Marianne van Velzen trad drie keer op tijdens Stukafest. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Stadsdichter schrijft en zingt over aanrandingen Leidse binnenstad

De Leidse stadsdichter Marianne van Velzen werd afgelopen november zo onrustig en boos van de grote hoeveelheid berichten over jonge vrouwen die werden aangerand in de binnenstad van Leiden, dat ze er een gedicht over schreef. Op het ritme en de melodie van Bad Guy van Billie Eilish bracht ze haar boosheid onder woorden. Afgelopen vrijdagavond droeg ze het tijdens Stukafest voor in een huiskamer aan de Oude Vest.

“Ik moest nog wel even wat moed verzamelen om te zingen”, vertelt de stadsdichter vrijdagavond na afloop van haar derde optreden tijdens Stukafest. Onder begeleiding van İpek Atila op viool bracht ze een reeks actuele en minder actuele gedichten ten gehore in een kleine studentenkamer, waarbij onder meer Thierry Baudet en 75 jaar vrijheid de revue passeerden. Dat is ook wat stadsdichter zijn betekent, beaamt Van Velzen: “Kijken wat er in de stad leeft en om woorden vraagt.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met stadsdichter Marianne van Velzen, met aansluitend een opname van het gedicht

De onrust over aanrandingen en een verkrachting in de Leidse binnenstad afgelopen november en december raakten haar persoonlijk. “Ik werd er onrustig van en boos. Die boosheid heb ik samengevat in een gedicht.” Al snel vond ze er muziek bij van de door Van Velzen geliefde artiest Billy Eilish. “Toen was het lied geboren en het gedicht paste er mooi bij”, zegt de stadsdichter, die op die manier ook woorden heeft gegeven aan wijdverspreide onrust in de stad.

Cultuur Leiden Maatschappij Aanrandingen centrum Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×