De ondertekening van de oprichtingsakte met van links naar rechts: prof.dr. Carel Stolker (rector magnificus), Juliette Nieuwland (LUF), prof.dr. Ewine van Dishoeck, Eline Danker (directeur LUF) en prof.dr. Tim de Zeeuw). (Foto: PR).

Leidse sterrenkundehoogleraren lanceren fonds voor jong wetenschappelijk talent

Ewine van Dishoeck en haar echtgenoot Tim de Zeeuw hebben een fonds ingesteld om jong talent in de wetenschap te stimuleren binnen de Universiteit Leiden en de Nederlandse Antillen. Een belangrijk onderdeel van het fonds is de Young Star Award voor de beste bachelor student van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De twee hoogleraren sterrenkunde hebben beiden hun naam verbonden aan het Van Dishoeck-de Zeeuw Fonds.

Studente Maite Boden is deze maand gehuldigd als eerste Young Star op de nieuwjaarsreceptie van de faculteit. De award wordt jaarlijks uitgereikt en kent een geldprijs van 2.500 euro waarmee de student zich verder als wetenschapper kan ontwikkelen. Boden rondde in 2019 haar bachelors natuurkunde en sterrenkunde af en werkte mee aan het kalibreren van een neutrinotelescoop in de Middellandse Zee. Ze leverde een aanzienlijke bijdrage aan een precieze en zeer ingewikkelde meetopstelling, die meer kennis moet genereren over het ‘spookdeeltje’ de neutrino.

Stimulans voor jonge wetenschappers
“Het is belangrijk om bijzondere prestaties van jonge mensen in het zonnetje te zetten en te stimuleren door middel van een prijs. Dat gebeurt al voor promovendi en jonge staf, maar niet voor het hart van de faculteit: de sterren onder de jonge studenten,” vertellen de beide schenkers, professors Van Dishoeck en De Zeeuw. “We hebben veel te danken aan de Universiteit Leiden en het leek ons gepast om een fonds op te richten dat verschillende activiteiten voor jonge mensen kan steunen.” Daarnaast is kennisdeling met collega’s in binnen- en buitenland belangrijk voor de ontwikkeling van elke academicus. Om dit te stimuleren maakt het Van Dishoeck-de Zeeuw fonds ook een jaarlijkse lezing in Leiden mogelijk van een jonge astronoom van naam.

Ambities buiten Leiden
Met de Oude Sterrewacht, internationaal gerenommeerde topwetenschappers en een van de weinige bacheloropleidingen ter wereld gericht op het volledige vakgebied, zijn er in Leiden vele mogelijkheden om jong talent kennis te laten maken mét en te interesseren vóór de sterrenkunde. Met een mobiel planetarium op Sint Eustatius en op termijn een outreach- en educatieprogramma op de Nederlandse Antillen hopen Van Dishoeck en De Zeeuw ook in dit deel van het koninkrijk kinderen en jongeren te betrekken bij de fascinerende wereld van het heelal en te inspireren voor beta en techniek.

Leiden Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×