(Foto: Hans van Egdom).

Regiobestuurders verdeeld over vuurwerkverbod

De burgemeesters in de Leidse regio hebben geen eenduidige mening over het instellen van een vuurwerkverbod bij de komende jaarwisseling. Dat blijkt uit een rondje dat Sleutelstad maakte. Waar in Leiden en Voorschoten wordt gepleit voor een totaalverbod, is er in Oegstgeest en Zoeterwoude geen behoefte aan maatregelen. Leiderdorp zit er tussenin en wil alleen af van de harde knallen en vuurpijlen.

Totaalverbod
De Leidse burgemeester Lenferink is voor een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk en draagt dat ook duidelijk uit. “Ik ben ook altijd al voor zo’n verbod geweest”. Zijn Voorschotense collega Pauline Bouvy-Koene denkt er hetzelfde over al is ze minder uitgesproken. “Ik zit meer op de lijn van Van Zanen dan op die van Remkes”, zegt de VVD-burgemeester daarbij verwijzend naar haar partijgenoten in Utrecht en Den Haag. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is voor een totaalverbod, terwijl waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zo’n verbod wil beperken tot knalvuurerk en vuurpijlen.

Deels verbieden
In Leiderdorp sprak burgemeester Laila Driessen (ook VVD) zich in haar nieuwjaarstoespraak ook uit voor een gedeeltelijk verbod. Siervuurwerk mag wat haar betreft wel blijven.

Geen maatregelen nodig
In Oegstgeest en Zoeterwoude verloopt de jaarwisseling al jaren vrijwel zonder incidenten. Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest laat zelfs weten dat er helemaal geen schade is aangericht aan gemeentelijke eigendommen. “Er waren minder incidenten dan vorig jaar en ik zie dat veel mensen het afgestoken vuurwerk opruimen.” Jaensch staat wel open voor de invoering van vuurwerkvrije zones. “Ik zie de afgelopen twee jaren dat in steeds meer straten de dialoog over vuurwerk en vuurwerkvrije zones op gang komt. In een aantal gevallen komen buren daar samen uit. Als gemeente evalueren we welke rol we hier de komende jaarwisseling bij kunnen spelen. We betrekken daarbij ook de mogelijkheid om vuurwerkvrije gebieden aan te wijzen.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest

Omdat veel Oegstgeestenaren plezier beleven aan het jaarlijkse vuurwerk dat afgestoken wordt voorafgaand aan Koningsdag, wil hij ook wel nadenken over een gezamenlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

De Zoeterwoudse burgemeester Liesbeth Bloemen blijkt wars van een verbod. “Een vuurwerkverbod? Ben je belazerd?, antwoordt de desgevraagd. Ook in haar dorp verliep oud en nieuw rustig. Net als de afgelopen jaren. Er is dan ook geen echte reden voor een verbod.

In Zoeterwoude wordt als enige plek in de gemeente ook met carbid geschoten. De jeugd mag op oudejaarsdag aan de gang met de knallende melkbussen op het parkeerterrein voor jongerencentrum Utopia. Carbidschieten mag er bovendien alleen bij daglicht.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Vuurwerkverbod Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×