(Foto's: Els Barnas, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK blijft koploper na zware rugbypot tegen Cas RC

De rugbyers van DIOK staan na een zware wedstrijd in de Ereklasse nog steeds aan kop. Op het terrein aan de Smaragdlaan werd nummer vier CAS RC met 26-17 verslagen. De Leidse landskampioen behoudt met de overwinning een voorsprong van twee punten op achtervolger RC Hilversum.

De vorige ontmoeting in Castricum eindigde met een nipte overwinning voor DIOK. Het sterke pack van Castricum is een garantie voor een zware fysieke strijd. Vier minuten in de wedstrijd opent DIOK de score. Flanker Wolf van Dijk scoort in de verre hoek, 5-0. Vervolgens gaat CAS RC in de tegenaanval. De bezoekers weten een penalty binnen te slepen. De bal gaat tussen de palen, 5-3.

Snelle tweede try voor DIOK
Maar DIOK heeft een antwoord. Een tweede succesvolle aanval levert punten op. Een mooie run van Oliva Sialau resulteert in een try. De conversie van Leon Koenen is raak en DIOK neemt een beetje afstand, 12-3. Het spel gaat vervolgens heen en weer. De ploegen leveren strijd op het middenveld, maar DIOK is de bovenliggende partij.

Dan wordt een prachtige aanval opgezet vanaf de speelhelft van DIOK. Mees van Oord passt de pal naar Koenen die hem vervolgens weer vliegensvlug doorspeelt naar Siem Noorman. Een handig kickje van zijn zijde doet de bal naar de tryline van de Castricummers stuiteren. Daan van der Avoird, die in support loopt van Noorman, zet de turbo aan en pakt als eerste de bal op. De try is binnen. Koenen benut de conversie, 19-3.

CAS RC laat het er niet bij zitten. DIOK is het niet meer gewend, maar dan volgt een try tegen. CAS RC slaagt erin, om vanuit een line out, een maul te vormen. Als team leggen ze vervolgende de bal tussen de palen. De conversie wordt benut, de Noord-Hollanders komen dichterbij, 19-10.

De ploegen geven elkaar weinig ruimte en dan wordt Benjamin Garcia Propato op ongeoorloofde wijze getackeld. De penalty wordt snel genomen en handig benut door Ross Bennie-Coulson. Koenen bepaalt, met een geslaagde conversie, de ruststand op 26-10.

CAS komt sterk terug maar komt net te kort
CAS RC komt sterk uit de rust. Ze pakken direct het initiatief en uit een hevige aanval volgt uiteindelijk een try. De benutte conversie zorgt ervoor dat het gat weer kleiner wordt, 26-17. Het geeft de ploeg duidelijk hoop, want wat volgt is een periode waar CAS RC flinke druk zet op de verdediging van de thuisploeg. Deze geeft echter geen krimp, maar echt in haar spel komt DIOK niet meer, mede door de vele spelonderbrekingen.

De wedstrijd is in de tweede helft weinig aantrekkelijk voor het publiek, maar de winst van DIOK wordt onder luid gejuich van het thuissupporters ontvangen.

“Goede teams weten altijd een manier te vinden om te winnen”
Head of Rugby Andy Egonu is tevreden met het resultaat: “We hebben het maximale aantal wedstrijdpunten binnengesleept. We begonnen de wedstrijd goed en konden onze afgesproken structuur aanhouden. De beloning daarvan waren een aantal mooie try’s die we door ons speltempo konden maken. We gaven CAS RC de kans niet zich te organiseren in de verdediging en maakten handig gebruik van de gaten die vielen. Op een of andere manier veranderde de wedstrijd in de tweede helft. Daardoor verloren we de flow in ons spel. Een hoop onderbrekingen en penalty’s waren daar mede de oorzaak van. Onze verdediging bleef echter sterk en in de laatste 20 minuten slaagde deze er in de druk van Castricum te weerstaan. Ik ben trots op het resultaat vandaag. Goede teams weten altijd een manier te vinden om te winnen. Dat hebben we vandaag ook gedaan.”

Stand in de Ereklasse
De stand in het klassement na dit competitie weekend blijft gelijk. DIOK voert de lijst aan met 43 punten, gevolgd door Hilversum met 41 punten. RC ’t Gooi neemt de derde positie in met 33 wedstrijdpunten en CAS RC behoud ondanks het verlies haar vierde positie met 27 punten. Zowel de Haagsche Rugby Club als The Bassets verloren hun wedstrijden in de kampioenspoule. Op zaterdag 1 februari speelt DIOK uit in Den Haag. Om 15.00 uur begint de wedstrijd bij HRC.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×