Op twee gespreksavonden verscheen een handvol ongeruste jongeren. (Archieffoto: Chris de Waard).

Onrust over aanrandingen 'één van meest bijzondere periodes in burgemeesterschap'

De breed verspreide onrust over aanrandingen in de Leidse binnenstad was ‘een van de meest bijzondere periodes’ in de zeventien jaar dat Henri Lenferink burgemeester is van deze stad. Dat zegt hij in het Gesprek met de burgemeester. Lenferink maakte niet eerder mee dat wat er feitelijk aan de hand was zo anders was dan hoe dat door voornamelijk jonge vrouwen het werd beleefd. “Normaal liggen de feiten en beleving veel dichter bij elkaar.”

De onrust die afgelopen november ontstond nadat een jonge vrouw was aangerand in de Leidse binnenstad kwam zowel lokaal, regionaal als landelijk in het nieuws. Hoewel het aantal meldingen van aanranding of verkrachting niet hoger – of zelfs wat lager – lag dan vergelijkbare periodes in voorgaande jaren, nam de onrust steeds verder toe. “De grote aandacht voor het onderwerp in de media is ontstaan op sociale media. Daar zit wel iets geks in”, analyseert de burgemeester desgevraagd. “Omdat het om minder incidenten ging is het heel gek dat deze hype juist toen ontstond.”


Luister naar het gesprek tussen presentator IJsbrand Terpstra en burgemeester Henri Lenferink, met vanaf 7.05 aandacht voor de onrust in de binnenstad

Toen de gemeente en politie beseften dat het aangaan van een direct gesprek met betrokken het beste zou werken, is besloten om twee gespreksavonden te organiseren. Lenferink: “Maar het gekke is dat er eigenlijk helemaal niet veel mensen zijn geweest. Het feit dat de avonden zijn georganiseerd was voor velen blijkbaar al voldoende. Dat is ook nog een bijzonder aspect geweest aan deze periode.”

Meer aandacht
Hoewel Lenferink het lastig vond om met de situatie om te gaan, is hij wel blij dat het onderwerp veel aandacht heeft gehad. “We moeten er eigenlijk meer mee, we hebben het onderwerp onvoldoende scherp gehad de afgelopen jaren. Ik ben blij dat we dat een prominentere plek gaan geven in bijvoorbeeld studentenverenigingen en bij eerstejaars studenten.” Tot slot benadrukte Lenferink nog wel dat de feiten nog steeds uitwijzen dat de onrust niet te verklaren is. “We moeten niet het beeld hebben dat het in Leiden erger is dan elders, want dat is niet het geval.”

Leiden Maatschappij Politiek Aanrandingen centrum Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×