Genomineerden Leids Raadslid van het Jaar 2019 bekend

5

Raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren, VVD-raadslid Maarten Dirkse en D66-raadslid Sander van Diepen zijn genomineerd voor de titel Leids Raadslid van het Jaar 2019. Jury071 – bestaande uit journalisten en oud raadsleden – heeft dat na zorgvuldige beraadslagingen bekendgemaakt.

Bij de titel Raadslid van het Jaar hoort een wisselbokaal. Deze wordt uitgereikt op vrijdagavond 24 januari in Koetshuis de Burcht tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 Leiden. Het is dit jaar alweer de veertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden.

In sommige jaren kent de jury ook een Leidse Effie toe. Die effie is een blijk van waardering die om meerdere redenen kan worden uitgereikt. In het verleden was het bijvoorbeeld een oeuvreprijs of een aanmoedigingsprijs. Of er dit keer ook een effie wordt uitgereikt, wordt pas duidelijk bij de uitreiking.

Motivatie
Lianne Raat van de Partij voor de Dieren dankt haar nominatie aan haar niet aflatende aandacht voor alles wat groeit en bloeit in Leiden. Niet alleen dieren, maar ook bomen hebben haar aandacht. Of het nu gaat om de verkoop van levende kreeften op de markt, met omhakken bedreigde bomen op het Bio Science Park of plastic in de grond. Ze zet het op de politieke agenda.

Maarten Dirkse deed wat politici niet zo vaak doen. Hij startte een petitie tegen het voorgenomen beleid van het college om de Kiss’n Ride bij station Leiden Centraal op te heffen. En hij oogstte succes. Duizenden handtekeningen brachten zijn college-politici op andere gedachten.

De derde genomineerde is Sander van Diepen. Het raadslid weet zich regelmatig in de kijker te spelen en onder andere bij de ingewikkelde en langdurige discussie rond het opdelen van panden in losse kamers wist hij recent succes te boeken.

De jury bestaat dit jaar uit de raadverslaggevers Chris de Waard (Sleutelstad), Hans Schuurman (Leids Nieuwsblad), Loman Leefmans (Leidsch Dagblad) en fotojournalist Emile van Aelst. Ook de oud-raadsleden Annemieke Strijers (D66) Gerard van Hees (GroenLinks) en Margreet van Wijk-Meijer (VVD) hebben zitting in de Jury071. De jury is actief via @jury071 op Twitter en via www.facebook.com/jury071 op Facebook.

Delen

5 reacties

 1. Marco Hasteren op

  Een vreemde verkiezing. Omdat je doet waarvoor je bent aangesteld ontvang je een prijs. Als ik het betreffende raadslid was, zou ik de prijs weigeren.

 2. Plucheplakker vh jaar. Wat een (dubieuze) eer. En maar lekker ruzieen wie de partijbaas is en wie de langste heeft, het verst kan piesen etc. Of niet Dintan, Katoembar en Koriander? (PS)

 3. Gerard van Hees op

  Wat een zure reacties zeg. Er zijn zoveel van dit soort verkiezingen. Natuurlijk is het geen wetenschap en is het ook met een knipoog en voor de leuk. Maar de raadsleden die het worden vinden dit wel eervol. En de jury, waar ik deel van uitmaak, doet dit wel naar eer en geweten. En ondanks dat we ”zelfverklaarden” genoemd zouden kunnen worden, doen we dit wel met naam en toenaam. Kan HV nog wat van leren.

  • Marco hasteren op

   Je slaat de spijker op zijn kop: er zijn zoveel van dit soort verkiezingen.
   Zo veel dat hte niet meer geloofwaardig is, waarom zou je een prijs krijgen als je doet waarvoor je betaald krijgt? Dan zou ik van m’n baas iedere dag wel een rpijs mogen ontvangen….

Laat een reactie achter

Je bent nu offline