(Archieffoto: Politie).

Leidse hoofdverdachte sextortion-zaak op vrije voeten

De 22-jarige Kasra S. E. uit Leiden die verdacht wordt van de afpersing van tientallen jongeren met naaktbeelden wordt vrijgelaten. De man zat sinds november vast omdat hij samen met zeventien andere verdachten 39 mensen zou hebben afgeperst, waarbij ze meer dan een ton zouden hebben verdiend. De andere verdachten waren eerder al vrijgelaten. Dat meldt mediapartner Omroep West.

De achttien verdachten zouden 39 slachtoffers hebben gemaakt, waarvan er 25 aangifte hebben gedaan. Eerder gaf de politie al aan dat er mogelijk meer slachtoffers zijn, maar dat die uit schaamte hun mond zouden houden. De Leidenaar die dinsdag voor de rechter stond, was als enige meerderjarig. De rechtszaken van de minderjarigen worden achter gesloten deuren behandeld. Sinds april vorig jaar benaderden ze hun slachtoffers via social media. Ze hadden het vooral gemunt op jonge jongens. De verdachten deden zich daarbij vaak voor als vrouw. Als ze het vertrouwen van hun slachtoffers hadden gekregen, vroegen ze om een naaktfoto.

Zodra ze daarop ingingen, dreigden de afpersers de beelden openbaar te maken als de slachtoffers geen geld zouden overmaken. Het ging om bedragen van een paar tientjes tot duizenden euro’s. Slachtoffers die daadwerkelijk geld overmaakten naar de verdachten werden niet met rust gelaten, maar juist verder onder druk gezet om nog meer te betalen. “Ik besef dat ik fout zit”, verklaarde de verdachte dinsdag. “Ik heb er spijt van. Die andere jongens zijn niets van mij. Ik ken ze niet.”

Nepaccounts
De jonge verdachten waren volgens het Openbaar Ministerie opvallend goed georganiseerd. Ze hadden de taken onderling verdeeld. Sommigen hielden zich bezig met de nepaccounts, anderen persten de slachtoffers af en soms zochten ze ook contact met vrienden of kennissen van het slachtoffer om extra druk uit te oefenen. Weer andere verdachten stelden hun bankrekening beschikbaar om het geld te innen.

De 22-jarige verdachte behoorde tot de groep die zijn bankrekening beschikbaar gesteld zou hebben. Volgens justitie is dit tien keer gebeurd, waardoor hij een onderdeel is van een criminele organisatie. “Betrokkenheid bij heel nare feiten”, betoogde de officier. “Hij wordt gezien als een volwassen man die op een geraffineerde manier heeft gehandeld.” De officier vond daarom dat de verdachte vast moet blijven zitten tot aan de rechtszaak.

Werk en school belangrijk
De rechter ging hier niet in mee. De verdachte werkt in een kapperssalon en volgt een mbo-opleiding. “Werk en school zijn belangrijk en de andere verdachten zijn al los”, zo verklaarde de rechter. De voorlopige hechtenis wordt daarom per donderdag opgeschort. Wel mag de verdachte geen contact opnemen met de andere verdachten in de zaak. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak inhoudelijk behandeld gaat worden.

112 Sleutelstad Leiden Sextortion-zaak


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×