Voorlopig geen pepperspray voor Leidse boa’s

38

Een voorstel van de VVD om de Leidse opsporingsambtenaren te voorzien van pepperspray kreeg gisteren in de Leidse gemeenteraad weinig steun. De boa’s zullen het dus vooralsnog zonder het extra verdedigingsmiddel moeten doen. Alleen het CDA en de Partij Sleutelstad willen net als de liberalen dat boa’s meer middelen krijgen om van zich af te bijten als ze worden aan- of lastiggevallen.

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Tom Leest over zijn voorstel om Leidse boa’s van pepperspray te voorzien.

Volgens burgemeester Lenferink kan het voorstel van de VVD ook helemaal niet, omdat de gemeente er niet over gaat. Wel zou hij zich bij de landelijke overheid hard kunnen maken voor invoering, maar daar voelt hij niet voor. “Je moet dan namelijk heel goed motiveren waarom de situatie in Leiden zo erg is dat pepperspray nodig is, terwijl dat in andere plaatsen niet het geval is en dat is erg lastig.”

De Partij Sleutelstad steunde het voorstel omdat boa’s zelf ook graag over pepperspray zouden beschikken, zo wist fractievoorzitter Maarten Kersten. “We hebben boa’s geënquêteerd en ze willen het graag.” Het ontlokte CDA-raadslid Storm de uitspraak: “En als ze tanks willen? Gaan we ze die dan ook geven?”

Delen

38 reacties

  • Een Leids burger op

   Ook deze Leidse burger heeft wel respect voor handhavers.
   .

   Zij zouden de ORDE moeten handhaven, niet de wanorde,
   Helaas zie ik veel mensen van handhaving (BOA´s ) wel in hun blauwe pakken op hun handhavingsfietsjes in de binnenstad rijden maar slechts zelden een bekeuring uitdelen…….(behalve dan de parkeercontroleurs,)
   .
   Als men ze meer bevoegdheden gaat geven – nu de roep om pepperspray – vrees ik dat het een glijdende vlak gaat worden…..

  • Een Leids burger op

   Ach, CDA-Storm in een glas water.
   Dat CDA-raadslid had beter aan Kersten kunnen vragen: Als Jitan pepperspray en tanks wil om zo beter de (wan)orde te kunnen haven binnen partijtje Sleutelstad, gaan we die hem dan ook geven?
   Misschien dat Kersten het dan (nog beter) had begrepen. 🙂

 1. Blijkbaar wilden de Vroem Vroem Demagogen weer eens scoren, en al weer met een lek proefballonetje. De argumentatie van de (een?) vertegenwoordiger van de (een?) fractie van Partijtje Sleutelstad is bizar en dom. Ik heb veel sympathie en respect voor BOA’s en zou er graag meer op straat zien, maar ze moeten geen verantwoordelijkheden krijgen die ze niet aankunnen. Nog liever zou ik trouwens meer politie op straat zien. Die zijn beter opgeleid dan BOA’s en moeten aan strengere selectiecriteria voldoen.

  • FRITS2020 jouw antwoord, net zoals de mening van massa’s medeburgers bv Hans Ket, getuigd wederom van complete onkunde! Verdiep je eerst in het echte BOA werk en de bevoegdheden en geef dan een onderbouwde mening. BOA’s worden bewust, ook door de overheid, klein gehouden terwijl de BOA zich juist, veel meer dan de collega’s van politie, bezighoud met de leefbaarheid, met net zoveel (verbaal als non-verbaal)geweld te maken krijgt als politie en ondertussen een luisterend oor moet bieden aan massa’s onzinnige meldingen van burgers die niet eens de moed hebben, of moeite nemen, om bv. met de buren zelf, als volwassenen, zaken op te lossen. Dat er ook bij de BOA’s lieden bijlopen die het uniform niet waardig zijn hoef ik niet uit te leggen maar wordt wel moe van al het commentaar welke ik met grote regelmaat lees, aangewakkerd door onkundige pers of politici en zoals ik aangaf, ‘slimme’ burgers.

   • Exacte, inhoudelijke argumentatie ontbreekt in uw woordenstroom. U geeft niet aan wat er waarom niet klopt in mijn bovenstaande reactie? Bent u wellicht een boze BOA? Te boos om goed te lezen en dan even na te denken over wat er staat?
    Is het niet bizar en dom van een raadslid om in de gemeenteraad iets voor te stellen wat wettelijk niet kan? Denk eens heel goed na over de redenatie van de (een?) vertegenwoordiger van de (een?) fractie van Partijtje Sleutelstad (zoals in het artikel weergegeven), de mogelijke consequenties ervan en de (terechte) reactie van CDA-raadslid Storm (zoals in het artikel weergegeven). Moeten gemeentelijke medewerkers volgens u wél verantwoordelijkheden krijgen die ze niet aankunnen? Is er iets tegen meer politie op straat? Zijn politiemensen volgens u niet beter opgeleid en worden ze niet strenger geselecteerd dan BOA’s?

 2. Reinder van der Weide op

  Voor het eerst in mijn leven ben ik het eens een keertje met een CDA-er eens! Geef de BOA’s tanks! Doe er gelijk maar een paar straaljagers bij. 🙂

 3. Ik vind dat de boa,s al veel te veel middelen hebben om het hun medemens zuur te maken.dat zij zoveel lastiggevallen en /of uitgescholden worden ,is aan hunzelf te danken.. als je de bevolking maar lang genoeg benadeeld ,dan wordt je vanzelf zwaar gehaat, dit weten de figuurtjes maar al te goed. Nee zij genieten van dat beetje macht wat hun toebedeeld is . En dit alles onder het mom van ,handhaving , fout , het is voor 80% spekken van de gemeentekas

  • Het is hun werk om tijdelijk “het hun medemens zuur te maken” wanneer die in overtreding is. M.a.w. wie op een trottoir fietst, rotzooi op straat gooit, zonder licht in het donker fietst, stomdronken door de stad zwalkt of zich anderszins in strijd met wet- en regelgeving misdraagt moet door handhavers in de kraag worden gevat en beboet worden, en eventueel door te hulp geroepen politiemensen worden afgevoerd. Dat is hun zeer nuttige werk. Meer handhaving zou de stad een stuk leefbaarder maken. Maar graag zonder pepersproeiers voor BOA’s.
   .
   Hoezo “voor 80% spekken van de gemeentekas”? Kun je dat bewijzen? Het boetegeld gaat trouwens naar het rijk via het Centraal Justitieel Incasso Bureau, wat een ervaringsdeskundige niet zal zijn ontgaan. Het gaat niet naar de gemeente, die echter wel de BOA’s moet betalen. Gemeentelijke boetes die verband houden met betaald parkeren zijn hierop een uitzondering. Die vallen namelijk in de categorie naheffingsaanslag, een fiscale kwestie. Parkeergeld keurig betaald, geen boete; zo eenvoudig is het.

  • Wat een vreemde reactie. Ben benieuwd wat u zegt als u of een van uw dierbaren aangeren wordr door iemand die in een voetgangersgebied of ergens tegen de richting in gaat. Wexden dat u dan weer dom begknt te roepen dat er meer handhaving moet zijn..

 4. Wat een onzinnige reacties…

  Als jij elke dag in situaties terecht kan komen dat je schedel wordt ingeslagen e/o erger alleen maar omdat je aan het werk ben, dan is pepperspray wel het minste wat deze mensen zouden moeten krijgen.

  Ben overiges benieuwd hoeveel mensen die hier reageren dagelijks met fysiek en verbaal geweld te maken krijgen..

  • Jeniie geens op

   Reacties hier zijn om te kotsen. Je zou denken dat Leidenaars kansloze hersenloze mensen zijn, gelukkig zijn het maar een paar zielige figuren die hier hun belachelijke reacties plaatsen. Sleutelstad zou er goed aan doen deze ip-adressen te blokkeren en eventueel aangifte doen.

   • Aangifte op grond waarvan? Dit is een typische reactie waarvan ik zeg: de pot verwijt de ketel dat t zwart ziet…
    Er bestaat nog steeds zoiets als vrijheid van meningsuiting, er wordt in geen enkel reactie ergens mee gedreigd of iets van dien aard dat er iets strafbaars plaatsvindt, bovendien zou sleutelstad allang ingegrepen hebben, als dit wel t geval was geweest…

    • Jennie geens op

     Wat heb ik dan fout gedaan dat ik hier ‘de pot’ zou zijn?
     Aangifte van smaad, beledeging of opruiing zou bijvoorbeeld mogelijk zijn.
     Een mening mag je uiten, maar o.a. beweren dat boa’s er alleen zijn om je het leven zuur te maken en dat zij geen enkele opleiding hebben gehad en geen iq hebben, heeft niet met meningsuiting te maken. Dat zijn beweringen zonder enige grondslag.
     Helaas grijpt sleutelstad hier niet op in.

     • Echt weer een huilie huilie reactie, niet voor t eerst…

      Over de pot verwijt de ketel dat t zwart ziet:

      Je zou denken dat Leidenaars kansloze hersenloze mensen zijn, gelukkig zijn het maar een paar zielige figuren die hier hun belachelijke reacties plaatsen

      En lees dan vooral je laatste zinnetje Jennie Geens…

 5. De discussie ontspoort weer in zwart-wit-denken. Je hebt goede en minder goede BOA’s, maar ze zijn allemaal getraind en opgeleid. Over die minder goede, zeg maar regelneven of “baasjes” zijn nu welgeteld 3 irritante maar niet ernstige incidentjes bekend. Je kunt ook zeggen dat er wel eens inschattingsfoutjes zijn gemaakt. Irritant, en het zou goed zijn als daar eens onderzoek naar werd ingesteld en de uitkomsten en de daaropvolgende maatregelen door de burgemeester zouden worden bekendgemaakt. Maar er was NOOIT iets met handtastelijkheden of machtsmisbruik. En dat met honderden BOA-acties per week. Je hebt ook goede en minder goede politiemensen, evenals goede en minder goede burgemeesters, wethouders, raadsleden, ambtenaren. Of werkgevers of werknemers, vrijwilligers, ouders, grootouders, allemaal mensen zoals u en ik . Maken allemaal regelmatig fouten of foutjes. Maar het probleem is natuurlijk dat sommige kort-lontje-bezitters, vooral jongeren, heftig kunnen reageren op simpele verzoeken of aanwijzingen. Die lopen bovendien tegenwoordig met de gekste wapens rond, vooral messen , lange messen, kapmessen tot zelfs wel 60 centimeter. Zelfs jochies van 12-13 jaar ! Aldus mededelingen van politiezijde. En dan is pepperspray dus geen provocatie- of geweldsmiddel, maar een minimale vorm van verdedigingsmiddel. Natuurlijk wel na de grondige training en proefperiode (“pilot”) die VVD en PS deze week voorstelden. Ook de burgemeester leek niet écht tegen, maar wél voor dit moment. Hij wilde Leiden niet zijn nek laten uitsteken maar even afwachten wat er in andere gemeenten gaat gebeuren. Goed idee misschien, dus geen definitief afblazen van het bij BOA’s nog te weinig onderzochte fenomeen.

 6. Gewone burger in Leiden op

  Als BOA’s pepperspray krijgen, koop ik een taser. Voordat jij je busje gepakt hebt, lig je al te kronkelen als een dronken worm op de vloer. Ik laat me echt niet pepperen door zo’n bijdehante kut/halve zool. Afgekeurde politieagenten moet je geen wapens geven. Ze zijn afgewezen om een reden, denk ik dan maar. Bescherm de samenleving tegen geweld door de overheid!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline