Regiobestuurders verdeeld over vuurwerkverbod

5

De burgemeesters in de Leidse regio hebben geen eenduidige mening over het instellen van een vuurwerkverbod bij de komende jaarwisseling. Dat blijkt uit een rondje dat Sleutelstad maakte. Waar in Leiden en Voorschoten wordt gepleit voor een totaalverbod, is er in Oegstgeest en Zoeterwoude geen behoefte aan maatregelen. Leiderdorp zit er tussenin en wil alleen af van de harde knallen en vuurpijlen.

Totaalverbod
De Leidse burgemeester Lenferink is voor een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk en draagt dat ook duidelijk uit. “Ik ben ook altijd al voor zo’n verbod geweest”. Zijn Voorschotense collega Pauline Bouvy-Koene denkt er hetzelfde over al is ze minder uitgesproken. “Ik zit meer op de lijn van Van Zanen dan op die van Remkes”, zegt de VVD-burgemeester daarbij verwijzend naar haar partijgenoten in Utrecht en Den Haag. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is voor een totaalverbod, terwijl waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zo’n verbod wil beperken tot knalvuurerk en vuurpijlen.

Deels verbieden
In Leiderdorp sprak burgemeester Laila Driessen (ook VVD) zich in haar nieuwjaarstoespraak ook uit voor een gedeeltelijk verbod. Siervuurwerk mag wat haar betreft wel blijven.

Geen maatregelen nodig
In Oegstgeest en Zoeterwoude verloopt de jaarwisseling al jaren vrijwel zonder incidenten. Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest laat zelfs weten dat er helemaal geen schade is aangericht aan gemeentelijke eigendommen. “Er waren minder incidenten dan vorig jaar en ik zie dat veel mensen het afgestoken vuurwerk opruimen.” Jaensch staat wel open voor de invoering van vuurwerkvrije zones. “Ik zie de afgelopen twee jaren dat in steeds meer straten de dialoog over vuurwerk en vuurwerkvrije zones op gang komt. In een aantal gevallen komen buren daar samen uit. Als gemeente evalueren we welke rol we hier de komende jaarwisseling bij kunnen spelen. We betrekken daarbij ook de mogelijkheid om vuurwerkvrije gebieden aan te wijzen.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest

Omdat veel Oegstgeestenaren plezier beleven aan het jaarlijkse vuurwerk dat afgestoken wordt voorafgaand aan Koningsdag, wil hij ook wel nadenken over een gezamenlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

De Zoeterwoudse burgemeester Liesbeth Bloemen blijkt wars van een verbod. “Een vuurwerkverbod? Ben je belazerd?, antwoordt de desgevraagd. Ook in haar dorp verliep oud en nieuw rustig. Net als de afgelopen jaren. Er is dan ook geen echte reden voor een verbod.

In Zoeterwoude wordt als enige plek in de gemeente ook met carbid geschoten. De jeugd mag op oudejaarsdag aan de gang met de knallende melkbussen op het parkeerterrein voor jongerencentrum Utopia. Carbidschieten mag er bovendien alleen bij daglicht.

Delen

5 reacties

  1. Nederland pur sang. Altijd weer shoppen en maatwerk, alles zo min mogelijk handhaafbaar maken. Nederland heeft het recht op consumentenvuurwerk verspeeld. Het volk ontbeert de discipline om er mee om te gaan. Gewoon verbieden. Over tien jaar mag je dan blij zijn écht vuurwerk vrij te zijn. Bizar dat anno nu met stikstof en CO2 problematiek, 1.300 gewonden per jaarwisseling (waarvan een groot deel vuurwerk gerelateerd) en steeds meer agressie naar hulpverleners bestuurders maar zelfs een politiepoliticus als Akerboom – de door de politie zelf nauwelijks gedragen politiebaas – blijven marchanderen met een verbod. Niet te handhaven al die halve verboden. Wanneer is het in dit land eens klaar met alles kapotgedogen? Anarchie iedere 31e december. En we blijven lekker doorgaan. We zijn in Nederland echt de weg kwijt.

    • Omdat alleen maar roepen dat je alles en iedereen gaat aanpakken, terwijl je zelf als MP en consorten je wachtgeld, reisgeld in je zak steekt etc. niet echt gezag oplevert op duidelijke gronden. Ik mag fout zijn, jij niet. En als je dat wel bent, mag ik jou aanpakken, maar andersom kan jij niks. Dat werkt toch niet??? Weg met dat ‘lijderschap’ door die graaiers in Dhaag en lokaal. Wellicht werkt het in Zwoude wel, omdat men daar juist wel de vrijheid heeft om te carbidschieten etc. (Was dat vroeger niet op het Loetheveld of bij SJZ achter?) Daar wordt men dus iets vergund, ipv afgenomen. Wellicht is dat een betere oplossing, ipv alles maar verbieden? We krijgen wel een klotesamenleving zo, alles dat maar verboden moet worden…

  2. Dan sturen we Leidse vuurwerkterroristen en pyromanen toch naar Oegstgeest en Zoeterwoude?
    Verder ben ik het eens met Goossens. Iets is toegestaan of verboden, aan halve verboden en lafhartig gedogen hebben we niets. Gedogen leidt in feite tot rechtsonzekerheid en -ongelijkheid en niet zelden het recht van de brutaalste en sterkste, onvoldoende handhaving eveneens. Gewoon een algemeen vuurwerkverbod invoeren en zorgen voor stevige handhaving.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline