V.l.n.r.: adviseur Hans van Dam, raadsleden Kersten en Jitan en duo-raadslid Siwpersad in 2018. (Archieffoto: Chris de Waard).

Rechter moet patstelling in Partij Sleutelstad gaan doorbreken

Hoewel de twee raadsleden van Partij Sleutelstad al maanden niet meer met elkaar praten, hebben zowel Maarten Kersten als Anandkoemar Jitan zich nog niet afgesplitst om alleen verder te gaan. Beiden claimen namelijk de enige en ware vertegenwoordiger te zijn van de partij in de gemeenteraad, waarbij fractievoorzitter Kersten onlangs de steun van een meerderheid van de leden kreeg. Jitan erkent het zittende bestuur echter niet en laat de rechter daar op 29 januari een uitspraak over doen.

De splitsing binnen de partij, die al maanden aan de gang was maar afgelopen november openbaar werd, zit alle betrokkenen niet lekker. “Het is ontzettend frustrerend”, zegt fractie-assistent Thijs Vos (onderdeel van de groep Kersten). “Er is nauwelijks contact meer met raadslid Jitan en duo-raadslid Anand Siwpersad, we bereiden vergaderingen niet meer gezamenlijk voor.” Het idee dat Maarten Kersten de macht binnen de partij heeft gegrepen, zoals onder meer oprichters Jitan en Siwpersad het zien, wordt door Vos ontkracht. “In een vereniging zijn de leden de baas en niet de oprichters.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met adviseur van de partij Hans van Dam en fractie-assistent Thijs Vos

Advocaat
In een bijzondere ledenvergadering op 9 januari gaf een meerderheid van de ruim dertig leden van de partij aan het vertrouwen te hebben in ‘groep Kersten’, legt de voorzitter van die ledenvergadering Hans van Dam uit. “Het ging er in die vergadering om duidelijkheid te scheppen wie nou de ware Partij Sleutelstad is”, aldus Van Dam. Hij heeft daar ook een brief voorgelezen van de advocaat van Jitan en Siwpersad, ‘waaruit duidelijk wordt waar bij hen de schoen wringt en wat hun eisen zijn’. Zij erkennen het huidige bestuur van de partij niet en hebben daarom een kort geding aangespannen om de rechter daarover een uitspraak te laten doen. Dat kort geding dient op 29 januari.

75% van de stemmen
Voor het idee dat de oprichters van de partij hun eigen partij verliezen, kan Vos ‘emotioneel gezien nog wel begrip hebben, maar rationeel niet’. Hij wijst erop dat de groep Kersten, waar ook duo-raadsleden Famke Güler en Corona van Malkenhorst bij horen, 75% van de stemmen voor de partij hebben binnengehaald tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Wij zien dus niet in waarom wij niet als Partij Sleutelstad door zouden moeten gaan”, aldus Vos over een eventuele afsplitsing van Kersten. Hij hoopt vooral dat er snel duidelijkheid komt over de vertegenwoordiging van de partij in de gemeenteraad, ‘zodat we hier een punt achter kunnen zetten en we weer aan de toekomst kunnen werken’.

Advertentie

Leiden Politiek Strijd om Partij Sleutelstad


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×