Besparingscampagne gemeente Leiden: zet cv-ketel op 71 graden

32

Leiden gaat de komende jaren flink  werk maken van de energietransitie. “Een opgave die we alleen samen met de inwoners, corporaties, ondernemers en anderen kunnen laten slagen”, weet wethouder Spijker. Centraal in de plannen staan energie besparen, energie duurzaam opwekken en omschakelen naar een aardgasvrije stad.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Fleur Spijker over de stappen die de komende jaren genomen gaan worden op weg naar een klimaatneutraal Leiden in 2050.

Hoe Leiden dat wil gaan doen staat in een uitgebreide uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Bijvoorbeeld de ambitie om op elk Leids dak een zonnepaneel te leggen, wijken aardgasvrij maken – bijvoorbeeld door in de Stevenshof ook van kookgas afscheid te nemen en onder andere door de inzet van wijkambassadeurs bewoners, bedrijven en instellingen te helpen om hun vastgoed te verduurzamen.

Campagne ‘Zet hem op (0)71’
Een van de gemeentelijke speerpunten is energie besparen. In dat kader start nu ook de campagne ‘Zet hem op (0)71’, waarbij inwoners gestimuleerd worden om hun CV-ketel op 71 graden te zetten. Behalve een besparing in kosten, levert dat ook CO2-reductie op. Met die lagere stand wordt het in huis of bedrijf niet kouder. Wel duurt het opwarmen iets langer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Nieuwe campagne van de gemeente Leiden in het kader van de energietransitie. Grootste snelle bezuiniging is voorlopig te behalen met #besparen

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op

Delen

32 reacties

 1. Ja maar ik heb stadverwarming, als je die lager zet duurt het vele uren om het daarna ooit nog eens warmer te krijgen.

  • Stast ook nergens iets over dwang. En als je zelf niet kunt bedenken dat bij de huidige buitentemperatuur je ketel niet op 90 graden hoeft te staan, dan is dat jammer.

 2. tuurlijk gemeente is weer over nagedacht (Met die lagere stand wordt het in huis of bedrijf niet kouder. Wel duurt het opwarmen iets langer.?) dus dat betrekent meer gas verbruik

  • Dat is toch niet helemaal waar. Het rendement van ketels is beter op lagere temperatuur. Ook het wegelekken van de warmte naar buiten gaan sneller als de temperatuur hoger is. Dus als het langer duurt voordat het binnen warm is, verlies je in de tussentijd minder warmte. Maar of dat erg pretiig is, is een ander verhaal.

  • Ah, jij bent zo’n type die het hele jaar zijn ketel op 90 graden laat staan. Heel slim hoor, ga zo door.

 3. Symboolpolitiek. En schei uit met gasvrij. Onrealistisch gezwets van bureauwijsneuzen. Kom met realistische zaken zoals verminderen van stoplichtterreur, autovertragende middelen, bruggen die openen id spits, overdaad aan buutenverlichting en dat soort zaken. Dit soort adviezen slaat écht nergens op!

 4. Guus Onderwater op

  Wat een gelul allemaal weer. Binnen de singels zijn zonnepanelen vrijwel taboe. Mijn CV op 71 graden zetten is helemaal geklets in de ruimte, want staat nu op 60 graden en mijn huis wordt comfortabel warm. Maar ja, ik heb het zaakje zelf geïsoleerd. Hoe moet dat trouwens met alle verkamerde panden ?

 5. Voor woningen met een monumenten status en voor woningen die vallen onder beschermd stadsgezicht is deze energie transitie geen haalbare kaart. Daarvan gaan de bewoners geen €30.000 investeren omdat hun huis met een warmtepomp ontoereikend geïsoleerd kan worden. Door wie laat deze Wethouder zich adviseren? Met dit soort luchtfietserij komen we in Leiden niet verder om duurzame aanpassingen te realiseren.

  • Levert het een Besparing in de kosten op ???
   De energieleveranciers en de overheid zullen kosten wat het kost hun inkomsten op peil houden…..dus de prijzen zullen stijgen.
   Je kunt bezuinigen tot je een ons weegt, maar je schiet er financieel bar weinig mee op.

 6. En de wereldbevolking groeit rustig door, met dank aan de reli’s… Dweilen met de kraan open dus. Wat maakt een beetje extra gas gebruik nog uit als er nog miljarden mensen bijkomen. Dat stopt pas als er niets meer van de aarde over is. Of dat nu een jaar eerder of later gebeurt, maakt niets uit.

 7. Fleur Spijker is een dom wijf dat geilt op het Haagse pluche. Zij heeft al aangegeven dat als volgende stap te zien, dus nu nog even veilig uitzingen hier in links Leiden en wat populaire dingen roepen, tot je tijd erop zit- kies de veilige koers. Zo werkt dat mensen, zo gaat dat. En dan zit zij in Dhaag en roept zij weer hele andere dingen, dat wat de partijleider bekt, dat moet er gevreten worden…is het ooit anders gegaan in NL?

 8. Nou, daar zit je dan met je oorwarmers op en je jas aan op de bank onder een dekentje met een kaars. Wassen doe je nog eens per maand, inclusief jezelf. Ketel op 071, huis voor een vermogen geïsoleerd, monumentaal dak ontsierd met zonnepanelen.
  En eind van het jaar blijkt je energierekening weer omhoog te moeten…
  Want tja, Fleurtje wil wel de automobilist blijven faciliteren met die nieuwe ringweg om onze stad. Want om die automobilist nu de trein in te dwingen is ook weer zo onaardig.
  Fleurtje is trouwens de grootste voorstander overbevolking, dus over-bevuiling, in ons kleine landje met open grenzen en EU. Zo gezellig en zo goed voor de economie. Maar huizen bouwen vindt ze niet groen genoeg dus moet dat maar verboden worden.
  Natuurlijk moet er wel een nieuw vliegveld in Almere komen en Schiphol moet ook uitbreiden want de dames en heren politici moeten wel maandelijks naar hun klimaat conferenties vliegen.
  En dan hebben we nog onze Fransje in Brussel. Hij wil 1000 miljard van ons hebben voor zijn Green Deal. Natuurlijk niet van de 20% echte vervuilers want die hoeven geen belasting te betalen anders verhuizen ze naar oost Europa met achterlating van duizenden werklozen.
  Over oost Europa gesproken, daar blijven ze gezellig achter de kolenkachel zitten en hun hand ophouden. Hoe moet dat nou? Gaat Fleurtje nu voorstellen om de windrichting op het kengetal van Moskou te zetten?

  • Zo Desiree, jij hebt wel een heel zwaar leven als je je overal zo druk over maakt. Misscien eens psychische hulp zoeken?

   • Nicolien, als we iedereen met een politieke mening verdenken van psychische problemen eindigen we in een dictatuur of met een stelletje oplichters zoals we nu zien in deze stad.
    Misschien kun je ingaan op wat je stoort in plaats van te beledigingen.

    • Beter kun je aangeven wat je bedoeld met oplichters. Verder stoor ik mij aan de onwaarheden die er in jouw reactie staan en je denigrerende manier waarop je over bestuurders spreekt. Als je alles en iedereen zo vreselijk vind in Europa, ga dan lekker in Swaziland wonen.

     • Hierom noem ik ze oplichters

      Punt 1 van het verkiezingsprogramma van de Leidse PvdA in 2018: ‘Bestrijding van armoede door een ruimhartig armoedebeleid.’
      Marleen Damen, toenmalig lijsttrekker van die partij en nu verantwoordelijk als wethouder voor de bezuinigingen op de armsten in onze stad, zei tijdens die verkiezingen:
      “Meer dan 10 procent van onze kinderen groeit op in armoede en heeft daarom minder kans op een succesvolle toekomst! Dat vind ik onaanvaardbaar in een stad met zoveel potentie en rijkdom als de onze”
      Nog geen jaar later heeft deze wethouder niet alleen het ‘ruimhartige armoedebeleid’ afgeschaft maar bezuinigd ze honderden euro’s op die 10% kinderen in armoede!

      In het verkiezingsprogramma 2018 van GL moeten we door de bomen het sociale beleid zoeken maar het staat erin:
      “Leidenaren met een laag inkomen moeten mee kunnen doen aan sportieve, culturele en sociale activiteiten. Hiervoor is goed minimabeleid nodig. De gemeente reserveert daarom jaarlijks genoeg geld voor het ondersteunen van deze groep.”
      Nog geen jaar later hebben ze dat minimabeleid afgeschaft!

      Ook collegepartij D66 belooft hoge bergen in 2018. Weliswaar op pagina 31 van haar verkiezingsprogram, maar ze ambiëren zelfs dat mensen die méér verdienen dan de bijstandsnorm in aanmerking moeten komen voor minimabeleid!
      “Ook de komende periode willen wij dat mensen die iets meer verdienen dan de bijstandsnorm in aanmerking komen voor aanvullende hulp in het minimabeleid.”
      Nou ja, na de afschaffing van het referendum (kroonjuweel) en de studiebeurs (D66 onderwijspartij) zijn de verwachtingen van deze partij al redelijk tot nul gereduceerd.

      Lijkt me glashelder.

      Als je onwaarheden ziet in mijn reactie moet je ze ook benoemen dan kan ik mezelf verdedigen of jou gelijk geven.
      Bovendien word je weer persoonlijk en leg je me dingen in mijn mond die ik niet zeg: ik vind ‘alles en iedereen’ helemaal niet vreselijk in Europa maar ik vind de politiek van EU heel vreselijk. Dat is wel wat anders.

 9. Goed als de gemeente met energiebesparing helpt, maar dan moet het energetisch-technisch wel kloppen!
  Want dit klopt niet: 71 graden is voor onze winters veel te hoog en energieverspillend!!!!! Als het hard vriest is 71 graden wel efficiënt, maar met 60 graden is een HR-ketel optimaal ingesteld voor onze zachte winters.
  Dat snelle opwarmen van je hele huis in de ochtend is een decadente vorm van verspilling. Trek binnen maar wat warms aan, maar zet de thermostaat ’s nachts niet te laag (en overdag niet te hoog). Ik heb zelf stadsverwarming en zet voor het douchen alleen de radiatorkraan in de badkamer open, en weer dicht zodra ik gedoucht heb. Verwarm dus alleen de ruimtes waar je langer aanwezig bent.

 10. Als je woning echt goed is geisoleerd dan komt het water af cv-ketel sowieso nooit boven de 60 graden uit want dan is de ketel wegens verminderde warmtevraag al afgeslagen. Ludieke 071-actie van de geachte wethouder, dat wel, aan te vullen met actief beleid van de gemeente om, zoveel mogelijk woningen te isoleren. Voor 2030 alle woningen goed en compleet geisoleerd, daar hadden we al 10 jaar geleden mee moeten beginnen. Isolatie hakt echt hard in het energieverbruik, en we hebben in Leiden nog steeds veel te veel woningen met een F of G-energielabel. Isolatie verhoogt ook nog eens het wooncomfort: een mes dat aan twee kanten snijdt!

 11. Gekletst natuurlijk. Als je van 80 naar 70 graden gaat moet de combi ketel langer branden om aan de vraag van de kamerthermostaat te voldoen.
  Fopspeen. Misleiding.

  • Uiteraard ligt het ook aan de buitentemperatuur slimpie. Wat men bedoeld is dat je je ketel lager kan zetten als hard stoken niet nodig is en uiteraard is dat per huis(houden) verschillend.
   Als je een beetje zelf kan nadenken begrijp je dat.

 12. Een beetje normale HR-ketel staat gewoon op max. 60gr. C.
  Waarom zou je die op 71gr. C. zetten???
  Kutadvies weer van deze flutwethouder…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline