(Foto's: J.P. Kranenburg).

Ook zonne-energie voor Leiderdorpers zonder eigen dak dankzij Zon op Leiderdorp

Met de officiële ingebruikname van 224 zonnepanelen is Zon op Leiderdorp gisteren van start gegaan. De panelen liggen op gebouw De Werf aan de Willem Alexanderlaan en worden gebruikt door 28 Leiderdorpse gezinnen die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen omdat ze bijvoorbeeld in een huurhuis wonen. In de 35 jaar dat de zonnepanelen minstens blijven liggen, wordt er zo’n 1.000.000 kilowattuur aan energie geproduceerd. Jaarlijks worden dertig huishoudens van energie voorzien. Zon op Leiderdorp is inmiddels op zoek naar nieuwe bruikbare daken.


Reanne van Kleef in gesprek met bestuursleden Johan Kools en Henk van Rooijen over Zon op Leiderdorp.

Zon op Leiderdorp is op dit moment een coöperatie met 28 deelnemende leden die allemaal tussen de 3 tot 20 aandelen hebben in het totale pakket. Zij kunnen of willen geen zonnepanelen op hun eigen dak leggen en kunnen zo toch bijdragen aan de transitie naar duurzame energie. Het project is 1,5 jaar geleden gestart op initiatief van de gemeente Leiderdorp. Na een oproep hebben meerdere enthousiaste inwoners zich gemeld om het project op te starten. De gemeente heeft daarbij geholpen en het eerste dak beschikbaar gesteld.

Wachtlijst
De 224 zonnepanelen op De Werf waarmee zo’n 30 huishoudens per jaar van energie voorzien kunnen worden, is slechts het begin van Zon op Leiderdorp. Animo voor meer zonnedaken is er zeker, er is zelfs al een wachtlijst. Bestuurslid Henk van Rooijen van Zon op Leiderdorp: “Het gekke is dat we eigenlijk nauwelijks geworven hebben voor deelnemers. We hebben echt het idee dat als we de straten op gaan en gaan aanbellen, dat we dan zo nog twee of drie daken vol leggen.”

Nieuwe daken
De grootste uitdaging is het vinden van nieuwe geschikte daken. Zo moet het bijvoorbeeld een modern dak zijn en mag het dak niet binnen een paar jaar gerenoveerd worden. Er zijn inmiddels al een paar daken in zicht. Voorzitter Johan Kools van Zon op Leiderdorp: “Het gebouw waar Tamarco oefent aan het einde van de Baanderij. Daar hebben we drie kleinere daken die geschikt lijken. Ook zijn we met Manege Liethorp in gesprek. Maar mee tips zijn zeker welkom!

Zon op de Leidse regio
In het hele land breidt Zon op Nederland zich uit. In de Leidse regio is ook Zon op Leiden, Zon op Voorschoten en Zon op Zoeterwoude al actief. In Oegstgeest is LEOO, Lokaal Energie Opwekken, opgericht.

 

Duurzaamheid Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×