(Foto: Sleutelstad / Emile van Aelst).

Topsport Leiden mag door en richt vizier ook op breedtesport

Stichting Topsport Leiden is de afgelopen maanden met de gemeente in gesprek geweest over de werkzaamheden die de organisatie moet verrichten voor de te ontvangen gemeentelijke subsidie. Inmiddels zijn de twee partijen eruit. Topsport Leiden blijft zich zowel met de bestaande Leidse topsportverenigingen bezighouden en gaat daarnaast andere (breedtesport)verenigingen helpen zich verder te ontwikkelen. Ook wordt er extra werk gemaakt van de inzet van Leidse topsportambassadeurs.


Reanne van Kleef in gesprek met voorzitter Martijn Peetsold van Topsport Leiden over het voortbestaan en de nieuwe rol van Topsport Leiden.

Voorzitter Martijn Peetsold van Stichting Topsport Leiden: “We zijn heel erg blij dat we eruit zijn gekomen. Er zijn wat gesprekken aan vooraf gegaan en we hebben nu een nieuwe opdracht van de gemeente Leiden gekregen om het komende jaar weer aan topsport- en talentontwikkeling te gaan werken.”

Ondersteuning topsport
Met de komst van het nieuwe beleidskader Sport en Gezondheid, bestond de vrees dat Topsport Leiden zich enkel nog mocht bezighouden met talentontwikkeling. Eén van de kerntaken, het ondersteunen van de topsportverenigingen, moest mogelijk worden afgestoten. Dat leidde tot veel onvrede bij onder andere de topsportverenigingen, die nogmaals benadrukten hoe belangrijk de rol van Topsport Leiden is. In de nieuwe overeenstemming is nu toch opgenomen dat de ondersteuning van topsportverenigingen een kerntaak blijft. In samenwerking met de breedtesportcoördinator van Team Sport van de gemeente Leiden wordt de ondersteuning de komende jaren uitgebreid naar andere verenigingen.

Breedtesport en ambassadeurs
Peetsold over de uitbreiding van werkzaamheden richting de breedtesport: “De kennis die wij hebben ter ondersteuning van de topsportverenigingen om die beter te maken, willen we uitrollen voor andere verenigingen. Ze kunnen dan een quickscan aanvragen waarmee de vereniging wordt doorgelicht op het gebied van financiën, leden en jeugdleden, kader etcetera.”

Een andere uitbreiding van het takenpakket is de inzet van de Leidse topsportambassadeurs, een groep van voormalig topsporters die langs scholen gaan om kinderen te inspireren om te gaan sporten en bewegen.

Geen nieuwe topsportevenementen…
Een aantal taken worden in de nieuwe overeenkomst niet meer ingevuld door Topsport Leiden. Zo mag de stichting zich niet meer bezighouden met het opzetten van nieuwe topsportevenementen en nieuwe regionale trainingscentra (RTC’s).  De afgelopen jaren is Topsport Leiden betrokken geweest bij de opzet en ondersteuning van meerdere topsportevenementen zoals de Tafeltennis Masters bij Scylla, de Gouden Spike bij Leiden Atletiek en het Daniël Noteboomtoernooi van het Leidsch Schaakgenootschap. Bestaande evenementen mogen nog wel worden ondersteund.

…en geen nieuwe RTC’s
Leiden kent op dit moment vier RTC’s: voor basketbal, rugby, waterpolo en tafeltennis. Hier krijgen talentvolle jonge sporters de gelegenheid om zich extra te ontwikkelen. De huidige RTC’s worden nog steeds ondersteund door Topsport Leiden. Peetsold: “Je weet natuurlijk nooit wat er door bonden of verenigingen wordt opgezet, maar wij als Topsport Leiden gaan niet het initiatief nemen om nieuwe RTC’s te stichten.”

Toekomst
Het budget dat Stichting Topsport Leiden voor 2020 krijgt is net als vorig jaar 125.000 euro. Die subsidie is voor één jaar, maar Peetsold gaat ervan uit dat Stichting Topsport Leiden de komende jaren weer vooruit kan. “Het beleidsplan van de gemeente gaat over meerder jaren en ik ga ervan uit dat wij ook voor meerdere jaren blijven bestaan. Door samen te werken kunnen we van deze stad een mooie topsportstad maken die heel gezond is en veel beweegt.”

Over de veranderende rol waarbij topsport en breedtesport elkaar steeds meer opzoeken is Peetsold ook positief. “Zoals een beroemde judoka die Leiden bezocht laatst zei: ik heb nog nooit een poster van een breedtesporter in een slaapkamer zien hangen. Het is altijd een topsporter. En zo hoop ik dat topsport kinderen helpt om meer te gaan bewegen.”

 

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×