(Foto's: Emile van Aelst en Chris de Waard).

Jong en oud bij waardige Holocaustherdenking in Leiden

Met een zeer drukbezochte bijeenkomst in Scheltema Leiden is gisteravond de Holocaustherdenking ingeluid. Leerlingen van het Da Vinci College droegen gedichten voor en speelden piano. Miep Smitsloo van de Stichting Dodenherdenking Leiden sprak op het podium met twee overlevenden van de Holocaust over wat ze in de oorlogsjaren hadden meegemaakt en ook wat de oorlog met hen heeft gedaan gedurende de rest van hun leven.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink en met voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden over de Holocaustherdenking 75 jaar na de bevrijding van Auswitch.

Rond 20.00 uur vertrokken de aanwezigen in een stille tocht naar het oorlogsmonument bij Molen de Valk. Daar volgde na een welkomstwoord van voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting dodenherdenking Leiden en een toespraak van burgemeester Lenferink een optreden van de leerlingen van het Da Vinci College Kagerstraat die met hun dans de blauwe stenen van het lichtkunstwerk Levenslicht symbolisch naar de plek brachten waar het kort daarna werd ontstoken.

Dat kunstwerk, gemaakt door Daan Roosegaarde, bestaat in totaal uit 104.000 lichtgevende stenen die het aantal Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog symboliseren. Op 16 januari is het kunstwerk in zijn geheel gepresenteerd in Rotterdam. Daarna zijn de stenen verdeeld over de 171 gemeenten waar bij de herdenking van de Holocaust een deel van het kunstwerk is ontstoken. (Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei).

Nieuws holocaustherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×