor coach Rolf Franke duidelijk wat er moest gebeuren tegen de Russen. Hij zei toen: “Als we zo spelen als de eerste helft maken we een kans. Als we spelen als de tweede helft gaan we er met dertig of veertig punten af.” Zijn ploeg heeft die woorden ter harte genomen, want vanaf het eerste moment werd er enorme vechtlust getoond en binnen drie minuten stond ZZ Leiden al met 8-0 voor.

Franke kijkt tevreden terug op de wedstrijd. “Het is duidelijk dat we stappen maken in deze poule. Je moet altijd even wennen aan zulke sterke tegenstanders, dat hebben we vorig jaar ook gezien. Het is fijn dat dat dan in de derde wedstrijd van de poule gebeurt. Alles wat we hebben geoefend, de leermomenten die we in de vorige wedstrijden hebben gehad, dat komt er nu uit en dat geeft natuurlijk heel veel vertrouwen.”


Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden coach Rolf Franke over de wedstrijd tegen Enisey Krasnoyarsk.

Trots
De Leidse ploeg moest het gisteren met een vrij kleine bank doen. Drago Pasalic was door zijn enkel gegaan en kwam niet in actie. ZZ Leiden captain Sergio de Randamie: “We hebben heel erg goed gespeeld, veertig minuten lang. Ik ben heel erg trots op iedereen dat we dit hebben neergezet.Ik denk dat dit een van onze beste wedstrijden is geweest. Zowel in Europa als in de Dutch Basketball League.” Teamgenoot Tayler Persons sluit zich daar bij aan. “Dit was echt een teamprestatie. Ik ben enorm trots om onze spelers en de coaches, op het hele team. Dit is een fantastische overwinning.”


ZZ Leiden speler Sergio de Randamie over de wedstrijd tegen Enisey Krasnoyarsk.

Voor niemand bang
Voor de meeste fans die naar de Vijf Meihal waren gekomen, kwam de overwinning als een totale verrassing. Voor Persons niet.”Wij zijn voor niemand bang. We willen gewoon basketballen. Basketbal is een fantastische sport en iedereen kan verslagen worden. Als je hard werkt geef je jezelf de kans om te winnen. Dat is hoe we spelen.”


ZZ Leiden speler Tayler Persons over de wedstrijd tegen Enisey Krasnoyarsk.

Onderschatting?
Op de vraag of de Russische ploeg ZZ Leiden wellicht heeft onderschat antwoordt De Randamie: “Daar hebben we het in de kleedkamer over gehad. Ik denk van wel. Van de twee Turkse ploegen hebben we met grote cijfers verloren, dus ze dachten vast dat ze wel even over ons heen zouden lopen. Nou, dat hadden ze mis!”

Nog in de race
Door deze overwinning deelt Zorg en Zekerheid Leiden nu de tweede plaats met Enisey Krasnoyarsk en Bahcesehir College, dat eerder op de dag in eigen huis met 68-100 onderuit ging tegen het nog ongeslagen Pinar Karsiyaka. De Leidse ploeg moet het op onderling resultaat nog wel afleggen. Over twee weken gaat de Europe Cup voor Zorg en Zekerheid Leiden weer verder met een uitwedstrijd tegen Pinar Karsiyaka.

De Randamie over de kansen om nog een ronde verder te komen: “Ik denk dat we Bahcesehir College kunnen pakken. En dan moeten we die wedstrijd in Siberië gewoon stelen. Dat klink goed hè, haha. Dan hebben we een goede vlucht terug!”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×