Rechter moet patstelling in Partij Sleutelstad gaan doorbreken

8

Hoewel de twee raadsleden van Partij Sleutelstad al maanden niet meer met elkaar praten, hebben zowel Maarten Kersten als Anandkoemar Jitan zich nog niet afgesplitst om alleen verder te gaan. Beiden claimen namelijk de enige en ware vertegenwoordiger te zijn van de partij in de gemeenteraad, waarbij fractievoorzitter Kersten onlangs de steun van een meerderheid van de leden kreeg. Jitan erkent het zittende bestuur echter niet en laat de rechter daar op 29 januari een uitspraak over doen.

De splitsing binnen de partij, die al maanden aan de gang was maar afgelopen november openbaar werd, zit alle betrokkenen niet lekker. “Het is ontzettend frustrerend”, zegt fractie-assistent Thijs Vos (onderdeel van de groep Kersten). “Er is nauwelijks contact meer met raadslid Jitan en duo-raadslid Anand Siwpersad, we bereiden vergaderingen niet meer gezamenlijk voor.” Het idee dat Maarten Kersten de macht binnen de partij heeft gegrepen, zoals onder meer oprichters Jitan en Siwpersad het zien, wordt door Vos ontkracht. “In een vereniging zijn de leden de baas en niet de oprichters.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met adviseur van de partij Hans van Dam en fractie-assistent Thijs Vos

Advocaat
In een bijzondere ledenvergadering op 9 januari gaf een meerderheid van de ruim dertig leden van de partij aan het vertrouwen te hebben in ‘groep Kersten’, legt de voorzitter van die ledenvergadering Hans van Dam uit. “Het ging er in die vergadering om duidelijkheid te scheppen wie nou de ware Partij Sleutelstad is”, aldus Van Dam. Hij heeft daar ook een brief voorgelezen van de advocaat van Jitan en Siwpersad, ‘waaruit duidelijk wordt waar bij hen de schoen wringt en wat hun eisen zijn’. Zij erkennen het huidige bestuur van de partij niet en hebben daarom een kort geding aangespannen om de rechter daarover een uitspraak te laten doen. Dat kort geding dient op 29 januari.

75% van de stemmen
Voor het idee dat de oprichters van de partij hun eigen partij verliezen, kan Vos ‘emotioneel gezien nog wel begrip hebben, maar rationeel niet’. Hij wijst erop dat de groep Kersten, waar ook duo-raadsleden Famke Güler en Corona van Malkenhorst bij horen, 75% van de stemmen voor de partij hebben binnengehaald tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Wij zien dus niet in waarom wij niet als Partij Sleutelstad door zouden moeten gaan”, aldus Vos over een eventuele afsplitsing van Kersten. Hij hoopt vooral dat er snel duidelijkheid komt over de vertegenwoordiging van de partij in de gemeenteraad, ‘zodat we hier een punt achter kunnen zetten en we weer aan de toekomst kunnen werken’.

Delen

8 reacties

 1. Een Leids burger op

  2 kapiteins op 1 zinkend referendumschip gaat niet.
  Gewoon ieder apart verder gaan lijkt me het beste.Desnoods ieder met een compleet andere naam i.p.v. de naam partij Sleutelstad. Daar zou toch eigenlijk geen rechter voor nodig moeten zijn.
  .
  Het gezeik over een referendum nog even buiten beschouwing gelaten zie ik ook de meerwaarde van die partij niet. Ze staan volgens mij politiek gezien het dichtst bij de SP.
  Een mooie gelegenheid om de partij op te heffen.

 2. Wat een absurde Leidse klucht. Kan er geen duel tussen de kemphaantjes worden georganiseerd, in de vorm van een moddergevecht of zo? De winnaar mag zich dan tooien met de betekenisloze titel Vertegenwoordiger van Partijtje Sleutelstad en de verliezer wordt verbannen naar Sektaristan. Je zou er een spectaculair evenement van kunnen maken op het Stadhuisplein.
  Misschien wil Sleutelstad.nl het organiseren in ruil voor de exclusieve uitzendrechten.

 3. Wie het niet met de ledenvergadering eens is, ophoepelen. En ieder voor zich is slecht voor de politiek. Zijn genoeg slechte voorbeelden van in de Leidse regio.

 4. Bedankt namens alle kiezers die op één hele en complete partij hebben gestemd. Jullie zitten hier namens de kiezers, niet namens jezelf. En wie gaat die rechterlijke procedure betalen? Krijgen jullie ook subsidie voor politieke partijen? Gaat de gemeente dit betalen, of jullie leden, of jullie zelf die zelf voor deze ellende hebben gezorgd? Maar ga vooral door met het behartigen van de belangen van jullie kiezers. De eindafrekening komt wel bij de volgende verkiezingen. Bedankt.

  • Jantje van Leiden op

   Even het geheugen opfrissen. De heer Kersten kreeg 61,1% van de stemmen uitgebracht op de lijst van de partij, terwijl de heer Jitan 5,3% kreeg van de stemmen. De partij krijgt geen subsidie, de fractie wel. Die fractievergoeding is voor het raadswerk en kan dus niet aangewend worden voor onderlingen ruzies en dus zeker niet voor rechterlijke procedures.

   • Een Leids burger op

    Met dat laatste gedeelte zeker eens.
    .

    ¨De heer Kersten kreeg 61,1% van de stemmen uitgebracht op de lijst van de partij, terwijl de heer Jitan 5,3% kreeg van de stemmen. ¨
    Even er van uitgaande dat dat zo was, wat zegt dit dan?
    Kersten was lijsttrekker en de meeste mensen die op een partij stemmen, stemmen meestal op de lijsttrekker van die partij. (in dit geval no1:Kersten)
    Als Jitan lijsttrekker was geweest had die waarschijnlijk de meeste stemmen gehad……

   • Vestzak broekzak. Wat maakt het allemaal uit. Deze partij bereidt haar eigen ondergang.voor en bedondert daarbij de kiezers. Bedankt voor het vertrouwen, kiezers, en laat het verder maar aan ONS, de regenten over. Wij weten wat goed voor het volk is.

 5. Laetitia Siwpersad op

  Wanneer deze hele geschiedenis kritisch zou worden bekeken, moet men zich toch eens af kunnen vragen waarom dhr Kersten met zoveel bombarie als een dwingeland zijn stem geluid via de pers wilde versterken om zijn daad binnen de partij en publiek te verheffen tot een wel zeer goede daad. Alles zo snel mogelijk in elkaar flansen en inderdaad een coup te plegen. Zogenaamd met de beste adviseurs en instemmende leden. Hij heeft de partij niet gered maar in diskrediet gebracht. Als lijsttrekker krijg je inderdaad vaak de meeste stemmen. Dat de partij nog springlevend was bij de afgelopen verkiezingen mag wel duidelijk zijn.En dat was niet te danken aan dhr Kersten.

  In 2014 heb ik hem geballoteerd en in de partij welkom geheten. Op de tweede plaats op de kieslijst geplaatst en hij bakte er geen bliksem van: minder dan 50 stemmen binnengehaald. De partij was erop gefocust om meer vrouwen in de Leidsche Politiek binnen te laten stromen. Dat was het paradepaardje. Partij Sleutelstad is opgericht om de Leidsche burger een eerlijke stem te geven. De oprichters zijn Leidenaren die met een oprecht hart de politieke zijn in gegaan van Hindoestaanse afkomst weliswaar, wat overigens helemaal niet
  relevant had moeten zijn.
  Wij zijn er nog steeds voor de Leidsche Burger . Als mede oprichter van Partij Sleutelstad vind ik het triest dat dhr Kersten zichzelf in de pers profileert als de overwinnaar van het onrecht dat hem schijnbaar is aangedaan en zal ik hem nimmer de had schudden.
  De waarheid komt altijd naar boven

  Mieke Laetitia Siwpersad

Laat een reactie achter

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline