(Foto: PZH).

Eerste tunnelbuis RijnlandRoute geboord

Het boren van de eerste tunnelbuis voor de RijnlandRoute is klaar. Zes maanden geleden ging tunnelboormachine Gaia de grond in bij de A4, ter hoogte van recreatiegebied de Vlietlanden. Na een ondergrondse reis van 2,5 kilometer kwam het graafwiel maandag weer boven bij de Leidse wijk Stevenshof (A44). Vanaf april 2020 legt de boor dezelfde afstand nog een keer af voor de tweede tunnelbuis.

Schacht onder water
Om de aankomst van Gaia in goede banen te leiden, werd de bouwkuip van de ontvangstschacht onder water gezet. Dat was nodig om tegendruk te bieden aan het grondwater buiten de bouwkuip. De tunnelboormachine is dus onder water aangekomen in de ontvangstschacht. Daarna werd de ruimte tussen de tunnelwand en de wand van de bouwput waterdicht gemaakt en kon het water stapsgewijs zakken.

Het graafwiel wordt in de komende weken gedemonteerd en over de weg terug vervoerd naar de startschacht bij de A4, waar de boor opnieuw in elkaar wordt gezet. In april gaat het boren van de tweede tunnelbuis van start.

De provincie Zuid -Holland maakte bovenstaande timelapse video.

Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×