(Foto's: Marja van Tilburg, wedstrijdverslag: zzleiden.nl).

Titelverdediger ZZ Leiden ligt uit Basketball Cup

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is er niet in geslaagd om de halve finale van de Basketball Cup te bereiken. ZZ Leiden moest zaterdag met 17 punten verschil van Landstede Hammers winnen om door te gaan, of met 16 punten verschil om een verlenging af te dwingen. Er werd ‘slechts’ met 80-92 gewonnen, waardoor de Leidse titelverdediger met lege handen achter blijft. Vorig jaar werd in Zwolle de bekerfinale van Landstede gewonnen.

Met opnieuw Sergio de Randamie in de basisopstelling voor Jarvis Williams kende Zorg en Zekerheid Leiden een sterke start. Natuurlijk is het lastig om in een uitwedstrijd een verschil van zestien punten goed te moeten maken, maar de Leidse spelers gingen er wel voor. Na een drietje van Drago Pasalic stond het na vier minuten al 3-11 voor Zorg en Zekerheid Leiden, tot tevredenheid van de meegereisde supporters die er nog eens goed voor gingen zitten.

Martez Walker was in het competitieduel vorige week zaterdag in Leiden al een plaaggeest met 11 uit 13 driepunters. De Amerikaan was in het eerste kwart al weer goed voor drie driepunters. Na een bommetje van Worthy de Jong stond er nog een verschil van acht punten op het bord (8-16), maar in de laatste anderhalve minuut dichtte Landstede Hammers het gaatje.

In het tweede bedrijf kwamen de Zwollenaren naast Zorg en Zekerheid Leiden te staan (18-18, 25-25), maar de Leidse ploeg barstte niet. Braxton Huggins kwam in dit kwart door met zeven punten. In de laatste drie minuten voor de pauze sloeg Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw een gaatje. Door een driepunter van Huggins, een tip-in van Pasalic en een steal plus dunk van De Jong werd het 28-38. Ralf de Pagter deed nog wat terug met twee scores, maar het was Pasalic die in de buzzer met een drietje de ruststand op 32-41 bracht. Een voorsprong van negen punten, nog zeven te gaan om een verlenging af te dwingen. Minstens zo prettig was het feit dat Nuni Omot weer inzetbaar was. Voor de pauze was hij vooral nog zoekende, wat niet zo vreemd was als je enkele weken aan de kant moet blijven zitten met een blessure. Later in het duel zou de Keniaan nog een opvallende rol gaan spelen.

Zorg en Zekerheid Leiden begon de tweede helft meteen met balverlies en zag de Hammers terugkomen tot zes punten na een bommetje van Sherron Dorsey-Walker: 40-46. Een score van Tayler Persons en een driepunter van Marijn Ververs tilden het verschil voor de eerste keer boven de tien punten: 40-51. Halverwege het derde kwart was Landstede opnieuw terug in de wedstrijd. Ondanks driepunters van De Jong en Huggins nam Landstede tegen het eind van het derde kwart even de leiding na een technische fout van Williams. Via twee rake vrije worpen van De Jong sloot de Leidse ploeg het derde kwart nog wel met een voorsprong af: 63-64.

Dorsey-Walker zette Landstede aan het begin van het vierde kwart met een bommetje op 66-65, maar door een score van Sergio de Randamie en een drietje van Omot nam Zorg en Zekerheid Leiden de leiding weer over, om die in het vervolg van dit kwart ook niet meer af te staan. De Zwollenaren bleven de Leidse ploeg op de hielen zitten tot halverwege het kwart. Eerst was daar Huggins met een driepunter, kort daarop volgde een dunk van Omot na een aanvallende rebound van De Jong: 73-79 en nog iets meer dan vijf minuten te spelen. Een time-out van Landstede Hammers was het logische vervolg.

Die minuut rust deed Zorg en Zekerheid Leiden meer goed dan de Zwollenaren. Huggins pakte opnieuw uit met een driepunter, waarna Omot twee vrije worpen verzilverde: 73-84 met nog vier minuten te gaan. Tot 2’40 te spelen, bleven beide ploegen vervolgens om en om scoren. Persons zag nog een drive mislukken. Eén minuut voor tijd tekende Omot voor 77-90. Vijftien seconden later zorgde De Jong zelfs voor 77-92. Zou het dan toch nog gaan lukken na de dramatische nederlaag in de eerste kwartfinalewedstrijd?

Een tip-in van Walker (Landstede had 17 aanvallende rebounds en dat hoge aantal is vaak cruciaal) gooide even roet in het eten: 79-92 met nog iets minder dan een halve minuut te spelen. Na een time-out van Franke volgden de twee gemiste driepunters van Omot. Mike Schilder mocht vanaf de lijn het definitieve vonnis vellen: 80-92. De bekerhouder van het seizoen 2018/2019 lag eruit.

De teleurstelling was na het einde van het bekeravontuur zichtbaar. Begrijpelijk, maar onwillekeurig gaan de gedachten dan toch even terug naar die gedenkwaardige donderdagavond 16 januari in Leiden. Het is knap van de Leidse ploeg om keihard te gaan om die negatieve marge weg te poetsen. Dat is dan net niet gelukt, maar Zorg en Zekerheid Leiden wist na drie nederlagen op rij dit keer wel van Landstede Hammers te winnen; bovendien ook nog eens in Zwolle, wat tot nu toe alleen Dinar had gepresteerd. Nu Omot (hij scoorde al zijn 12 punten in het vierde kwart) weer terug is, zijn de wisselmogelijkheden voor coach Rolf Franke weer wat uitgebreid en dat kan goed van pas komen in de resterende vier maanden van dit seizoen.